Οι πρώτες «μαύρες» εβδομάδες του Νοεμβρίου, με τα πιο θλιβερά ρεκόρ στους σκληρότερους δείκτες, εδώ και ενάμιση χρόνο υγειονομικής κρίσης, προδιαγράφουν δύσκολη είσοδο της χώρας στον χειμώνα, ακόμα και αν δεν επιβεβαιωθούν όσοι εκτιμούν σφοδρή επίθεση της πανδημίας και εντός του Δεκεμβρίου. Κυβέρνηση και επιστήμονες δίνουν μάχη με τον χρόνο για την αναχαίτιση σε πρώτη φάση της πανδημικής ορμής και για την «επιπέδωσή» της το συντομότερο σε όλη την επικράτεια. Εστω κι αν αυτή γίνει τελικά σε πολύ υψηλά επίπεδα μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες, με την ελπίδα για σημάδια αποσυμπίεσης μετά τις 4-5 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για το «καλό» σενάριο, όμως εξετάζονται επιπλέον τα περιθώρια αντίδρασης σε άλλες δύο περιπτώσεις.

Μια «κακή» εξέλιξη είναι να μην αποδώσει έγκαιρα το μείγμα μέτρων, απαιτώντας διαρκώς βελτιώσεις και διορθώσεις και μετατρέποντας και τον Δεκέμβριο σε «μαύρο» μήνα. Και το «ακραίο» σενάριο, αυτό που όλοι απεύχονται αλλά βρίσκεται κανονικά στο τραπέζι, περιλαμβάνει ουσιαστικά αποφάσεις για πλήρες μπλόκο των ανεμβολίαστων, εφόσον προκύψει  ανεξέλεγκτη κατάσταση με λυγισμένα και τα νοσοκομεία της Αττικής.

Το Μαξίμου έχει επιστρέψει στο μοντέλο «εβδομάδα – εβδομάδα» όσον αφορά τις ανακοινώσεις του, εξετάζοντας σε κλειστές συσκέψεις κάθε περιθώριο άμυνας με πρώτο ορίζοντα την εορταστική περίοδο. Το αγωνιώδες ερώτημα, άλλωστε, «πώς θα είναι τα φετινά Χριστούγεννα;» διατυπώνεται ήδη κυρίως από παράγοντες της αγοράς. Η σημερινή επιδημιολογική εικόνα μοιραία θέτει τις γιορτές… υπό συζήτηση με πολλή αβεβαιότητα, στο φόντο και δραματικών εκτιμήσεων από επιστημονικά προγνωστικά μοντέλα.

Η κυβέρνηση, ξορκίζοντας τυχόν… χριστουγεννιάτικο εφιάλτη, απορρίπτει κατηγορηματικά την επανάληψη σκηνών του 2020 (γιορτές στο σπίτι, κοινωνικές «φούσκες» κ.ο.κ.) και εκτός δραματικού απροόπτου δεν θα οδηγηθεί σε νέες «σκληρές» αποφάσεις έως τις 22 Νοεμβρίου, καταγράφοντας ως τότε την απόδοση των υφιστάμενων μέτρων και της «Ελευθερίας» μαζί με τις αντοχές του ΕΣΥ. Και, θέλοντας πλήρως λειτουργικές την οικονομία, την κοινωνία και την εκπαίδευση, δεν θα υποχωρήσει από τους πέντε άξονες της κεντρικής «γραμμής» της: Ούτε γενικά ούτε τοπικά lockdown, εμβολιασμοί (και πρώτες και αναμνηστικές δόσεις), επιπλέον περιορισμοί και πολλά τεστ για τους ανεμβολίαστους, κατά τόπους ενίσχυση του ΕΣΥ και έλεγχοι παντού για την τήρηση των κανόνων.

Περιορισμοί

Με αυτά προσδοκά το Μαξίμου ότι η χώρα θα κερδίσει τα στοιχήματα υπό την ασφυκτική χρονική πίεση πέντε εβδομάδων μέχρι την εορταστική περίοδο, χωρίς να αναγκαστεί τελικά να φέρει κοντά στις γιορτές ή και νωρίτερα «τα μέτρα στο όριό τους», κατά την αποστροφή κυβερνητικού παράγοντα με γνώση των συζητήσεων. Αυτό το άκρο είναι και για την Ελλάδα, σύμφωνα με όσα συζητούνται ενδοκυβερνητικά, τα «Χριστούγεννα 2G», που περιμένουν ότι θα περάσουν οι Αυστριακοί, εφόσον δεν αποφασιστούν ακόμα σκληρότερες παρεμβάσεις στον δρόμο που η Ολλανδία ανοίγει πρώτη στην Ευρώπη.

Ο κανόνας «2G» της Αυστρίας έχει προκύψει από τις λέξεις «Geimpft» και «Genesen», δηλαδή ο εμβολιασμένος και εκείνος που έχει αναρρώσει. Οι μοναδικοί, κοινώς, που έχουν πρόσβαση με τα πιστοποιητικά τους σε διασκέδαση, εστίαση, ξενοδοχεία, κινηματογράφους, κάθε εκδήλωση άνω των 25 συμμετεχόντων. «Ολα είναι ανοιχτά», επιβεβαιώνουν ενημερωμένες πηγές, επιμένοντας ταυτόχρονα στη βασική αρχή του Μαξίμου, η οποία αφήνει έξω από την εξίσωση το γενικό… κατέβασμα ρολών: Να μην υποστούν ξανά «σημαντικούς περιορισμούς» οι εμβολιασμένοι.

Η φράση αυτή κρατά ανοιχτό το ενδεχόμενο για άτυπο lockdown (με εξαίρεση σουπερμάρκετ και φαρμακεία) για τους ανεμβολίαστους, ένα μέτρο με «κόστος», όπως αναγνωρίζουν κυβερνητικές πηγές, αλλά ρεαλιστικό στο ύστατο σημείο αντίδρασης. Οπως προσθέτουν οι ίδιες πηγές, βρίσκονται διαρκώς στο ραντάρ του Μαξίμου οι κινήσεις της υπόλοιπης Ευρώπης, όπως το αυστριακό μοντέλο ή η χρήση του Green Pass στην Ιταλία, καθώς και οι αντιδράσεις στις κοινωνίες, και εξετάζονται σενάρια προσαρμογής τους στην ελληνική πραγματικότητα, εφόσον χρειαστεί. Επιπλέον, η κυβερνητική κατεύθυνση «όχι σημαντικοί περιορισμοί» για εμβολιασμένους αφήνει ανοιχτό δρόμο για εφαρμόσιμα (και εύκολα ελέγξιμα) μέτρα όπως καθολική χρήση μάσκας παντού ανεξαρτήτως συνωστισμού και για αναπροσαρμογές στους κανόνες της αγοράς. Αυτές, μάλιστα, αναμένονται πιο άμεσα και εστιάζουν στη μείωση συγχρωτισμού εντός εμπορικών κέντρων και σουπερμάρκετ.

Εμβολιασμοί

«Την ερχόμενη εβδομάδα, ναι, θα ξαναδούμε λεπτομέρειες στα μέτρα», επιβεβαιώνει κυβερνητικό στέλεχος και επιπλέον καταγράφει ως «τάση που δείχνει να έχει διάρκεια» και όχι ως στιγμιαίο «πυροτέχνημα» την αλλαγή εικόνας στο μέτωπο της «Ελευθερίας». Οσο κι αν στην πραγματικότητα δεν υπάρχει άμεσος αντίκτυπος για αυτές τις μέρες του Νοεμβρίου, δηλαδή από τα χιλιάδες νέα ραντεβού που κλείνονται για εμβολιασμό, στην κυβέρνηση στηρίζονται σε αυτήν την αισιόδοξη πλευρά – κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη – της πραγματικότητας και σκοπεύουν να εντείνουν τα σχετικά μηνύματά τους με θετικό αφήγημα μέσω εκστρατείας, ευρύτερης και τοπικού χαρακτήρα. Νεοδημοκράτες, πάντως, συζητούν και αναμένεται να εισηγηθούν σε κυβερνητικά στελέχη την ανάγκη να υπάρξει καμπάνια με πιο «δυνατό» περιεχόμενο στο πρότυπο της αντικαπνιστικής εκστρατείας.

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν περισσότερο ενδιαφέρον από τις ηλικίες κάτω των 50 ετών, γεγονός που οδηγεί την κυβέρνηση στο συμπέρασμα ότι οι πιο παραγωγικές ηλικίες πιέστηκαν από τα νέα μέτρα. Στόχος είναι «να φτάσουμε στους επτά εκατομμύρια εμβολιασμένους το συντομότερο», λέει αρμόδιο στέλεχος. Πιο… επείγων στόχος, όμως, είναι να περιοριστεί ο δείκτης θετικότητας (το RT) που την προηγούμενη εβδομάδα παρέμενε ακόμα και πάνω από το 2 σε διάφορες περιφέρειες (Σέρρες, Κιλκίς, Λάρισα κ.λπ.), ώστε να υποχωρήσει ο ανησυχητικός όγκος εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα