~Μια Μικρή Ιστορία
Μια μικρή ενδιαφέρουσα ιστορία αφηγήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χτες το πρωί στην Αρχαία Ολυμπία – την ιστορία το πώς υλοποιήθηκε μια ιδέα που συνδέει με απόλυτα δημιουργικό τρόπο τον πολιτισμό με τη τεχνολογία. «Πριν από 21 μήνες, ήταν Ιανουάριος του 2020, λίγο πριν η πανδημία χτυπήσει την πόρτα του πλανήτη, συναντήθηκα για πρώτη φορά, στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, με τον πρόεδρο της Microsoft, τον κ. Brad Smith. Συζητήσαμε τότε για πολλά, για τη δυνατότητα της εταιρείας να επενδύσει στην πατρίδα μας. Έπεσε όμως τότε και στο τραπέζι, από εμένα, η ιδέα να συνεργαστούμε με την Microsoft σε ένα εμβληματικό πρότζεκτ το οποίο πάντα τριγυρνούσε στο μυαλό μου εδώ και πολλά χρόνια: πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη σύγχρονη τεχνολογία και να αναδείξουμε με νέο τρόπο την πολιτιστική μας κληρονομιά. (…)Η Microsoft συμφώνησε αμέσως, αγκάλιασε αυτή την ιδέα και φυσικά, (…) ο τόπος τον οποίο διαλέξαμε από κοινού ήταν -στο δικό μου το μυαλό τουλάχιστον- αυτονόητος. Η Ολυμπία, ως παγκόσμιο σύμβολο των πανανθρώπινων αξιών που πρεσβεύει ο κλασικός Ελληνισμός».
Έτσι, το έργο της ψηφιακής αναβίωσης της Αρχαίας Ολυμπίας έγινε πραγματικότητα.
~Ο Κορυδαλλός και ο Ασπρόπυργος
Ο Κορυδαλλός πάει… Ασπρόπυργο. Προς αποφυγή παρανοήσεων και άλλων ανεπιθύμητων παρεξηγήσεων διευκρινίζεται ότι αναφορά των δύο περιοχών της Αττικής έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με το έργο της μετεγκατάστασης του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού στο πρώην στρατόπεδο Αμερικανικής Ευκολίας στον Ασπρόπυργο.
Η Μετεγκατάσταση: Το έργο της μετεγκατάστασης των Φυλακών Κορυδαλλού – που σχεδιάζεται να υλοποιηθεί με ΣΔΙΤ- έχει πλέον με απόφαση της αρμόδιας κυβερνητικής επιτροπής ενταχθεί στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας όπου εκεί λειτουργεί ως επιταχυντής της αναγκαίας και απαραίτητης διαδικασίας η νέα μονάδα ωρίμανσης συμβάσεων του ΤΑΙΠΕΔ.
Από την πλευρά της κυβέρνησης επισημαίνονται σχετικά τα εξής: «Η επιλογή του ΤΑΙΠΕΔ ως φορέα ωρίμανσης κυρίως για έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης έγινε προκειμένου να αξιοποιηθεί η εμπειρία και η τεχνογνωσία του στην επιτάχυνση υλοποίησης των έργων και αποφόρτιση των υπουργείων. Με την υποστήριξη του ΤΑΙΠΕΔ στις διοικητικές δομές, αναμένεται να επιτευχθεί η στενή παρακολούθηση, ο συντονισμός και η διασφάλιση της απόδοσης των συμβούλων με στόχο τη ταχύτερη ολοκλήρωση των έργων».
Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα η υλοποίηση των υποέργων (14 τον αριθμό) αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2021 (Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων -ΣΜΠΕ) και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2026. Πιο συγκεκριμένα, τα υποέργα είναι τα εξής: Το κυρίως σωφρονιστικό κατάστημα, το διοικητήριο και οι υπηρεσίες υγείας, το κτίριο της κεντρικής πύλης, το δικαστικό μέγαρο, οι δευτεροβάθμιες ιατρικές υπηρεσίες, το σχολικό́ συγκρότημα, τα εργαστήρια, ο ιερός ναός και οι άλλοι χώροι λατρείας, ο χώρος στάθμευσης ΙΧ οχημάτων, το εσωτερικό οδικό δίκτυο για τη διασύνδεση των επιμέρους ζωνών και δραστηριοτήτων, οι χώροι πρασίνου, η υπαίθρια αθλητική εγκατάσταση (γηπέδου ποδοσφαίρου), οι υποδομές ύδρευσης , άρδευσης, ομβρίων, πυρόσβεσης και τέλος, οι νέοι χώροι Διεύθυνσης Μεταγωγών ∆ικαστηρίων Αθηνών.
To ΣΔΙΤ: Το όλο project έχει το κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα και λόγω ΣΔΙΤ ένα ουδέτερο δημοσιονομικό αποτύπωμα. Πιο συγκεκριμένα, η ανάγκη απομάκρυνσης σχετίζεται με πολεοδομικούς και περιβαλλοντικούς λόγους, καθώς και με την ασφάλεια τόσο των κρατουμένων, όσο και των κατοίκων της όμορης οικιστικής περιοχής. Το έργο διαμορφώνει μια νέα σωφρονιστική πολιτική για τη χώρα, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της και σε μια προσπάθεια να δημιουργηθούν κατάλληλες συνθήκες και για τη διαμονή των κρατουμένων εντός σωφρονιστικών καταστημάτων, ακολουθώντας τις οδηγίες του Συμβουλίου της Ευρώπης και άλλων διεθνών οργανισμών.
Τέλος, αξίζει να επισημανθεί ότι η χρηματοδότησή του θα οριστικοποιηθεί αφού αξιολογηθούν οι παράμετροι ορισμού του ως έργο ΣΔΙΤ.
Τα Ιωάννινα και η Χαλκίδα: Πάντως, ο Κορυδαλλός δεν θα νιώσει μοναξιά καθώς στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας εντάχθηκε και το project της μετεγκατάστασης καταστημάτων κράτησης Ιωαννίνων και Χαλκίδας.
Το έργο αφορά στην κατασκευή δυο νέων σύγχρονων καταστημάτων κράτησης στις περιοχές Ιωαννίνων και Χαλκίδας, με σκοπό να βοηθήσουν στην επίλυση της συμφόρησης που παρατηρείται στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας. Ταυτόχρονα, ο σχεδιασμός των νέων σωφρονιστικών καταστημάτων βασίζεται σε πρότυπες μελέτες φυλακών και απεικονίζει μία σύγχρονη δικαστική φυλακή με πλήθος απαραίτητων εγκαταστάσεων και υπηρεσιών, ενώ προβλέπεται τα κελιά να εναρμονίζονται πλήρως με τα διεθνή πρότυπα. Το έργο σχεδιάζεται να υλοποιηθεί με ΣΔΙΤ και η χρηματοδότησή του θα οριστικοποιηθεί αφού αξιολογηθούν οι παράμετροι ορισμού του ως έργο ΣΔΙΤ.
Η υλοποίηση των δύο έργων αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2021 (όπως η εκπόνηση προμελέτης ασφάλειας του νέου καταστήματος κράτησης και κυκλοφοριακή προμελέτη για τα Ιωάννινα) και να ολοκληρωθεί στο πρώτο τετράμηνο του 2027.
~Οι 2 Αναρτήσεις
Δύο αναρτήσεις χτες από τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο για το project της Αρχαίας Ολυμπίας.
Η πρώτη εξ αυτών: «Καθ’οδόν» προς την Αρχαία Ολυμπία όπου σήμερα (σ.σ χτες) παρουσιάζουμε μια εξαιρετική σύμπραξη της κυβέρνησης με την Microsoft που θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο βιώνουμε τη σχέση μας με την πολιτιστική μας κληρονομιά και τις αξίες του αρχαίου Ολυμπιακού πνεύματος. Χάρη στα τεχνολογικά εργαλεία της τεχνητής νοημοσύνης και της επαυξημένης πραγματικότητας δημιουργήσαμε μια ψηφιακή «κιβωτό» που -κάνοντας ένα άλμα στο μέλλον- μας μεταφέρει με μοναδική ακρίβεια πίσω στο χρόνο».
Η δεύτερη ανάρτηση με τίτλο: Ταχύτερα, ψηλότερα, ισχυρότερα, μαζί! «Ορισμένες κυβερνητικές δράσεις αγγίζουν λίγο παραπάνω την καρδιά και το μυαλό από κάποιες άλλες πολύ απλά διότι μας φέρνουν σε επαφή με διαχρονικά και πανανθρώπινα ιδανικά και αξίες, όπως είναι το ευ αγωνίζεσθαι, η συνεργασία, η ειρήνη και η φιλία των λαών.
Μια τέτοια δράση είναι η ψηφιακή εφαρμογή «Αρχαία Ολυμπία: Κοινός Τόπος» που παρουσιάσαμε σήμερα (σ.σ χτες) στον ομώνυμο ιερό τόπο και αναβιώνει ψηφιακά τον αρχαιολογικό χώρο όπως ήταν πριν 2.000 χρόνια και τους Ολυμπιακούς αγώνες.
Η εμπειρία να βλέπεις με την τεχνολογία της επαυξημένης πραγματικότητας το χρυσαλεφάντινο άγαλμα του Δία -ένα από τα 7 θαύματα της αρχαιότητας- να ζωντανεύει στο κινητό σου ενώ ταυτόχρονα στέκεσαι μπροστά στον ομώνυμο ναό είναι κάτι το ανεπανάληπτο.
Χάρη στη μοναδική δύναμη της τεχνολογίας να γεφυρώνει πολιτισμούς, να εκδημοκρατίζει την πρόσβαση στα πολιτιστικά μας αγαθά και εντέλει να μας ενώνει σε μια κοινή πορεία προς ένα πιο αισιόδοξο μέλλον, έχουμε το προνόμιο να γνωριστούμε ξανά με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και ταυτόχρονα να συστήσουμε εκ νέου την Ελλάδα στον υπόλοιπο κόσμο ως μια από τις πρώτες χώρες που ψηφιοποιούν τους πολιτιστικούς τους θησαυρούς.
Ευχαριστούμε τη Microsoft για τη σπουδαία πολιτιστική χορηγία προς τη χώρα μας και την ανθρωπότητα αλλά και για την κοπιώδη δουλειά που έκανε η ομάδα του Theodosis Michalopoulos με τους αρχαιολόγους μας για να πετύχουν την όσο το δυνατόν ακριβέστερη αναπαράσταση.
Αξίζει να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να περιηγηθείτε στη ψηφιακή αρχαία Ολυμπία εδώ https://lnkd.in/dsDXFueW και να κατεβάσετε την εφαρμογή στο κινητό ή την ταμπλέτα σας (για iOS και Android)».
~Το Τρίπτυχο
Σε μια ανάρτηση της τράπεζας EUROBANK στα social media συγκρατώ το τρίπτυχο που ανέδειξε και πρόβαλλε ο διευθύνων σύμβουλος Φωκίων Καραβίας. Το τρίπτυχo -Bιώσιμη ανάπτυξη για όλους. Tαχεία ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα. Aλλαγή του παραγωγικού προτύπου με όχημα τις επενδύσεις- έχει όχι μόνο αξία ως καταγραφή προτεραιοτήτων αλλά και ως η καρδιά και η ψυχή ενός μεγάλου στοιχήματος για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.
Με βάση αυτό το τρίπτυχο ο διευθύνων σύμβουλος κατά τη διάρκεια της παρουσίασης μιας καινούργιας αντίληψης για το πως θα πρέπει να είναι η τράπεζα το 2030 επεσήμανε τα εξής: «Τα οικονομικά αποτελέσματα της Τράπεζας αυτό το τρίμηνο είναι ορόσημο για εμάς αλλά και για το τραπεζικό σύστημα καθώς ο δείκτης των NPEs υποχωρεί κάτω του 7,5% για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης. Είμαστε και θα είμαστε παντού στα μεγάλα έργα υποδομής ενώ προσεγγίζουμε ολιστικά τη στήριξη ειδικά των μικρότερων επιχειρήσεων προκειμένου η ανάπτυξη να διαχυθεί σε όλη την κοινωνία. Κινούμαστε με μια νέα αντίληψη για την τραπεζική. Κομβικής σημασίας στο μετασχηματισμό είναι το μοντέλο Phygital που συνδυάζει την τεχνολογία με την εμπειρία των ανθρώπων μας, για τη στήριξη των πελατών μας, οικογενειών και ΟΛΩΝ των επιχειρήσεων, μεγάλων και μικρότερων, προς μια νέα καλύτερη, εποχή για την ελληνική οικονομία και κοινωνία».
Latest News
Κάτι ετοιμάζει ο Μητσοτάκης, η «κεραμίδα» του +47%, το nein των Θεσσαλονικιών, κορεατική σφραγίδα στην Ιντραλότ, η ώρα της Καβάλας, η αποχώρηση Μαντζούφα, οι «βόθροι» της Ποσειδώνος
Στον κουβά
Το θεσμικό τεστ Μητσοτάκη, η short list για Υπερταμείο, τα σενάρια για ΟΛΘ, τα project – «τυράκι» της Θεσσαλονίκης, συζητήσεις για ενεργειακό deal, η «ζημιά» του ελβετικού φράγκου
Αντίστροφη μέτρηση
Έδειξε χαρακτήρα το ΧΑ, οι επισκέψεις του Άδωνη, η σιγή Βορίδη, η Λαζαράκου στο Παρίσι, ο «κακός» δείκτης, τα σύννεφα για CVC, νέα μάχη Κούβελου – Καπράλου
Δεν θέλει…
Γεννά(ρης) κέρδη το ΧΑ, περιμένουν σήμα οι εισηγμένες, ο «κόσμος» της Γκίλφοϊλ, κλείνει το μάτι στον Μασκ η Ράπτη, «σπάει» η Θεσσαλία, το λάθος με τα Airbnb, τα στεφάνια του Σημίτη
Βέλτιστο σενάριο
Βλέπει υψηλότερα το χρηματιστήριο, εν αναμονή του ν/σ για την κεφαλαιαγορά, έδωσε στο πιάτο τη σύσταση η Goldman Sachs, το κακό timing των ασφαλιστικών, φουντώνει η κόντρα για τα σκουπίδια
Ημέρα διανομής
Παίρνει ύψος το χρηματιστήριο, ο γιος του Τραμπ (;) στην Ελλάδα, σπάνε συμβόλαια υγείας, σιγή ιχθύος από κλινικάρχες, ποιος τελικά είναι υπεύθυνος για τις golden visa;
Μπετόν αρμέ το χρηματιστήριο
Το January effect στο ΧΑ, στο βάθος η JP Morgan, τα σχέδια της AKTOR, ο «πυροσβέστης» Λιβάνιος, τα «παιχνίδια» με το Υπερταμείο, ο ελληνικός ΝΟΚ στην… Ευρώπη
Σύννεφα
Σηκώνει μανίκια η ΑΑΔΕ, οι «αόρατες» καθαρίστριες των Airbnb, αλήθειες από τον Μυτιληναίο, «ζεσταίνονται» οι λογαριασμοί ρεύματος, η επένδυση της CMBlu Energy, η «ενέδρα» Ανδρουλάκη
Θετικά τα μηνύματα
Η «είδηση» της χρονιάς, κληρώνει για Ηλέκτωρ, η «χυλόπιτα» στην Goldman, οι ελπίδες για το January effect στο ΧΑ, η «βόμβα» των ασφαλίστρων
Η είδηση της χρονιάς
Τα «βρήκαν» οι Αθηναίοι την Πρωτοχρονιά, μάγεψε η Ρομπόλη, τα «τραπέζια» του Καρέλια, καμπανάκι Βέττα, ενεργειακός «χειμώνας» στην Ευρώπη, η ανακούφιση Ρόκα, το ρεκόρ του ΤΑΙΠΕΔ
Έλαμπε η Αθήνα