Οι 10 τάσεις που πρέπει να προσέξουμε το 2022
Γράμμα από τον Τομ Σάντατζ, editor του special edition του Economist "The World Ahead 2022"
Αν το 2021 καταφέρναμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, το 2022 θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε νέες πραγματικότητες, τόσο σε τομείς που αναδιαμορφώθηκαν από την κρίση που βιώσαμε (π.χ. τα νέα μοντέλα εργασίας, το μέλλον των ταξιδιών) αλλά και των νέων τάσεων, στις οποίες γινόμαστε μάρτυρες (η άνοδος της Κίνας, επιτάχυνση της κλιματικής αλλαγής). Παρακάτω θα βρείτε δέκα ζητήματα που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, κατά το επόμενο έτος.
1. Δημοκρατία εναντίον Απολυταρχίας. Οι ενδιάμεσες εκλογές στην Αμερική και το συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας θα αναδείξουν, σε σημαντικό βαθμό, τα αντίπαλα πολιτικά συστήματα των δύο αυτών χωρών. Ποιο εγγυάται σταθερότητα, ανάπτυξη και καινοτομία; Θα είμαστε μάρτυρες μίας τέτοιας αντιπαράθεσης σε κάθε τομέα της ζωής μας, από το εμπόριο μέχρι τη τεχνολογία, από τους εμβολιασμούς μέχρι και τους διαστημικούς σταθμούς. Καθώς ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προσπαθεί να ενώσει τον ελεύθερο κόσμο κάτω από τη σημαία της δημοκρατίας, η δυσλειτουργική, διχασμένη χώρα του, σήμερα, αποτελεί «δυσφήμηση» των αξιών της.
2. Από πανδημία σε ενδημική ασθένεια. Έρχονται νέα χάπια κατά του ιού, βελτιωμένες θεραπείες αντισωμάτων και περισσότερα εμβόλια. Για τους εμβολιασμένους στον ανεπτυγμένο κόσμο, ο ιός δεν θα απειλεί, πλέον, τη ζωή τους. Θα εξακολουθεί, ωστόσο, να αποτελεί θανάσιμο κίνδυνο στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Αν δεν επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί, ο κορωνοϊός θα έχει γίνει απλώς ακόμη από τις πολλές ενδημικές ασθένειες που ταλαιπωρούν τους φτωχούς, αλλά όχι τους πλούσιους.
3. Ανησυχίες για πληθωρισμό. Οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και η αύξηση της ζήτησης ενέργειας έχουν προκαλέσει αύξηση τιμών. Οι κεντρικοί τραπεζίτες υποστηρίζουν ότι ο πληθωρισμός θα είναι προσωρινός. Ωστόσο, αυτή δεν αποτελεί μία παραδοχή που υποστηρίζουν όλοι οι τραπεζίτες. Η Βρετανία αντιμετωπίζει ιδιαίτερο κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού, λόγω των ελλείψεων εργατικού δυναμικού μετά το Brexit και της εξάρτησής της από το ακριβό φυσικό αέριο.
4. Το μέλλον της εργασίας. Είναι ευρέως αποδεκτό ότι το «υβριδικό» μοντέλο εργασίας θα αποτελέσει το μέλλον της αγοράς εργασίας και ότι περισσότεροι εργαζόμενοι θα περνούν τις περισσότερες ημέρες τους δουλεύοντας από το σπίτι. Μπορεί, όμως, να προκύψουν ορισμένες διαφωνίες στις λεπτομέρειες. Πόσες μέρες και ποιες θα εργαζόμαστε εξ αποστάσεως; Θα είναι κάτι τέτοιο δίκαιο; Έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες δεν φαίνονται πρόθυμες να επιστρέψουν στο γραφείο και, ως εκ τούτου, εξαιτίας της φυσικής τους απουσίας τους από τον εργασιακό χώρο, ενδεχομένως, να στερηθούν δυνατοτήτων ανέλιξης, όπως οι προαγωγές. Συζητήσεις, επίσης, επικρατούν σχετικά με τους φορολογικούς κανόνες και την επιτήρηση όσων εργάζονται σε καθεστώς τηλεργασίας.
5. Το νέο techlash (εναντίωση στους τεχνολογικούς κολοσσούς). Οι ρυθμιστικές αρχές στην Αμερική και την Ευρώπη προσπαθούν, εδώ και χρόνια, να συγκρατήσουν τους τεχνολογικούς κολοσσούς, αλλά δεν έχουν καταφέρει, ακόμη, να περιορίσουν την ανάπτυξη ή τα κέρδη τους. Σήμερα, η Κίνα πρωτοπορεί στο ζήτημα αυτό, όντας η πρώτη χώρα που έχει λάβει δραστικά μέτρα για τις εταιρείες στον τομέα της τεχνολογίας. Ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θέλει να επικεντρωθούν στον τομέα της deep tech («βαθιά τεχνολογία») που θα τους παρέχει γεωστρατηγικό πλεονέκτημα. Θα ενισχύσει, όμως, η στρατηγική του αυτή την κινεζική καινοτομία ή θα καταπνίξει τον δυναμισμό της στον τομέα αυτό;
Το επόμενο έτος, θα επικρατήσει, κυρίως, η ανάγκη προσαρμογής στη νέα, μεταπανδημική πραγματικότητα
6. Το Crypto μεγαλώνει. Όπως όλες οι επαναστατικές τεχνολογίες, έτσι και τα κρυπτονομίσματα «εξημερώνονται» καθώς οι ρυθμιστικές αρχές καθιστούν τους κανόνες πιο αυστηρούς. Οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν, επίσης,, να λανσάρουν τα δικά τους, κεντρικά, ψηφιακά νομίσματα. Το αποτέλεσμα είναι ένας τριμερής αγώνας για το μέλλον των οικονομικών μεταξύ πληθώρας κρυπτονομισμάτων, αλυσίδας συστοιχιών (blockchain) και DeFi, περισσότερο παραδοσιακών εταιρειών τεχνολογίας και κεντρικών τραπεζών. Ο αγώνας αυτός αναμένεται να ενταθεί το 2022.
7. Κλιματική κρίση. Ακόμη κι όταν οι πυρκαγιές, τα κύματα καύσωνα και οι πλημμύρες αυξάνονται σε συχνότητα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν φαίνεται να επισπεύδουν να λάβουν άμεση δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Επιπλέον, για την επίτευξη της απεξάρτησης από τον άνθρακα απαιτείται η συνεργασία Δύσης και Κίνας, τη στιγμή που ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός τους εντείνεται. Άξιο αναφοράς είναι το παράδειγμα της ερευνητικής ομάδας ηλιακής γεωμηχανικής στο Χάρβαρντ, η οποία, το 2022, θα επιχειρήσει τη χρήση ενός μπαλονιού μεγάλου υψομέτρου για την απελευθέρωση σκόνης, η οποία θα μειώσει το φως του ήλιου – τεχνική που μπορεί να προσφέρει περισσότερο χρόνο για την επίτευξη απεξάρτησης από τον άνθρακα.
8. Ταξιδιωτικά προβλήματα. Η κινητικότητα αυξάνεται καθώς οι οικονομίες ανοίγουν ξανά. Ωστόσο, όσες χώρες ακολούθησαν στρατηγική μηδενικής ανοχής στον κορωνοϊό, όπως η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, αντιμετωπίζουν το δύσκολο έργο της διαχείρισης της μετάβασης σε έναν κόσμο στον οποίο ο ιός είναι, πλέον, ενδημικός. Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των ταξιδιών για επαγγελματικούς λόγους έχει μειωθεί στο ήμισυ. Αυτό είναι καλό για τον πλανήτη, αλλά κακό για τους τουρίστες, τα ταξίδια των οποίων επιδοτούνται από όσους ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους, και αυτοί, συνήθως, ξοδεύουν πολλά.
9. Κούρσα του διαστήματος. Το 2022 θα είναι η πρώτη χρονιά κατά την οποία αυτοί που θα ταξιδέψουν στο διάστημα ως επιβάτες θα είναι, κυρίως, οι πολίτες, οι οποίοι θα πρέπει να πληρώσουν για να πραγματοποιήσουν το ταξίδι αυτό και όχι οι δημόσιοι υπάλληλοι, που θα μεταφέρονται στο διάστημα από αντίπαλες εταιρείες διαστημικού τουρισμού. Η Κίνα αναμένεται να ολοκληρώσει τον νέο της διαστημικό σταθμό. Οι δημιουργοί ταινιών συναγωνίζονται για το ποιος θα γυρίσει ταινίες στο διάστημα, ενώ, παράλληλα, η NASA θα συντρίψει ένα ρομποτικό διαστημόπλοιο σε έναν αστεροειδή, σε μια πραγματική αποστολή που θα μοιάζει με ταινία του Χόλιγουντ.
10. Πολιτική αρένα. Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, στο Πεκίνο, και το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου, στο Κατάρ, θα μας υπενθυμίσουν το πώς ο αθλητισμός μπορεί να ενώσει τον κόσμο, αλλά και το πώς τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα καταλήγουν, συχνά, σε πολιτικές αρένες. Θα πρέπει να αναμένουμε διαμαρτυρίες και στις δύο χώρες που θα φιλοξενούν τους αγώνες, αν και, συνήθως, οι εθνικές ομάδες δεν προβαίνουν σε μποϊκοτάζ.
Για την ταχεία ανάπτυξη εμβολίων mrna κατά του κορωνοϊού, λαμπρή στιγμή του 2021, χρειάστηκαν προσπάθειες δεκαετιών, παρόλο που αυτό που δημιουργήθηκε μοιάζει σε επιτυχία εν μία νυκτί. Ποιες άλλες αναδυόμενες τεχνολογίες θα μπορούσαν, όμως, να αναδειχθούν; Η special έκδοσή μας προτείνει 22 πιθανές επιλογές για το 2022. Τέλος, η έκδοση αυτή έχει, πλέον, νέο όνομα: το The World in μετονομάστηκε σε The World Ahead, τίτλος που μας «ταξιδεύει» καλύτερα στο μέλλον. Ελπίζουμε η ανάγνωσή της να σας «ταξιδέψει» κι εσάς.
© 2021 The Economist Newspaper Limited. All rights reserved. Άρθρο από τον Economist το οποίο μεταφράστηκε και δημοσιεύθηκε με επίσημη άδεια από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο. Το πρωτότυπο άρθρο βρίσκεται στο www.economist.com
Ο Τραμπ κινδυνεύει να μετατρέψει τις ΗΠΑ σε ένα κράτος απατεώνων
Ο εδαφικός επεκτατισμός και οι απειλές για τους γείτονες και τους συμμάχους ανάβουν σήματα κινδύνου σε όλο τον κόσμο
Ακριβή μου καφεΐνη - Το αυξανόμενο κόστος μίας δόσης
Το κλίμα, οι ασθένειες και οι λανθασμένοι κανονισμοί στριμώχνουν τους λάτρεις του καφέ και της σοκολάτας
Πώς ο Μασκ απειλεί την ευρωπαϊκή δημοκρατία
Η προάσπιση της ελευθερίας του λόγου, που τώρα υποστηρίζεται από τον Ζάγκερμπεργκ, κινδυνεύει να διασπείρει την παραπληροφόρηση
Ρίσκο και η ανθεκτικότητα, οι λέξεις-κλειδιά για το 2025
Όπως πάντα, η χρονιά που έρχεται θα επιφυλάσσει εκπλήξεις που δεν υπήρχαν ούτε στα πιο περίτεχνα σενάρια
Αυτή θα είναι η χρονιά του vivere pericolosamente στις επενδύσεις
Οι επενδυτές δεν έχουν ιδέα τι θα κάνει στην πραγματικότητα ο επανερχόμενος πρόεδρος Τραμπ
Γιατί η πολιτική κληρονομιά του Τζίμι Κάρτερ είναι πιο επίκαιρη από ποτέ
Ο Κάρτερ έμαθε με τον δύσκολο τρόπο ότι οι ψηφοφόροι δίνουν προτεραιότητα στις θέσεις εργασίας και στους λογαριασμούς παντοπωλείων σε σχέση με μακροπρόθεσμα ζητήματα
Τα «ήξεις, αφήξεις» Πάουελ και οι παλινωδίες της Fed
Η ιδιαίτερα αντιδραστική πολιτική προσέγγιση της κεντρικής τράπεζας των τελευταίων ετών ενισχύει τη χρηματοπιστωτική αστάθεια