Το… αυτί του Αλεξάντερ Λουκασένκο έσπευσε να τραβήξει δημοσίως σήμερα ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναφορικά με τις απειλές του Λευκορώσου προέδρου προς την Ευρώπη περί διακοπής της ροής φυσικού αερίου. Προφανώς ο σύγχρονος τσάρος δεν ανέχεται να χρησιμοποιεί άλλος τα δικά του όπλα, διαταράσσοντας έτσι τα δικά του παιχνίδια, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τον… δορυφόρο του στο Μινσκ.
Θυμίζουμε πως ο Λουκασένκο απείλησε ευθέως την Ε.Ε., την περασμένη Πέμπτη, πως τυχόν επιπλέον ευρωπαϊκές κυρώσεις με αφορμή το μεταναστευτικό ζήτημα που έχει δημιουργηθεί στα σύνορα του, θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαταραχή ή και διακοπή της ροής φυσικού αερίου μέσω του εδάφους της Λευκορωσίας. Από το έδαφος της χώρας περνάει ο αγωγός Yamal-Europe (ιδιοκτησίας της Gazprom) που μεταφέρει ρωσικό αέριο σε Πολωνία και Γερμανία.
Μία ημέρα μετά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραδέχτηκε πως αν ο Λουκασένκο κάνει πράξη τις απειλές του, η ενεργειακή αγορά της περιοχής θα υποστεί ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις.
H απειλή του Μινσκ που θα έμπαινε… σφήνα στα όποια ρωσικά σχέδια με αφορμή την τρέχουσα ενεργειακή κρίση προφανώς δεν άρεσε στο Κρεμλίνο, με τον κύριο Πούτιν να επισημαίνει σήμερα πως η Λευκορωσία δεν έχει συζητήσει το θέμα με τον ίδιο και προειδοποιώντας το Μινσκ πως θα έθετε σε κίνδυνο τις κρίσιμες σχέσεις του με τη Μόσχα.
«Έχω συζητήσει πρόσφατα (με τον Λουκασένκο) δυο φορές και δεν μου ανέφερε κάτι τέτοιο, ούτε καν άφησε κάποιο υπονοούμενο. Φυσικά θεωρητικά ο Λουκασένκο ως πρόεδρος μιας χώρας-transit (του φυσικού αερίου) θα μπορούσε να διατάξει τη διακοπή της παροχής του φυσικού μας αερίου προς την Ευρώπη. Όμως αυτό θα σήμαινε παραβίαση του συμβολαίου μας, οπότε ελπίζω πως δεν θα συμβεί» επεσήμανε ο κύριος Πούτιν, με τη… διακριτική του απειλή να μην περνά απαρατήρητη. «Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να βοηθούσε τις αναπτυσσόμενες σχέσεις μας με τη Λευκορωσία, ως transit χώρας»
Πάντως, πολιτικοί αναλυτές σχολιάζουν πως οι απειλές Λουκασένκο θα πρέπει να… τέσταραν στο έπακρο την υπομονή του Κρεμλίνου, σε ένα διάστημα που οι δυτικές αγορές και κυβερνήσεις ζητούν επίμονα από τη Ρωσία και την Gazprom να ανοίξει τις στρόφιγγες αυξάνοντας τη ροή φυσικού αερίου προς της Δύση. Κάτι που μετά από πιέσεις εβδομάδων αποφάσισε τελικά να κάνει μόλις την περασμένη εβδομάδα, αν και με την επισήμανση παράλληλα πως η ροή θα αυξανόταν σημαντικά αν η Γερμανία έδινε (επιτέλους) το πράσινο φως για την έναρξη της λειτουργίας του Nord Stream 2.
Η Ρωσία έχει κατηγορηθεί πως έχει πυροδοτήσει την ενεργειακή κρίση στη δυτική Ευρώπη στην προσπάθεια της να πιέσει το Βερολίνο να εγκρίνει την έναρξη της λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 2.
Latest News
Παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας για την προστασία του νομίσματος στην Ινδία
Η ισοτιμία της ρουπίας δημιουργεί συνθήκες στην Ινδία για κερδοσκοπικά στοιχήματα
Οι ευρωπαικές επιχειρήσεις μειώνουν θέσεις εργασίας
Απολύσεις που ξεπερνούν τις 22.000 θέσεις έχουν προαναγγείλει αρκετές ευρωπαικές εταιρείες απο τις αρχές Αυγούστου
Προϋπολογισμός και Black Friday «φρέναραν» τις καταναλωτικές δαπάνες στη Βρετανία
Το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής, στη Βρετανία, αναθεώρησε προς τα κάτω το ποσοστό ανάπτυξης για τον Σεπτέμβριο από 0,3% σε μόλις 0,1%
«Καμπανάκι» από την Λαγκάρντ - Επείγουσα ανάγκη η ενοποίηση των κεφαλαιαγορών στην ΕΕ
Η Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι η αδράνεια της Ευρώπης της έχει κοστίσει πολύτιμο χρόνο - Ο ρόλος των αποταμιεύσεων και της ΕΤΕπ
Παραιτείται ο CEO της Northvolt μετά το αίτημα για προστασία από πτώχευση
Η Northvolt κατέθεσε χθες αίτηση για προστασία υπό το κεφάλαιο 11 στις Ηνωμένες Πολιτείες - Πώς θα γίνει η χρηματοδότηση
«Καμπάνα» 179 εκατ. στη Ryanair και σε άλλες 4 αεροπορικές για καταχρηστικές χρεώσεις
H Ισπανία είχε ξεκινήσει έλεγχο πριν από περίπου ένα χρόνο απειλώντας τις εταιρείες με ισχυρές κυρώσεις
Υπαρξιακή απειλή για τις παγκόσμιες αυτοκινητοβιομηχανίες στην Κίνα - Τι λένε αναλυτές
Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι είναι ίσως ήδη πολύ αργά για τις ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες στην Κίνα
Ποιον ετοιμάζει ο Τραμπ για τη Fed μέσω.... υπουργείου Οικονομικών
Ο Τραμπ θεωρούσε τον Γουόρς υποψήφιο για επικεφαλής της Fed και στην πρώτη θητεία του
Πώς η Πορτογαλία επιδιώκει να γίνει «φορολογικός παράδεισος» για νέους
Σχέδιο να σταματήσει στην Πορτογαλία το brain drain, με φοροαπαλλαγές τα πρώτα 10 χρόνια της σταδιοδρομίας – Μηδέν φόρος για κάτω των 35 ετών το πρώτο έτος
Η Gen Z «ερωτεύτηκε» τη δουλειά στο Δημόσιο, αλλά... ο Μασκ καραδοκεί
Οι περικοπές στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ που σχεδιάζει ο Μασκ μπορεί να δείξει την έξοδο από το Δημόσιο Τομέα