Τεράστια κινητικότητα στον ευρωπαϊκό επιχειρηματικό κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας καταγράφεται τους τελευταίους μήνες με εταιρίες να αλλάζουν χέρια, μεγάλα deals για την ανάπτυξη έργα να ανακοινώνονται αλλά και κολοσσιαία funds να επενδύουν σε ηλεκτροπαραγωγούς.

Οι υπεραξίες που κρύβουν οι ΑΠΕ βγαίνουν στο φως πριν καλά, καλά καρποφορήσει το Green Deal της Ε.Ε., το οποίο, αποσκοπώντας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, έχει πυροδοτήσει μία πρωτοφανή επενδυτική ορμή στην «πράσινη» ενέργεια.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η ανακοίνωση της πώλησης της ισπανικής Eolia που δραστηριοποιείται στην ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ με ένα χαρτοφυλάκιο έργων ισχύος 860 MW. Πωλητής της ήταν το καναδικό fund Aimco. Είχε αποκτήσει την Eolia πριν τρία χρόνια έχοντας την εξαγοράσει από την Oaktree έναντι 1,4 δις. ευρώ Η Aimco εξαγόρασε τότε την ισπανική εταιρία, επιδιώκοντας μέσω αυτής να εισέλθει στην αγορά των ΑΠΕ της χώρας της Ιβηρικής Χερσονήσου.

Οι Καναδοί ξεκίνησαν τον διαγωνισμό πώλησης της Eolia τον Αύγουστο. Επικράτησε η κοινοπραξία με επικεφαλής τη γαλλική Engie και τη συμμετοχή της τράπεζας Credit Agricole προσφέροντας τίμημα 2 δις. ευρώ. Αντίπαλος ήταν το σχήμα της Naturgy, όπου συμμετείχαν οι Plenium, ERG και Verbund.

Οι αγοραστές θα αναλάβουν επίσης και την εξυπηρέτηση των χρεών της Eolia ύψους 1 δις. ευρώ, το οποίο η Aimco είχε αναχρηματοδοτήσει με ομόλογο το 2020.

Η προαναφερόμενη συναλλαγή, σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, φανερώνει τις υπεραξίες που κρύβουν οι ΑΠΕ αλλά και συνολικά η ενεργειακή μετάβαση. Η Aimco από την πώληση κέρδισε 600 εκ. ευρώ.

Ο διαγωνισμός δε, για την πώληση της Eolia συγκέντρωσε το επενδυτικό ενδιαφέρον από την πρώτη φάση του. Συμμετείχαν σε αυτό μεγάλες εταιρίες του κλάδου των ΑΠΕ, funds, ασφαλιστικές επιχειρήσεις κλπ.

Η στροφή της Engie

Ο μεγάλος γαλλικός όμιλος της Engie, έχει λάβει εδώ και περίπου τρία χρόνια τη μεγάλη επενδυτική απόφαση να αποεπενδύσει διεθνώς από τις δραστηριότητες της συμβατικής ενέργειας διευρύνοντας το χαρτοφυλάκιο της με ΑΠΕ αλλά και συμμετοχές στα ενεργειακά δίκτυα, τα οποία υπόσχονται υψηλές αποδόσεις. Τα έσοδα στα δίκτυα είναι ρυθμιζόμενα και διασφαλισμένα.

Έτσι πούλησε στη Veolia τη συμμετοχή της στη Suez αλλά και τη θυγατρική της εταιρίας παροχής ενεργειακών υπηρεσιών Equans στη Bouygues έναντι 7,1 δις. ευρώ

Με τον τρόπο αυτό η Engie επενδύει στα γαλλικά δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ πρόσφατα στην ισπανική αγορά εξαγόρασε τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς της EDP έναντι 2,2 δις. ευρώ.

Η περίπτωση της ΔΕΗ

Οι κρυμμένες υπεραξίες της «πράσινης» ενέργειας φάνηκαν και με τη διαδικασία της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ.

Η δημόσια εταιρία ηλεκτρισμού πριν φτάσει σε αυτήν την κίνηση παρουσίασε το μεγάλο στρατηγικό της σχέδιο για κλείσιμο των λιγνιτικών σταθμών και μεγάλη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου της σε έργα ΑΠΕ ισχύος 7,2 GW έως το 2024 και 9,5 GW μέχρι το 2026.

Η μετοχή της εταιρίας από το 2019 που ήταν στα 2 ευρώ ανέβηκε μέχρι σήμερα στα 9 ευρώ και οι επενδύσεις που προγραμματίζει μέχρι το 2026 ανέρχονται στα 9,3 δις. ευρώ.

Παράλληλα, από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου προσέλκυσε τουλάχιστον 20 μεγάλα funds τα οποία της πρόσφεραν, μαζί και με τη συμμετοχή του δημοσίου και των υφιστάμενων μετόχων 1,350 δις. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες εκτός από τη CVC που απέκτησε το 10% των μετοχών της εισηγμένης μεγάλα ποσοστά μετοχών, κάτω από 10%, αγόρασαν και οι Blackrock, Oak Hill, Helikon, Fidelity, Zimmer, Covalis καθώς και η EBRD.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα