Με αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα 80 εκατομμυρίων ευρώ, οι επενδυτές χαιρέτισαν τη διάσπαση των 910-911 μονάδων από την έναρξη, κιόλας, της συνεδρίασης.
Και καθώς το εν λόγω επίπεδο συνιστούσε σημαντική βραχυπρόθεσμη αντίσταση που είχε σταματήσει την άνοδο 4 φορές στις περασμένες συνεδριάσεις, η αγορά έβγαλε σημαντικές αγορές διατρέχοντας το ήδη δημιουργηθέν ανοδικό momentum. Ένα momentum που οδηγεί στις 935 μονάδες, με κοντινή στήριξη τις 913.
Πρωταγωνιστής σε αυτό το έργο ήταν σαφώς η μετοχή της ΔΕΗ, τόσο από άποψη συμπεριφοράς όσο και από πλευράς ΑΜΚ. Αφενός, επέδειξε επικυριαρχία σε όρους απόδοσης, με +8,18%, και σε όγκους συναλλαγών με 24,43 εκατ. ευρώ, ένα μέγεθος που αποτελεί ρεκόρ σε κανονική συνεδρίαση˙
Αφετέρου, έχοντας ήδη ένα premium της τάξης του 18,3% (!) από την τιμή της ΑΜΚ της, είναι προφανές ότι η επενδυτική προτίμηση είναι τεράστια ακόμα και χωρίς τη διαπραγμάτευση των νέων μετοχών που θα προκύψουν από τη διαδικασία, κάτι που βοηθάει σημαντικά στην ψυχολογία.
Κατά τα λοιπά, η διάχυση της ρευστότητας απετέλεσε για άλλη μια φορά ένα ποιοτικό χαρακτηριστικό που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο, καθώς από τις 25 μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, οι 19 έκλεισαν ανοδικές έναντι μόλις 4 πτωτικών και 2 αμετάβλητων, ενώ και στο σύνολο του ταμπλό 78 έκλεισαν ανοδικές έναντι 39 πτωτικών.
Παραμένουμε να κοιτάζουμε τις 960 μονάδες ως το άνω όριο του μεσοπρόθεσμου σχηματισμού, με μοναδική επιπλέον παράμετρο τη συμπεριφορά στις διεθνείς αγορές, που θα επηρεάσει και το ΧΑΑ. Προς το παρόν, η αισιοδοξία είναι διάχυτη, με τον S&P 500 να καταγράφει την 65η συνεδρίαση του έτους σε νέα ιστορικά υψηλά, διατρέχοντας ένα σερί 16 ανοδικών στις τελευταίες 19 συνεδριάσεις. Να υπενθυμίσουμε ότι το επίπεδο των 4.720 μονάδων αποτελεί τόσο τεχνικό εμπόδιο, όσο και στόχος των διεθνών οίκων λίγους μήνες πριν, οπότε απαιτούνται αυξημένα αντανακλαστικά.