Ψήφο εμπιστοσύνης στη δυναμική επαναφορά της ελληνικής οικονομίας δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω της χθεσινής έκθεσης των φθινοπωρινών ευρωπαϊκών προβλέψεων, στέλνοντας αισιόδοξο σήμα για ισχυρή ανάκαμψη το 2021. Αναθεωρεί επί τα βελτίω το ρυθμό στο 7,1% του ΑΕΠ, έναντι 4,3% στις καλοκαιρινές εκτιμήσεις της Κομισιόν και 6,1% στο προσχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού. Ψαλιδίζει τις εκτιμήσεις για το επόμενο έτος εκτιμώντας ανάπτυξη 5,2%, από 6% στην προηγούμενη -και από το 4,5% που είναι ο πήχης του οικονομικού επιτελείου- ενώ το 2023 θα περιοριστεί στο 3,6%.
Από την έκθεση δεν λείπουν και οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι αναφέροντας την πιθανή ενεργοποίηση των κρατικών εγγυήσεων ως μέρος των μέτρων στήριξης. Επίσης τις δικαστικές υποθέσεις κατά της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου και η εκκρεμής απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αναδρομική αποζημίωση για περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και τα εποχικά επιδόματα. Περαιτέρω κίνδυνοι σχετίζονται με τη στατιστική ταξινόμηση πρόσφατων ή προγραμματισμένων ρυθμίσεων χρηματοοικονομικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος πώλησης και μίσθωσης για ακίνητα που ανήκουν σε ευάλωτους οφειλέτες.
Τι θα γίνει με το «κοινωνικό μέρισμα» και τα αποκαλυπτήρια του προϋπολογισμού
Η διπλή «επίθεση» των κρίσεων, στο υγειονομικό και στο ενεργειακό μέτωπο, φέρνει το κυβερνητικό και το οικονομικό επιτελείο στη θέση να υπολογίζει εκ νέου τον «λογαριασμό» για τα περιθώρια πρόσθετων μέτρων στήριξης, λίγες ημέρες πριν την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού στη Βουλή. Παρά τις προβλέψεις για ισχυρή ελληνική ανάπτυξη το 2021 – και τις πληροφορίες που θέλουν το υπουργείο Οικονομικών να αναθεωρεί επίσης άνω του 6,1% την ανάπτυξη του 2021- τα νέα δεδομένα που φέρνει η απειλή της ακρίβειας στα εισοδήματα των νοικοκυριών μειώνει τις προσδοκίες για εκπλήξεις τον Νοέμβριο, που αφορούν τα σενάρια για το κοινωνικό μέρισμα ή νέα μέτρα. Το παράθυρο παρά ταύτα δεν κλείνει εντελώς. Η κυβέρνηση αναμένει να αξιολογήσει τα στοιχεία του Νοεμβρίου και την πορεία των εσόδων προκειμένου να αποφασιστεί ενδεχομένως κάποια εφάπαξ καταβολή, όπως για παράδειγμα μία παρέμβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπως μπόνους στους υγειονομικούς ή διευκολύνσεις για πληττόμενους κλάδους, εφόσον χρειαστεί.
Στην κατάθεση του τελικού προϋπολογισμού θα φανούν οι προβλέψεις του οικονομικου επιτελείου, την ώρα που η έκθεση της Κομισιόν προετοιμάζει το έδαφος για το τέλος των έκτακτων μέτρων στήριξης σε όλη την Ευρωζώνη. Ο αντίκτυπος της πανδημίας, όπως αναφέρει, αναμένεται να αμβλυνθεί σταδιακά, ενώ η διευκολυντική πολιτική, σε συνδυασμό με την ισχυρή ώθηση από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, πρόκειται να διατηρήσουν τη δυναμική στο μέλλον. Τα μέτρα προσαρμόζονται στις εξελισσόμενες ανάγκες και αναμένεται να καταργηθούν σε μεγάλο βαθμό έως το τέλος του 2021, υποστηρίζοντας τη μείωση του ελλείμματος.
Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας κερδίζει έδαφος, όπως τονίζει και η Επιτροπή, κυρίως λόγω της εγχώριας ζήτησης και της καλύτερης από το αναμενόμενο τουριστικής σεζόν. Στους κινδύνους είναι η πανδημία και οι πιθανές επιπτώσεις της στον τουριστικό τομέα. Σχετικά με τον πληθωρισμό στην Ευρώπη αναφέρει ότι μπορεί να αποδειχθεί υψηλότερος από τον προβλεπόμενο, εάν οι περιορισμοί στον εφοδιασμό διαρκέσουν περισσότερο και εάν αύξηση των μισθών -μεγαλύτερη από την παραγωγικότητα- μετακυλιστεί στις τιμές καταναλωτή.
Η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και οι επενδύσεις
Οι προβλέψεις της Κομισιόν επιβεβαιώνουν την ορθότητα και αποτελεσματικότητα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής στη χώρα μας τονίζει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας. Η χώρα, σύμφωνα με τον υπουργό, ανακάμπτει ισχυρά και αναπτύσσεται βιώσιμα, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές ενισχύονται σημαντικά, η ανεργία συρρικνώνεται, τα ταμειακά διαθέσιμα διατηρούνται σε ασφαλή επίπεδα, η διαχείριση των δημόσιων οικονομικών γίνεται με υπευθυνότητα. Υπογραμμίζει πως παρά την παρατεταμένη αβεβαιότητα και τις νέες προκλήσεις, η Ελληνική οικονομία έχει επιδείξει ανθεκτικότητα και δυναμική. Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζει πως είναι σαφές ότι η κριτική που ασκείται από την αντιπολίτευση και η μιζέρια, η οποία εξάγεται για τις οικονομικές επιδόσεις της χώρας, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τις νέες – φθινοπωρινές – προβλέψεις της που ανεβάζουν την εκτίμηση για την ανάπτυξη της Ελλάδας το 2021 στο 7,1% από 4,3% του ΑΕΠ, τονίζει ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας κέρδισε δυναμική το 2021, γεγονός που οφείλεται ιδίως στις επενδύσεις». Και προσθέτει ότι το 2022 “θα πάμε ακόμη καλύτερα».
Τα βασικά σημεία της έκθεσης της Κομισιόν για την Ελλάδα
ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ. Η πιθανή ενεργοποίηση των κρατικών εγγυήσεων ως μέρος των μέτρων στήριξης. Οι δικαστικές υποθέσεις κατά της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου και η εκκρεμής απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αναδρομική αποζημίωση για περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και τα εποχικά επιδόματα. Περαιτέρω κίνδυνοι σχετίζονται με τη στατιστική ταξινόμηση πρόσφατων ή προγραμματισμένων ρυθμίσεων χρηματοοικονομικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος πώλησης και μίσθωσης για ακίνητα που ανήκουν σε ευάλωτους οφειλέτες.
ΑΝΕΡΓΙΑ. Μείωση στο 15,3% το 2021, στο 15,0% και 14,5% το 2022 και το 2023 αντίστοιχα.
ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ. Ελαφρώς θετικός το 2021, θα κορυφωθεί το 2022 στο 1% και να υποχωρήσει στο 0,4% το 2023.
ΕΛΛΕΙΜΜΑ- ΧΡΕΟΣ. Το δημόσιο χρέος θα μειωθεί στο 203% του ΑΕΠ το 2021 και 197% το 2023. Το έλλειμμα από -9,9% το 2021, θα μειωθεί στο -3,9% του ΑΕΠ το 2022 και στο -1,1% το 2023.
ΜΕΤΡΑ. Ο δημοσιονομικός αντίκτυπος των μέτρων στήριξης του 2021 (παρατάθηκαν έως το 2022) είναι 1,5% του ΑΕΠ. Το πρόσθετο πακέτο μέτρων φορολογικής ελάφρυνσης κοστίζει 0,1% του ΑΕΠ. Το μέρος των παραδόσεων του προγράμματος αμυντικών δαπανών από την περίοδο 2023-2025 έως το 2022 επιφέρει επιδείνωση κατά 0,1% το 2022.
Latest News
Έρχονται δάνεια έως 25.000 ευρώ σε μικρές επιχειρήσεις - Οι εταιρείες μικροπιστώσεων
Η Αναπτυξιακή Τράπεζα μέσα από το Ταμείο Μικροπιστώσεων θα χρηματοδοτεί άτοκα μικρές επιχειρήσεις μέσω των εταιρειών μικροπιστώσεων
Πράσινο φως από επιτροπή της Βουλής στο νομοσχέδιο για τα Airbnb
Στη «σωστή κατεύθυνση» κινείται το νομοσχέδιο για τη θέσπιση προδιαγραφών στα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb
Στη «γυάλινη σφαίρα» της Moody's - Πού θα κάτσει η μπίλια για πληθωρισμό και ανάπτυξη στην Ελλάδα
Η χώρα γνώρισε ένα ισχυρό τρίτο τρίμηνο λέει η Moody's, αλλά το εξωτερικό εμπόριο συνεχίζει να επιβαρύνει την ανάπτυξη
Πόσο μειώθηκαν οι τιμές στα τρόφιμα - Τι λέει το υπουργείο Ανάπτυξης για τους ελέγχους
Εντός του 2024, έχουν πραγματοποιηθεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου εκατοντάδες έλεγχοι για την αντιμετώπιση φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας
«Παζάρια» των ασφαλιστών για να ψαλιδίσουν τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας
Τι αντάλλαγμα ζητούν οι ασφαλιστικές για να φρενάρουν τις ανατιμήσεις στα ασφάλιστρα υγείας - Τι λένε έγκυρες πηγές στον ΟΤ
Νέα «φωτιά» στις τιμές ακινήτων - Πώς κινήθηκαν ανά περιοχή το τέταρτο τρίμηνο [πίνακες]
Οι μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης σημείωσαν άνοδο 7,9% σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο του 2023 και αύξηση 2,2% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2024
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας
Άνοδος 81% στις ρυθμίσεις του Εξωδικαστικού το 2024
Χατζηδάκης: Οι αλλαγές που κάναμε βελτίωσαν σημαντικά τον εξωδικαστικό μηχανισμό
Άνοιξε η Πλατφόρμα KYC της Αναπτυξιακής Τράπεζας
Αφορά την υποδοχή αιτήσεων στο Ταμείο Χαρτοφυλακίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης
Η πρώτη «έξοδος» της Ελλάδας στις αγορές το 2025 - «Βγαίνει» με 10ετές ομόλογο
Η συναλλαγή αναμένεται να πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες (πιθανότατα αύριο ή την Τετάρτη)