
Πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, 8 και 9 Νοεμβρίου, η 30η Συνεδρίαση της κοινής Επιτροπής Εξοπλισμών, μεταξύ Ελλάδος και Γαλλίας, η οποία είχε βαρύνουσα σημασία καθώς πραγματοποιήθηκε μερικές εβδομάδες μετά την υπογραφή, στις 28 Σεπτεμβρίου 2021, της ελληνογαλλικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης για την άμυνα και την ασφάλεια.
Η Επιτροπή Εξοπλισμών και αμυντικο-τεχνικής συνεργασίας, που συνεδριάζει σε ετήσια βάση, στοχεύει στη βελτίωση των δυνατοτήτων άμυνας, στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των αμυντικών βιομηχανιών, στην ενίσχυση της διαλειτουργικότητας των αμυντικών εξοπλισμών των δύο χωρών μας και στην ανάπτυξη μιας βιομηχανικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των αμυντικών μας εταιρειών.
Η Επιτροπή Εξοπλισμών συνεδρίασε υπό την προεδρία των εκπροσώπων της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών (DGA), με επικεφαλής τους Αντιστράτηγο Thierry Carlier και Thomas Lorne, από τη γαλλική πλευρά, και του Αντιναυάρχου Αριστείδη Αλεξοπούλου, Γενικού Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ (Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων), από ελληνικής πλευράς.
Ο Αντιστράτηγος Carlier χαιρέτησε την πρόσφατη υπογραφή της ελληνογαλλικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης και αναφέρθηκε, με τον ομόλογό του, στις προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των δύο Υπουργείων Άμυνας. Η απόκτηση των αεροσκαφών Rafale από την Ελληνική Αεροπορία αποτέλεσε ένα σημαντικό θετικό βήμα, όπως φυσικά και οι συνεχιζόμενες συζητήσεις για την επικείμενη απόκτηση των γαλλικών φρεγατών FDI από το Ελληνικό Ναυτικό. Ακόμη, στο επίκεντρο βρέθηκαν οι πολλά υποσχόμενες προοπτικές συνεργασίας στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Επιπροσθέτως, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ Γάλλων και Ελλήνων βιομηχάνων του τομέα της άμυνας. Από γαλλικής πλευράς συμμετείχαν εκπρόσωποι των εταιρειών NAVAL GROUP, NEXTER, SAFRAN, THALES, AIRBUS, ARQUUS και MBDA.
Αφού συνάντησε τους συμμετέχοντες στην Επιτροπή και τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων, ο Patrick Maisonnave, Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, τόνισε: «Η στρατηγική εταιρική σχέση βρίσκεται πλέον στον πυρήνα της ελληνογαλλικής σχέσης και μας επιτρέπει να ανυψώσουμε τη συνεργασία μας στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας σε πρωτοφανή επίπεδα. Διανοίγονται σπουδαίες προοπτικές και είναι στο χέρι μας να τις υλοποιήσουμε, συνεισφέροντας θετικά στη βιομηχανική δραστηριότητα και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στις δύο χώρες».


Latest News

Το μήνυμα Χατζηδάκη μετά την αναβάθμισή του
Ο Χατζηδάκης πηγαίνει στο Μέγαρο Μαξίμου αναλαμβάνοντας αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, με ρόλο συντονιστή για την παρακολούθηση του έργου των παραγωγικών υπουργείων

Το Who is Who των 15 νέων προσώπων της κυβέρνησης μετά τον ανασχηματισμό
Δεκαπέντε είναι τα νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση αφού ο ανασχηματισμός που αναμενόταν μετά την πρόταση δυσπιστίας και τα μαζικότατα συλλαλητήρια για τα Τέμπη έγινε το πρωί της Παρασκευής

Αρίστος Δοξιάδης: Ένας επενδυτής των start ups αναλαμβάνει την Έρευνα και Ανάπτυξη
Ο Αρίστος Δοξιάδης είναι συνεργάτης στη Big Pi, μια εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων που επενδύει στην Ελλάδα και υποστηρίζει τη φιλόδοξη καινοτομία

Βλέπει υψηλότερα επίπεδα το ΧΑ - Στο επίκεντρο η Πειραιώς
Αν και δέχεται το ΧΑ κάποιες πιέσεις κατοχύρωσης κερδών, δεν δείχνουν προς ώρας ικανές να διαταράξουν την ανοδική του πορεία

Με «συνταγή» Πιερρακάκη στην οικονομία μέχρι τις εκλογές
Ποιους «καυτούς» φακέλους αναλαμβάνει ο νέος τσάρος της ελληνικής οικονομίας - Το πακέτο της ΔΕΘ, οι αμυντικές δαπάνες και τα μέτρα ενίσχυσης έναντι της ακρίβειας

Οι μεγάλες ανατροπές - Ποιοι μένουν εκτός κυβέρνησης
Ο ανασχηματισμός αφήνει 14 υπουργούς και υφυπουργούς εκτός κυβέρνησης

«Ανασχηματισμός μεγάλης ανανέωσης - Ευκαιρίες στη νέα γενιά» λένε κυβερνητικοί κύκλοι
«Ανασχηματισμός μεγάλης ανανέωσης και ευκαιριών στη νέα γενιά» είναι το σχόλιο κυβερνητικών κύκλων

Ανασχηματισμός: Ανακοινώθηκε η νέα κυβέρνηση - Όλα τα ονόματα
Ποια υπουργεία αλλάζουν χέρια, ποιοι φεύγουν, ποιοι έρχονται και ποιοι αναβαθμίζονται

Ανασχηματισμός: Στις 11:00 η ανακοίνωση για τη νέα κυβέρνηση
Στις 11.00 ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, θα ανακοινώσει τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης.

Ουκρανία: Η διαπραγμάτευση τώρα ξεκινά
Η Ρωσία δεν δείχνει διατεθειμένη να αποδεχτεί με τρόπο βιαστικό μια εκεχειρία στην Ουκρανία χωρίς να αρνείται τη σχετική διαπραγμάτευση