Yποχωρεί η τιμή του πετρελαίου την Παρασκευή, εξαλείφωντας τα κέρδη που είχε καταγράψει στις προηγούμενες συνεδριάσεις. Τις πιέσεις στην τιμή του μαύρου χρυσού προκαλεί η άνοδος του δολαρίου, την οποία τροφοδοτεί η προσδοκία πώς η Federal Reserve θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων στην προσπάθεια της να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent υποχώρησαν κατά 72 σεντς, ή κατά 0,8% και διαμορφώθηκαν στα 82,15 δολάρια το βαρέλι στις 15:12 ώρα GMT. Tα futures του αργού WTI σημείωσαν πτώση της τάξης του 1,2%, ή κατά 1,01 δολάρια στα 80,58 δολάρια το βαρέλι.

«Αυτή η εβδομάδα ήταν μια καλή υπενθύμιση για τις αγορές πετρελαίου ότι οι τιμές δεν επηρεάζονται μόνο από την προσφορά-ζήτηση, αλλά και από τις προβλέψεις της νομισματικής πολιτικής και  τις μορφές κρατικής παρέμβασης», δήλωσε η Λουίζ Ντίξον, ανώτερη αναλύτρια πετρελαϊκών αγορών της Rystad Energy.«Τα υψηλότερα επιτόκια θα ενισχύσουν περισσότερο το δολάριο και θα προκαλέσουν μεγαλύτερη πίεση στις τιμές του πετρελαίου.

Και οι δύο δείκτες προετοιμάζονται να κλείσουν την τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα με πτώση, που προήλθε μετά από έντονες διακυμάνσεις που προκάλεσαν αφενός από η άνοδος του αμερικανικού νομίσματος  και αφετέρου οι εικασίες για την απελευθέρωση πετρελαίου από τα Στρατηγικά Αποθέματα των ΗΠΑ.

Υπάρχουν θετικά σημάδια από την πλευρά της ζήτησης, με τα αεροπορικά ταξίδια να αυξάνονται γρήγορα, αλλά η αυστηρότερη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική και ο επερχόμενος χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο θα λειτουργήσουν ως αποσβεστήρες.

Σε υποβάθμιση της πρόβλεψης για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το τελευταίο τρίμηνο του 2021 προχώρησε ο ΟΠΕΚ, διατηρώντας, ωστόσο, την εκτίμηση ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι ισχυρή και μάλιστα σε επίπεδα προ πανδημίας το 2022.

Όπως αναφέρεται στη μηνιαία έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) αναμένει ότι η μέση ζήτηση πετρελαίου θα φτάσει τα 99,49 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) στο διάστημα Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2021, μειωμένη κατά 330.000 bpd από την πρόβλεψη του περασμένου μήνα.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (OPEC) μείωσε την Πέμπτη την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου για το τέταρτο τρίμηνο κατά 330.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) από τις προβλέψεις του περασμένου μήνα, καθώς οι υψηλές τιμές ενέργειας εμποδίζουν την ανάκαμψη από τις οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία COVID-19 .

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές