![Πούτιν – Αυστηρή προειδοποίηση στον Λουκασένκο να σταματήσει τις απειλές με το φυσικό αέριο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/10/Φυσικό-αέριο2-1.jpg)
Το… αυτί του Αλεξάντερ Λουκασένκο έσπευσε να τραβήξει δημοσίως σήμερα ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναφορικά με τις απειλές του Λευκορώσου προέδρου προς την Ευρώπη περί διακοπής της ροής φυσικού αερίου. Προφανώς ο σύγχρονος τσάρος δεν ανέχεται να χρησιμοποιεί άλλος τα δικά του όπλα, διαταράσσοντας έτσι τα δικά του παιχνίδια, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τον… δορυφόρο του στο Μινσκ.
Θυμίζουμε πως ο Λουκασένκο απείλησε ευθέως την Ε.Ε., την περασμένη Πέμπτη, πως τυχόν επιπλέον ευρωπαϊκές κυρώσεις με αφορμή το μεταναστευτικό ζήτημα που έχει δημιουργηθεί στα σύνορα του, θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαταραχή ή και διακοπή της ροής φυσικού αερίου μέσω του εδάφους της Λευκορωσίας. Από το έδαφος της χώρας περνάει ο αγωγός Yamal-Europe (ιδιοκτησίας της Gazprom) που μεταφέρει ρωσικό αέριο σε Πολωνία και Γερμανία.
Μία ημέρα μετά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραδέχτηκε πως αν ο Λουκασένκο κάνει πράξη τις απειλές του, η ενεργειακή αγορά της περιοχής θα υποστεί ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις.
H απειλή του Μινσκ που θα έμπαινε… σφήνα στα όποια ρωσικά σχέδια με αφορμή την τρέχουσα ενεργειακή κρίση προφανώς δεν άρεσε στο Κρεμλίνο, με τον κύριο Πούτιν να επισημαίνει σήμερα πως η Λευκορωσία δεν έχει συζητήσει το θέμα με τον ίδιο και προειδοποιώντας το Μινσκ πως θα έθετε σε κίνδυνο τις κρίσιμες σχέσεις του με τη Μόσχα.
«Έχω συζητήσει πρόσφατα (με τον Λουκασένκο) δυο φορές και δεν μου ανέφερε κάτι τέτοιο, ούτε καν άφησε κάποιο υπονοούμενο. Φυσικά θεωρητικά ο Λουκασένκο ως πρόεδρος μιας χώρας-transit (του φυσικού αερίου) θα μπορούσε να διατάξει τη διακοπή της παροχής του φυσικού μας αερίου προς την Ευρώπη. Όμως αυτό θα σήμαινε παραβίαση του συμβολαίου μας, οπότε ελπίζω πως δεν θα συμβεί» επεσήμανε ο κύριος Πούτιν, με τη… διακριτική του απειλή να μην περνά απαρατήρητη. «Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να βοηθούσε τις αναπτυσσόμενες σχέσεις μας με τη Λευκορωσία, ως transit χώρας»
Πάντως, πολιτικοί αναλυτές σχολιάζουν πως οι απειλές Λουκασένκο θα πρέπει να… τέσταραν στο έπακρο την υπομονή του Κρεμλίνου, σε ένα διάστημα που οι δυτικές αγορές και κυβερνήσεις ζητούν επίμονα από τη Ρωσία και την Gazprom να ανοίξει τις στρόφιγγες αυξάνοντας τη ροή φυσικού αερίου προς της Δύση. Κάτι που μετά από πιέσεις εβδομάδων αποφάσισε τελικά να κάνει μόλις την περασμένη εβδομάδα, αν και με την επισήμανση παράλληλα πως η ροή θα αυξανόταν σημαντικά αν η Γερμανία έδινε (επιτέλους) το πράσινο φως για την έναρξη της λειτουργίας του Nord Stream 2.
Η Ρωσία έχει κατηγορηθεί πως έχει πυροδοτήσει την ενεργειακή κρίση στη δυτική Ευρώπη στην προσπάθεια της να πιέσει το Βερολίνο να εγκρίνει την έναρξη της λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 2.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Σπάνιες γαίες: Ποιες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/spanies-gaies6-600x390.jpg)
Ποιες σπάνιες γαίες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ
Η Κίνα πρωτοστατεί στις σπάνιες γαίες και σχεδόν μονοπωλεί την επεξεργασία τους και οι ΗΠΑ θέλουν να απεξαρτηθούν από αυτή την επίπονη δέσμευση
![Ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία: Τι ζητούν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/RENAULT-600x600.jpg)
Στο «ρελαντί» η πράσινη μετάβαση - Τι ζητούν οι ευρωπαίοι αυτοκινητοβιομήχανοι
«Καλός ο στρατηγικός διάλογος, αλλα χρειαζόμαστε λύσεις γρήγορα», λένε οι εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας - Oι καθυστερήσεις απειλούν επενδύσεις 250 δισ. ευρώ
![Μεξικό: Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/xalyvas-600x370.jpg)
Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο λέει το Μεξικό
Το Μεξικό εισάγει περισσότερο χάλυβα από τις Ηνωμένες Πολιτείες απ' ό,τι εξάγει
![Κομισιόν: Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/von-der-leyen-vance-600x400.jpg)
Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε τη δέσμευση της ΕΕ για δίκαιες και ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις
![Πάουελ: Σε μη βιώσιμη πορεία το έλλειμμα – Δεν βιαζόμαστε να μειώσουμε τα επιτόκια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/πγ1-1-600x366.jpg)
Καμπανάκι Πάουελ για το έλλειμμα στις ΗΠΑ - Καμία βιασύνη για τα επιτόκια
Τι είπε ο Πάουελ, για έλλειμμα, χρέος, δασμούς και επιτόκια στην καθιερωμένη κατάθεση του στη Γερουσία
![Πορτογαλία: Εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/tap-portugal-600x400.jpg)
Η Πορτογαλία εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP
Υπάρχουν περίπου 12 εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον εθνικό αερομεταφορέα της Πορτογαλίας
![Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/solomon-600x400.jpg)
Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου
Ο πήχης για την πραγματοποίηση μιας συμφωνίας είναι πολύ υψηλός
![Cucci: Η πτώση πωλήσεων στο τέταρτο τρίμηνο προβληματίζει τους αναλυτές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/gucci-store-600x410.jpg)
Νέο πλήγμα για την Gucci - Συνεχίζεται η πτώση πωλήσεων
Τα έσοδα της Kering, στην οποία ανήκει η Gucci, ολόκληρου του έτους από δραστηριότητες του ομίλου ανήλθαν σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ
![Βρετανία: Άντλησε 13 δισ. στερλίνες – Οι αγορές της πρόσφεραν 140 δισ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/ot_bonds_london11-768x450-1-600x352.png)
Το Λονδίνο ζήτησε 13 δισ. στερλίνες και οι αγορές του πρόσφεραν 140 δισ.
Η έκδοση καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης βρετανικών ομολόγων
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου