
Yποχωρεί η τιμή του πετρελαίου την Παρασκευή, εξαλείφωντας τα κέρδη που είχε καταγράψει στις προηγούμενες συνεδριάσεις. Τις πιέσεις στην τιμή του μαύρου χρυσού προκαλεί η άνοδος του δολαρίου, την οποία τροφοδοτεί η προσδοκία πώς η Federal Reserve θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων στην προσπάθεια της να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent υποχώρησαν κατά 72 σεντς, ή κατά 0,8% και διαμορφώθηκαν στα 82,15 δολάρια το βαρέλι στις 15:12 ώρα GMT. Tα futures του αργού WTI σημείωσαν πτώση της τάξης του 1,2%, ή κατά 1,01 δολάρια στα 80,58 δολάρια το βαρέλι.
«Αυτή η εβδομάδα ήταν μια καλή υπενθύμιση για τις αγορές πετρελαίου ότι οι τιμές δεν επηρεάζονται μόνο από την προσφορά-ζήτηση, αλλά και από τις προβλέψεις της νομισματικής πολιτικής και τις μορφές κρατικής παρέμβασης», δήλωσε η Λουίζ Ντίξον, ανώτερη αναλύτρια πετρελαϊκών αγορών της Rystad Energy.«Τα υψηλότερα επιτόκια θα ενισχύσουν περισσότερο το δολάριο και θα προκαλέσουν μεγαλύτερη πίεση στις τιμές του πετρελαίου.
Και οι δύο δείκτες προετοιμάζονται να κλείσουν την τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα με πτώση, που προήλθε μετά από έντονες διακυμάνσεις που προκάλεσαν αφενός από η άνοδος του αμερικανικού νομίσματος και αφετέρου οι εικασίες για την απελευθέρωση πετρελαίου από τα Στρατηγικά Αποθέματα των ΗΠΑ.
Υπάρχουν θετικά σημάδια από την πλευρά της ζήτησης, με τα αεροπορικά ταξίδια να αυξάνονται γρήγορα, αλλά η αυστηρότερη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική και ο επερχόμενος χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο θα λειτουργήσουν ως αποσβεστήρες.
Σε υποβάθμιση της πρόβλεψης για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το τελευταίο τρίμηνο του 2021 προχώρησε ο ΟΠΕΚ, διατηρώντας, ωστόσο, την εκτίμηση ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι ισχυρή και μάλιστα σε επίπεδα προ πανδημίας το 2022.
Όπως αναφέρεται στη μηνιαία έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) αναμένει ότι η μέση ζήτηση πετρελαίου θα φτάσει τα 99,49 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) στο διάστημα Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2021, μειωμένη κατά 330.000 bpd από την πρόβλεψη του περασμένου μήνα.
Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (OPEC) μείωσε την Πέμπτη την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου για το τέταρτο τρίμηνο κατά 330.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) από τις προβλέψεις του περασμένου μήνα, καθώς οι υψηλές τιμές ενέργειας εμποδίζουν την ανάκαμψη από τις οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία COVID-19 .


Latest News

Βουτιά 500 μονάδων για τον Dow, παρέμειναν οι αυξομειώσεις και η αβεβαιότητα
Αστάθεια χαρακτήρισε τις συναλλατές του S&P 500 την Πέμπτη, την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης της εβδομάδας στη Wall Street

Από το «σοκ Νίξον» στο «σοκ Τραμπ» - Οι 100 ημέρες που άλλαξαν 100 χρόνια για το δολάριο
Ήρθε το τέλος της κυριαρχίας του δολαρίου, ή απλώς είναι... πολύ σκληρό για να πεθάνει;

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές, υποχώρησαν στο τέλος οι πιέσεις
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με μικτά πρόσημα μετά και την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι οι κίνδυνοι για την οικονομία της Ευρωζώνης αυξάνονται

«Έσπασε» στο τέλος καθοδικά το ΧΑ - Βουτιά για τράπεζες, Cenergy
Στο δεύτερο «μισό» της συνεδρίασης, το ΧΑ υπέκυψε στις λιγοστές, μεν, αλλά περισσότερες εντολές πώλησης

Βουτιά για τον Dow Jones - Προσπαθούν θετικά οι S&P 500 και Nasdaq
Στο επίκεντρο σήμερα είναι η UnitedHealth Group, η οποία χάνει πάνω από 17%

Μικρές απώλειες με μικρό τζίρο στο ΧΑ
Η αγορά θα πρέπει να επιβεβαιώσει την παραμονή της πάνω από τις 1.650 μονάδες

Αδύναμες οι συναλλαγές στο ΧΑ - Ελαφρύ το προβάδισμα των πωλητών
O Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,33% στις 1.649,77 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,6 εκατ. τεμάχια

Υπό πίεση οι ευρωαγορές - Στηρίζει τον DAX η Siemens Energy
Οι αγορές αναμένουν την επικείμενη ανακοίνωση νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Προς την πρώτη εβδομαδιαία άνοδο μετά το πρωτικό σερί οδεύει το πετρέλαιο
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό πετρέλαιο τύπου Brent αυξήθηκαν κατά 55 σεντς ή 0,8% στα 66,40 δολάρια το βαρέλι

Τεχνολογική ώθηση έλαβαν οι ασιατικές αγορές
Εβαλε πλάτη η τεχνολογία στα ασιατικά χρηματιστήρια