Μήνυμα προς τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις (ΕΔΑΔΠ) να επιταχύνουν το έργο της αναδιάρθρωσης επιχειρηματικών δανείων, με στόχο την ανάταξη και αναγέννηση των υπερχρεωμένων, αλλά υπό προϋποθέσεις βιώσιμων σχημάτων, απηύθυνε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.
Μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση της ένωσης των διαχειριστών, σημείωσε ότι έως τώρα, καμία από τις εταιρίες διαχείρισης δεν έχει κάνει αίτημα για λήψης άδειας που θα επιτρέπει την αναχρηματοδότηση επιχειρήσεων.
«Διότι σε αρκετές περιπτώσεις βιώσιμων επιχειρήσεων, η παροχή ρευστότητας στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης οφειλών είναι απαραίτητη» συμπλήρωσε ο ίδιος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Τράπεζα της Ελλάδος υπάρχει έντονος προβληματισμός για την κωλυσιεργία που παρατηρείται στον τομέα των αναδιαρθρώσεων, ειδικά στα δάνεια που έχουν πουληθεί ή τιτλοποιηθεί.
Διαβάστε επίσης: Πόσα δάνεια ρυθμίστηκαν μέσα σε 26 μήνες
Δεν αποκλείουν μάλιστα το γεγονός οι ξένοι επενδυτές να περιμένουν την άνοδο της τιμής των ακινήτων που έχουν ενεχυριαστεί, για να πετύχουν ένα γρήγορο κέρδος, οδηγώντας εν τέλει τις επιχειρήσεις σε οριστικό λουκέτο.
Οι βιώσιμες λύσεις
«Είναι σημαντικό οι Εταιρείες Διαχείρισης να προσφέρουν βιώσιμες λύσεις ρύθμισης σε πιστούχους, ή σε πιο αποτελεσματική διαχείριση του ενεχύρου -όπου αυτό είναι απαραίτητο- ώστε να διευκολυνθούν οι πιστούχοι αυτοί να επανέλθουν στην παραγωγική διαδικασία» υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας.
Όπως είπε, «το χρέος ιδιωτών και επιχειρήσεων παραμένει, δεν εξαφανίζεται μέσω της μεταφοράς τους από τους ισολογισμούς των τραπεζών στις Εταιρείες Διαχείρισης. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να μπορέσουν οι Εταιρείες Διαχείρισης να διαχειριστούν όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) που έχουν αναλάβει».
Ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε ότι αυτό προϋποθέτει μεταξύ άλλων:
– Την πλήρη αξιοποίηση του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών
– Την αξιοποίηση των λοιπών διατάξεων του πρόσφατου νόμου περί Ρύθμισης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας
– Τη λειτουργία του φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης του νόμου 4738/2020
– Την επιτάχυνση τη απονομής δικαιοσύνης όπου εκκρεμούν σχετικές διαδικασίες ή αποφάσεις
Τέλος, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε πως υπάρχει προβληματισμός για το γεγονός ότι «η Τράπεζα της Ελλάδος λαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό καταγγελιών από ιδιώτες και επιχειρήσεις αναφορικά με τις πρακτικές που εφαρμόζουν οι Εταιρείες Διαχείρισης».
Όπως εξήγησε, «τα θέματα διαφάνειας των διαδικασιών και των όρων των συναλλαγών (conduct of business) είναι μία περιοχή την οποία λαμβάνουμε σοβαρά και αξιολογούμε στο πλαίσιο των εποπτικών μας δραστηριοτήτων».
Η απάντηση των servicers
Από την πλευρά, του ο πρόεδρος της ένωσης των ΕΔΑΔΠ Τάσος Πανούσης, παρουσίασε τις επιδόσεις τους μέχρι σήμερα, απαντώντας στην κριτική του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.
Όπως τόνισε, «προτεραιότητά μας αποτελεί, όπου αυτό είναι εφικτό, η αναβίωσή τους. Να αναδιαρθρωθεί δηλαδή ο δανεισμός και να καταστεί και πάλι βιώσιμος και εξυπηρετήσιμος».
Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε, μέχρι σήμερα έχουν αναδιαρθρωθεί δάνεια ύψους άνω των 4,7 δισ. ευρώ μόνο για το 2020-2021, με λύσεις που περιλαμβάνουν στην πλειοψηφία τους και άφεση χρέους.
«Πέρα από το άμεσο όφελος για τους σημερινούς κατόχους των δανείων (επενδυτές), αλλά και τους δανειολήπτες, η αναβίωση δανεισμού ως βιώσιμου, ανοίγει ένα νέο ενάρετο κύκλο» συμπλήρωσε ο κ. Πανούσης.
Επιστροφή στις τράπεζες
Μάλιστα, ανέφερε πως στο μέλλον «θα είναι δυνατή η επαναπώληση και επιστροφή τέτοιων χαρτοφυλακίων από τους σημερινούς κατόχους τους προς τα τραπεζικά ιδρύματα μέσω των Εταιρειών Διαχείρισης».
Με τον τρόπο αυτό κατά τον ίδιο, οι τράπεζες, θα αυξήσουν το υγιές δανειακό τους χαρτοφυλάκιο, ενώ χιλιάδες φυσικά και νομικά πρόσωπα, που σήμερα είναι εκτός τραπεζικού συστήματος λόγω του ότι έχουν εκκρεμείς οφειλές εκτός ρύθμισης, θα μπορέσουν να επιστρέψουν και να ανακτήσουν την πρόσβασή τους στην τραπεζική χρηματοδότηση, με υγιείς πλέον όρους.
Σε ό,τι αφορά τα δάνεια που παραμένουν εντός τραπεζικών ισολογισμών, ο κ. Πανούσης είπε ότι οι Εταιρείες Διαχείρισης έχουν πετύχει ρυθμίσεις σε χιλιάδες περιπτώσεις.
Όπως εξήγησε, μόνο για τα έτη 2020 – 2021, ρυθμίστηκαν δάνεια ύψους 3,8 δισ. ευρώ, τα οποία δεν έχουν μεταβιβαστεί σε τρίτους επενδυτές και συνεχίζουν να ανήκουν σε πιστωτικά ιδρύματα.
Τα συγκεκριμένα δάνεια αναταξινομήθηκαν ως εξυπηρετούμενα και επανήλθαν στα υγιή τραπεζικά χαρτοφυλάκια των πιστωτικών ιδρυμάτων – και σε αυτή την περίπτωση με πολλαπλά οφέλη τόσο για τους δανειολήπτες, όσο και για τις ίδιες τις τράπεζες.
Τα μεγέθη της αγοράς
Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε και στα μεγέθη της αγοράς μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Συγκεκριμένα, με βάση τα εποπτικά στοιχεία Ιουνίου 2021, η ονομαστική αξία των δανείων που βρίσκονται εκτός τραπεζικού συστήματος και διαχειρίζονται οι Εταιρείες Διαχείρισης ανέρχεται σε περίπου 67 δισ. ευρώ.
Πρόσθεσε όμως ότι το ποσό αυξάνεται σε περίπου 130 δισ. ευρώ, «αν συνυπολογίσουμε και τις (ενήμερες και μη) εντός και εκτός ισολογισμού απαιτήσεις που διαχειρίζονται οι Εταιρείες Διαχείρισης. Τα ανωτέρω ποσά θα αυξηθούν όταν ολοκληρωθούν οι προγραμματισμένες πωλήσεις και τιτλοποιήσεις Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) τον επόμενο 1 ½ χρόνο, αλλά και όταν εμφανισθούν τα νέα ΜΕΔ λόγω της πανδημίας».
Αναφορικά με την προσπάθεια εξυγίανσης των τραπεζών, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι οι ΕΔΑΔΠ έχουν σημαντική μέχρι σήμερα συμβολή στις προσπάθειες Πολιτείας και τραπεζών να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς των τραπεζών από ΜΕΔ.
Είναι χαρακτηριστικό, όπως είπε, ότι από το μέγιστο ύψος των περίπου 107 δισεκ. ευρώ που είχαν ανέλθει τα ΜΕΔ το Μάρτιο του 2016 -με το δείκτη ΜΕΔ προς το σύνολο των δανείων να προσεγγίζει το 50%-, στο τέλος Ιουνίου 2021 το ύψος των ΜΕΔ που βρίσκονται στους ισολογισμούς των πιστωτικών ιδρυμάτων (σε ατομική βάση) υποχώρησε σε 29,4 δισ. ευρώ και ο δείκτης ΜΕΔ σε 20,3%.
«Ο κλάδος των Εταιρειών Διαχείρισης και η δημιουργία δευτερογενούς αγοράς ΜΕΔ είχαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή» υποστήριξε ο διοικητής της ΤτΕ.
Και πρόσθεσε ότι με την πρόοδο που σημειώνεται, «οι τράπεζες απαλλαγμένες από βαρίδια του παρελθόντος θα είναι σε καλύτερη θέση να επιτελέσουν το διαμεσολαβητικό τους ρόλο στην οικονομία, καθώς και να επικεντρωθούν στις προκλήσεις που θέτει η εξέλιξη της τεχνολογίας».
Latest News
Ανατροπή στα αποτελέσματα εννεαμήνου για την AS Company με αύξηση πωλήσεων
O δείκτης EBIDTA για την AS Company διαμορφώνεται στο 19,4% επί των πωλήσεων
Κωτσόβολος: Restart με νέα επωνυμία – Η αλλαγή που φέρνει η ΔΕΗ
Αλλαγή σελίδας μετά από 19 χρόνια για την αλυσίδα Κωτσόβολος – Οι προσθήκες και οι τροποποιήσεις στο καταστατικό της εταιρείας
«Ευρώπη Holdings» το νέο όνομα της Κλουκίνας- Λάππας
Η νέα επωνυμία της Κλουκίνας Λάππας θα ισχύει από τις 25 Νοεμβρίου
Ομολογιακό δάνειο 19 εκατ. ευρώ για εξαγορές - Οι κλάδοι ενδιαφέροντος για την Quality & Reliability
Η Quality & Reliability έχει έρθει σε πρώιμες επαφές με κάποιες εταιρείες για το ενδεχόμενο εξαγοράς μέρους ή του συνόλου των μετοχών τους
Πως θα λειτουργήσουν τα καταστήματα την περίοδο Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς
Το ωράριο που προτείνει για την εορταστική περίοδο ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών
Black Friday με… «εγγύηση χαμηλότερης τιμής» από τα Public
Η νέα υπηρεσία από τα Public που μετατρέπει τις προσφορές σε μια «σίγουρη» αγοραστική εμπειρία
Θεοδωρικάκος: Έλεγχοι σε πάνω από 10.000 κωδικούς και σε περισσότερες από 100 αλυσίδες καταστημάτων
«Μέλημά μας η στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας και η προστασία των καταναλωτών«, λέει ο Τάκης Θεοδωρικάκος
ΤΧΣ: Αποεπένδυση από τις συστημικές τράπεζες και βιώσιμη ανάπτυξη τα ορόσημα του 2023
Τι αναφέρουν στελέχη του ΤΧΣ για τη στρατηγική το 2023
Πώς η Φάρμα Κουκάκη κόντρα στο ρεύμα κερδίζει από το γάλα
Ρεκόρ σε πωλήσεις, κέρδη και εξαγωγές το 2023 για τη Φάρμα Κουκάκη – Αύξηση μεριδίων σε 11 κατηγορίες γαλακτοκομικών
Πώς θα αξιοποιήσουν οι τράπεζες τα υψηλά «μαξιλάρια» ρευστότητας
Τι σχεδιάζουν οι τράπεζες για να αυξήσουν το αποτύπωμά τους - Έρχονται κινήσεις επέκτασης εντός και εκτός συνόρων