Άνοδο 10 θέσεων πραγματοποίησε η Ελλάδα στη διεθνή κατάταξη ως προς τον Δείκτη Κλιματικών Επιδόσεων (Climate Change Performance Index, CCPI) σύμφωνα με την έκθεση που καταρτίζει κάθε χρόνο από το 2005 το Ινστιτούτο Germanwatch.
Έτσι η χώρα μας βρίσκεται εφέτος στην 24η θέση μεταξύ 64 χωρών (από 34η πέρυσι) και κατατάσσεται πλέον στο μέσο του πίνακα, σε μια χρονιά που η θέση τής Ευρωπαϊκής Ένωσης ως σύνολο υποχώρησε κατά 6 βαθμίδες.
Διαβάστε επίσης: Συμβολικός ο χαρακτήρας της συμφωνίας Μπάιντεν-Σι για το κλίμα
Οι παράγοντες βελτίωσης
Οι παράγοντες που επισημαίνονται στην έκθεση και οδήγησαν στη βελτίωση της θέσης της χώρας είναι:
– Το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης.
– Ο νέος κλιματικός νόμος που ανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα που πραγματοποιήθηκε στη Γλασκώβη.
– Η αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) προκειμένου να προσαρμοστεί στους νέους πιο φιλόδοξους στόχους της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ως το 2030.
– Το πρόγραμμα επιδότησης για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων.
– Η δασική νομοθεσία.
Κ.Χατζηδάκης: Η έκθεση αποτελεί ηχηρή απάντηση στην εμπαθή αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ
Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, πρώην υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης υπογραμμίζει ότι η έκθεση αποτελεί ηχηρή απάντηση στην εμπαθή αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ για την περιβαλλοντική πολιτική της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι η άνοδος της χώρας οφείλεται στις πολιτικές που ξεκίνησαν το 2019 ή το 2020 και άλλες που συνεχίστηκαν το 2021, με τον Κώστα Σκρέκα ως υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας και όλους τους υπόλοιπους συνεργάτες, «δικούς του και δικούς μου προηγουμένως».
«Ο λόγος που αναφέρομαι σε αυτή την έκθεση είναι διότι η κυβέρνηση, αλλά και εγώ προσωπικά, έχουμε ακούσει τα εξ αμάξης για τις περισσότερες από αυτές τις παρεμβάσεις», αναφέρει ο κ. Χατζηδάκης και προσθέτει:
«Η ”Αριστερά της Οικολογίας” υπερασπίζεται για παράδειγμα τον λιγνίτη! Στο νομοσχέδιο για την ηλεκτροκίνηση αρνήθηκαν να δώσουν θετική ψήφο, θεωρώντας το δήθεν ταξικό, ίσως επειδή επιδοτούσε τα ηλεκτρικά ταξί! Και φυσικά ακόμα και τώρα ο κ. Τσίπρας όταν αναφέρεται στον περιβαλλοντικό νόμο (νόμος 4685/2020) -που ψηφίσαμε τον Μάιο 2020- συνεχίζει να τον χαρακτηρίζει ”περιβαλλοντοκτόνο” και ”δασοκτόνο”. Είναι ο ίδιος νόμος που επαινείται σε αυτή την έκθεση. Αλλά και ο ίδιος νόμος που κρίθηκε πρόσφατα συνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο στο σκεπτικό του αναγνωρίζει ότι το άρθρο 48 για τους δασικούς χάρτες -για το οποίο είχε ασκηθεί η προσφυγή- ”εναρμονίζεται με τους συνταγματικούς σκοπούς τόσο της προστασίας του περιβάλλοντος όσο και της βιώσιμης χωροταξικής αναδιάρθρωσης”.
Διαβάστε επίσης: COP26 – Να ενισχυθούν τα εθνικά σχέδια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
Δεν χαρίζουμε λοιπόν την ευαισθησία για το περιβάλλον ούτε στον κ. Τσίπρα ούτε σε κανέναν κατ’ επάγγελμα ”υπερασπιστή” του περιβάλλοντος. Εμείς είμαστε που βάλαμε μπροστά την απολιγνιτοποίηση. Εμείς είμαστε που προχωρήσαμε το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ». Εμείς είμαστε που απλοποιήσαμε την αδειοδότηση των ΑΠΕ. Εμείς είμαστε που προωθήσαμε τις υποθαλάσσιες ηλεκτρικές διασυνδέσεις της Κρήτης και των Κυκλάδων. Εμείς είμαστε που ξεκινήσαμε να δημοπρατούμε τη δημιουργία 20 σύγχρονων μονάδων επεξεργασίας απόβλητων. Εμείς είμαστε που προχωρήσαμε με τον νόμο για την απόσυρση των πλαστικών μίας χρήσης, από 1η Ιουλίου 2021. Εμείς είμαστε που ψηφίσαμε τον χωροταξικό νόμο, για έλεγχο της εκτός σχεδίου δόμησης και ανάπτυξη με πράσινο χρώμα. Εμείς είμαστε που προετοιμάσαμε το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων. Εμείς είμαστε που σχεδιάσαμε τις πράσινες δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης που θα απορροφήσουν το 37,5% του συνολικού προϋπολογισμού! Με δράσεις για τις περιοχές Natura, το φυσικό περιβάλλον γενικά και την πράσινη ανάπτυξη.
Παραλείψεις μπορεί να έχουν γίνει. Λάθη μπορεί να έχουν γίνει. Και εννοείται ότι πρέπει να γίνουν ακόμα παρά πολλά, γιατί η κλιματική αλλαγή είναι μια τεράστια πρόκληση για εμάς και τα παιδιά μας. Είμαστε ανοικτοί στην καλόπιστη κριτική, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα συμβιβαστούμε με το θράσος του ΣΥΡΙΖΑ, που όταν ήταν κυβέρνηση έστελνε κατ’ επανάληψη τη χώρα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και που ως αντιπολίτευση υποστηρίζει τον λιγνίτη, αλλά συνεχώς κουνάει το δάκτυλο».
Κριτήρια
Σημειώνεται ότι τα κριτήρια που εξετάζονται για την κατάταξη των χωρών είναι: εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ανανεώσιμες πηγές, ενεργειακή απόδοση και κλιματική πολιτική. Οι συντάκτες της έκθεσης θεωρούν ότι καμία χώρα δεν κατάφερε ικανοποιητικές επιδόσεις σε όλους τους τομείς και για το λόγο αυτό άφησαν κενές τις τρεις πρώτες θέσεις της κατάταξης. Τις καλύτερες επιδόσεις πέτυχαν τρεις Σκανδιναβικές χώρες (Δανία, Σουηδία, Νορβηγία) ενώ στις τρεις τελευταίες θέσεις βρίσκονται πετρελαιοπαραγωγές χώρες: Ιράν, Σαουδική Αραβία και Καζακστάν.
Latest News
Το πιο μεγάλο, καυτό καλοκαίρι στην Ελλάδα - Τι συνέβη στις θάλασσες το 2024
Αρνητικά νέα φέρνει έρευνα τριών ελληνικών πανεπιστημίων για τις θερμοκρασίες που «έπιασαν» οι θάλασσες το 2024 στην Ελλάδα
Aπειλούνται εκατομμύρια ζωές από την κλιματική αλλαγή
Έρευνα κάνει μακάβριες προβλέψεις για το πώς η κλιματική αλλαγή ενδέχεται να προκαλέσει τον θάνατο εκατομμυρίων ατόμων
ΔΕΔΔΗΕ: Η παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ σε μία εφαρμογή
Η νέα εφαρμογή τυ ΔΕΔΔΗΕ δείχνει πόση ενέργεια παράγεται από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε όλη την Ελλάδα
ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Ξεκινά την κατασκευή τριών νέων αιολικών πάρκων - Συνολικής ισχύος 100 MW
Τα νέα αιολικά πάρκα ξεκινούν να κατασκευάζονται στη Ροδόπη, τη Φωκίδα και την Αργολίδα με την προμήθεια 19 νέων ανεμογεννητριών του οίκου Nordex
Motor Oil: «Κοιλάδα Υδρογόνου της χρονιάς» για το 2024 ανακηρύχθηκε το έργο TRIĒRĒS
Το έργο TRIĒRĒS επικεντρώνεται στη δημιουργία Κοιλάδας Υδρογόνου με γεωγραφική αναφορά στα Διυλιστήρια της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες - Οι επενδυτές θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 60%
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%