
Ο έλεγχος των ελαστικών από τον οδηγό είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλειά του. Μια από τις υποχρεώσεις που θα πρέπει να του γίνει συνήθεια είναι να ελέγχει τουλάχιστον μία φορά τον μήνα τα ελαστικά του αυτοκινήτου του. Θα πρέπει να προσέχει το βάθος του πέλματος, τις πιέσεις να είναι σωστές, σύμφωνα πάντα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή, ενώ οφείλει να ελέγχει για τυχόν φθορές ή εξογκώματα στο ελαστικό που μπορούν να τον φέρουν σε δύσκολη θέση κατά τη διάρκεια της οδήγησης.
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που κατά τη διάρκεια της οδήγησης, ελαστικά έχασαν απότομα την πίεσή τους, οδηγώντας το αυτοκίνητο στην καλύτερη περίπτωση στην άκρη του δρόμου και στη χειρότερη εκτός δρόμου. Ενδεχομένως ένας λεπτομερής έλεγχος μπορεί να εντοπίσει την αστοχία του ελαστικού και να οδηγήσει στην έγκαιρη αντικατάστασή του.
Η σωστή πίεση των ελαστικών δεν είναι μόνο ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια του οδηγού στον δρόμο, αλλά είναι ο καλύτερος τρόπος για να μεγιστοποιήσει ο οδηγός την οικονομία καυσίμου.
Οι τακτικοί έλεγχοι ασφάλειας των ελαστικών μειώνουν τον κίνδυνο ατυχήματος, ενώ εκτιμάται ότι ένας στους πέντε οδηγούς δεν ελέγχει ποτέ το πέλμα των ελαστικών, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται κατά τη νεαρή ηλικία όπου ένας στους τρεις νεαρούς οδηγούς δεν βλέπει ποτέ τα ελαστικά του.
Παράλληλα ο έλεγχος και η συντήρηση των ελαστικών μειώνει το κόστος της οδήγησης, καθώς τα ελαστικά που έχουν μειωμένη πίεση φθείρονται πιο γρήγορα και ανεβάζουν την κατανάλωση καυσίμου. Από την ποιότητα των ελαστικών εξάλλου μπορούμε να δούμε γενικότερα προβλήματα της ανάρτησης, καθώς αν παρατηρήσουμε μεγάλη φθορά στην μία πλευρά του ελαστικού, αυτομάτως θα πρέπει να επισκεφθούμε το συνεργείο μας.
Ένα καλό ελαστικό βοηθάει, επίσης, στο αποτελεσματικό φρενάρισμα, ενώ συμβάλλει στην καλύτερη οδήγηση του αυτοκινήτου στις στροφές. Άλλωστε δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τα ελαστικά είναι τα τέσσερα σημεία του αυτοκινήτου που έρχονται σε επαφή με την άσφαλτο και ορίζουν την ασφάλειά μας.
Από την άλλη τα υπερβολικά φουσκωμένα ελαστικά έχουν μικρότερη επαφή με το δρόμο, που οδηγεί σε αυξημένη απόσταση ακινητοποίησης, μειωμένη πρόσφυση και θορύβους στην καμπίνα, με τις κακοτεχνίες του δρόμου να γίνονται περισσότερο αντιληπτές.
Τέλος, ο έλεγχος των ελαστικών είναι επιτακτικός κυρίως τους χειμερινούς μήνες ή τις ημέρες όπου ο καιρός είναι βροχερός. Ένα ικανοποιητικό πέλμα μπορεί να διώξει το νερό από το οδόστρωμα, ενώ αντίθετα ένα φαγωμένο πέλμα δεν μπορεί με αποτέλεσμα την μειωμένη πρόσφυση, με όλα τα αρνητικά αποτελέσματα αυτής.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Latest News

Αυτός είναι ο πολεοδομικός σχεδιασμός για το πυρόπληκτο Μάτι
Ρυμοτομικό Σχέδιο και Πράξη Εφαρμογής ταυτόχρονα για πρώτη φορά με Περιβαλλοντική Έγκριση όλων των έργων στο Μάτι

Σε κρίση η Πορτογαλία - Σκληρές διαπραγματεύσεις ενόψει τρίτων εκλογών
Προς νέες και τρίτες εκλογές, μέσα σε μία τριετία, οδηγείται η Πορτογαλία, καθώς η κυβέρνηση μειοψηφίας έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο, βυθίζοντας την χώρα σε πολιτικό αδιέξοδο

Reuters: Απίθανο να δεχθεί την εκεχειρία η Μόσχα - Τι λένε πηγές προσκείμενες στον Πούτιν
Ο Πούτιν βρίσκεται σε θέση ισχύος γιατί η Ρωσία προελαύνει, δηλώνει ρωσική πηγή στο Reuters

Εργατικό ατύχημα στη Βούλα: Γερανοφόρο έπεσε σε ηλεκτροφόρα καλώδια
Νέο εργατικό ατύχημα στη Βούλα, με ένα νεκρό και δύο τραυματίες
![Γροιλανδία: Οι υποστηρικτές της σταδιακής ανεξαρτησίας της Γροιλανδίας κέρδισαν τις εκλογές [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/NUUK-GREENLANDS-600x400.jpg)
Ηχηρό μήνυμα στον Τραμπ έστειλε η Γροιλανδία - Ψήφισαν υπέρ της σταδιακής ανεξαρτησίας [γράφημα]
Το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γροιλανδία οδηγεί στην ανάγκη σχηματισμού κυβερνητικού συνασπισμού

Βροχές, αφρικανική σκόνη και ισχυροί νοτιάδες στα πελάγη
Ο καιρός ανά περιοχή – Για νοτιάδες 7 έως 8 μποφόρ στα πελάγη προειδοποιεί η ΕΜΥ – Πού θα εκδηλωθούν καταιγίδες

Πρόθυμη να αποδεχτεί εκεχειρία 30 ημερών η Ουκρανία - Τι θα γίνει με τη συμφωνία για τα ορυκτά
Η Ουάσιγκτον λέει ότι θα αποκαταστήσει «αμέσως» την ανταλλαγή πληροφοριών και τη στρατιωτική βοήθεια αφού το Κίεβο αποδεχθεί την πρόταση

Lloyd's of London: Zημιές 2,3 δισ. από τις φωτιές στο Λος Άντζελες
Το κόστος των πυρκαγιών μπορεί να είναι μεγαλύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις, εκτιμά η ασφαλιστική

Επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πατρών ο πρώην υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης
Οπως αναφέρθηκε, σημαντικά βιβλία του Ν.Χριστοδουλάκη αναδεικνύουν τον τρόπο που προηγούμενες οικονομικές κρίσεις διαμορφώνουν τις οικονομικές ιδέες και πολιτικές

Ανασχηματισμός σε κυβέρνηση και Μαξίμου με φόντο τα Τέμπη
Ο επικείμενος ανασχηματισμός αναμένεται να είναι πιο ευρύς από τους προηγούμενους και με έντονο το κομματικό στοιχείο