Αρχή σοφίας ονομάτων επίσκεψις, έλεγε ο Αντισθένης.  Η παραφθορά των λέξεων και των εννοιών οδηγεί συχνά σε παρανοήσεις και λειτουργεί αποπροσανατολιστικά.  

H επίκληση του όρου «καινοτομία» ως θεραπεία δια πάσαν (οικονομική) νόσον έχει ήδη καταστεί κοινοτοπία. Ανάλογη με εκείνη της περίφημης «αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου». 

Πώς ορίζεται όμως η καινοτομία; Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, πρόκειται για τη μετατροπή μιας ιδέας σε εμπορεύσιμο προϊόν ή υπηρεσία, λειτουργική μέθοδο παραγωγής ή διανομής – νέα ή βελτιωμένη – ή ακόμα σε νέα μέθοδο παροχής κοινωνικής υπηρεσίας.  

Το κλειδί εδώ είναι η «μετατροπή». Ένα καινοτόμο προϊόν από μόνο του δεν αρκεί. Ιδέες υπάρχουν, ωστόσο απαιτείται και το επόμενο στάδιο. Η ιδέα πρέπει να καταστεί εμπορεύσιμη. Το ζητούμενο λοιπόν  είναι η δημιουργία του κατάλληλου πλαισίου εντός του οποίου θα αναπτυχθούν και θα πάρουν τον δρόμο τους προς τη διεθνή αγορά. 

Παρά το αποδεδειγμένα αξιόλογο επιστημονικό και επιχειρηματικό δυναμικό που διαθέτουμε, η Ελλάδα, καταλαμβάνει θέση «κάτω από το αναμενόμενο», όπως προκύπτει από την κατάταξη που διαμορφώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Σε έναν τομέα όπου η χώρα μας θα μπορούσε να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, καταγράφουμε χαμηλές πτήσεις, καταλαμβάνοντας την 47η θέση μεταξύ 132 χωρών.  

Η εκάστοτε κυβέρνηση έχει την ευθύνη να καλλιεργήσει το έδαφος για να βλαστήσουν οι τεχνοβλαστοί. Η επίτευξη υψηλών επιδόσεων στον συγκεκριμένο τομέα πρέπει να γίνει στρατηγικός στόχος. Η συγκυρία είναι από πολλές απόψεις ιδανική. Οσο καλές κι αν είναι οι προθέσεις, το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι το επιθυμητό, όταν υπάρχει κατακερματισμός αρμοδιοτήτων. Μήπως ήρθε η ώρα για τη δημιουργία αυτόνομου υπουργείου Καινοτομίας;  

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion
Η εργασία την εποχή της σύγκρουσης των καπιταλισμών
Opinion |

Η εργασία την εποχή της σύγκρουσης των καπιταλισμών

Οι απανταχού εργατοπατέρες θα ήσαν πολύ πιο χρήσιμοι στα μέλη τους και στον συνδικαλισμό αν τους άνοιγαν τα μάτια για το τι συμβαίνει στο χώρο και στην υφή της εργασίας και πώς προδιαγράφεται το μέλλον της τελευταίας