
Flyway ονομάζεται το φαινόμενο αποδημίας ή μετανάστευσης των πτηνών σε εύκρατα κλίματα. Από εκεί εμπνεύστηκε ο Νίκος Δρανδάκης το όνομα της νέας του startup εταιρείας που δραστηριοποιείται στο real estate εξοχικών κατοικιών με αρκετή όμως… δόση τεχνολογίας.
Ο Νίκος Δρανδάκης αποχώρησε τον Αύγουστο του 2020 από την Taxibeat – τη startup που ίδρυσε ο ίδιος το 2011, φέρνοντας επανάσταση στις διαδρομές ταξί με την εφαρμογή της – αφού προηγουμένως, το 2017, την είχε χρυσοπουλήσει έναντι 43 εκατ. ευρώ στους Γερμανούς της Daimler.
Τότε, είχε αναφέρει πως σύντομα θα επανέλθει στο επιχειρείν με τη φιλοδοξία να στήσει κάτι μεγαλύτερο σε σχέση με την Taxibeat.
Η νέα προσπάθεια
Ο Νίκος Δρανδάκης μίλησε στο «Βήμα της Κυριακής» για τη νέα του προσπάθεια που ως σύλληψη είναι εντελώς καινούργια, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.
«Με τη Flyway επιθυμούμε να προσφέρουμε στους πολίτες τη συνιδιοκτησία μιας εξοχικής κατοικίας που σύμφωνα με το βαλάντιό τους δεν θα μπορούσαν ποτέ να αποκτήσουν. Το πρόβλημα με τα εξοχικά είναι ότι τα αγοράζουμε αλλά περνούμε λίγες ημέρες σε αυτά. Το κόστος σε σχέση με το όφελος είναι δυσανάλογο, εξ ου και οι ενοικιάσεις τέτοιων κατοικιών από τους ιδιοκτήτες τους τα τελευταία χρόνια ώστε τουλάχιστον να βγαίνουν τα έξοδα συντήρησης που απαιτούν».
Ποιο είναι όμως το μοντέλο που προσφέρει η Flyway;
Ο κ. Δρανδάκης εξηγεί: «Η Flyway αγοράζει μια σύγχρονη βίλα και την περνά κάτω από την ομπρέλα μιας εταιρείας. Η εταιρεία σπάει σε οκτώ μερίδια-μετοχές τα οποία πωλούνται σε οκτώ συνιδιοκτήτες της βίλας. Κάθε συνιδιοκτήτης έχει το δικαίωμα να αξιοποιεί για 44 μέρες τον χρόνο την εξοχική κατοικία. Τα ετήσια έξοδα συντήρησης, καθαριότητας, κήπου, πισίνας ΕΝΦΙΑ κ.τ.λ. διαιρούνται διά οκτώ και βαρύνουν τους οκτώ συνιδιοκτήτες. Οποιος επιθυμεί έχει δικαίωμα να αγοράσει έως και 4 μερίδια συνολικά».
Ο χρόνος διακοπών
Πώς προκύπτει όμως το όφελος για τον συνιδιοκτήτη; «Αν η βίλα κοστίζει 4 εκατ. ευρώ, ο κάθε συνιδιοκτήτης θα βάλει 500.000 ευρώ για να αποκτήσει τη μετοχή του.
Εδώ να πω πως οι 40-50 ημέρες είναι σύμφωνα με μετρήσεις ο μέσος ετήσιος χρόνος διακοπών, δηλαδή για καλοκαίρι, Χριστούγεννα, Πάσχα, τριήμερα κ.ά. Ετσι, ο συνιδιοκτήτης αγοράζει αυτόν τον χρόνο αλλά θα τον περάσει σε μια κατοικία που κοστίζεί και παρέχει ανέσεις αξίας 4 εκατ. ευρώ έναντι 500.000 ευρώ, ενώ μοιράζεται και διά οκτώ τα έξοδα συντήρησης».
Στην εύλογη ερώτηση για το πώς μπορεί να αποφευχθεί ο συνωστισμός τους καλοκαιρινούς μήνες που όλοι οι συνιδιοκτήτες θα ήθελαν να βρεθούν στη βίλα ο κ. Δρανδάκης απαντά: «Το μοντέλο της Flyway δεν είναι για τους ανελαστικούς ιδιοκτήτες. Δηλαδή αυτούς που παίρνουν 30 ημέρες άδεια τον Αύγουστο για τα μπάνια τους. Οι συνιδιοκτήτες θα είναι Ελληνες, Ευρωπαίοι, Αραβες, Ισραηλινοί κ.ά. Για κάποιους από αυτούς, για παράδειγμα, ο Δεκαπενταύγουστος δεν έχει κάποια σημασία. Επίσης υπάρχουν διαφορετικές ημερομηνίες για το Πάσχα των καθολικών και των ορθοδόξων.
Θα είναι δικό σου
Οπως και στις αργίες των τριημέρων. Παράλληλα, με την ανάπτυξη της τηλεργασίας μπορεί ο συνιδιοκτήτης να είναι remote-worker και να επιλέξει να συνδυάσει εργασία και μια ανάσα ξεκούρασης σε ημερομηνίες που δεν θα υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Εδώ άλλωστε επεμβαίνει και η τεχνολογία με την εφαρμογή της Flyway. H εφαρμογή βάζει τους κανόνες. Θα εξηγεί γιατί αυτές τις ημερομηνίες δεν θα μπορείς να πας, οπότε το σημείο τριβής μεταξύ των συνιδιοκτητών για τις ημερομηνίες θα το λύνει η τεχνολογία. Το σημαντικό είναι ότι τους άλλους επτά συνιδιοκτήτες δεν θα τους γνωρίσεις ποτέ.
Ο μεριδιούχος θα επισκέπτεται τη βίλα όταν θα έχει αποχωρήσει ο προηγούμενος και η Flyway θα έχει φροντίσει να είναι πλήρως λειτουργική, όπως αν πήγαινες σε κάποιο resort. Mε τη διαφορά όμως πως αυτό είναι δικό σου. Δεν σας κρύβω, ότι η Flyway θέλει να αλλάξει το lifestyle των διακοπών. Επιθυμούμε ο συνιδιοκτήτης να έχει κίνητρο να πηγαίνει στο εξοχικό. Να γίνει μέλος της κοινότητας που βρίσκεται το ακίνητο».
Πώς θα βγάζει λεφτά
Για το αν πιστεύει πως ο Ελληνας που ανέκαθεν είχε πρώτη προτεραιότητα την ιδιοκτησία θα «αγκαλιάσει» αυτό το μοντέλο ο ιδρυτής της Flyway υποστηρίζει πως και με το Airbnb κανείς δεν πίστευε πως ο Ελληνας θα δώσει την κατοικία του αλλά διαψεύστηκε καθώς το όφελος που προκύπτει ξεπερνά όλες τις αντιστάσεις.
Πώς όμως θα βγάζει λεφτά η Flyway; Σύμφωνα με τον κ. Δρανδάκη από τις αγοραπωλησίες: «Η Flyway θα πωλεί με προμήθεια 12% την κατοικία. Για παράδειγμα, αν αγοράσει μια βίλα 1 εκατ. ευρώ θα την πωλήσει προς 1.120.000 ευρώ, δηλαδή 140.000 ευρώ το κάθε μερίδιο-μετοχή. Επίσης, θα έχει και κάποια fees από τη διαχείριση των εξόδων ώστε η κατοικία να είναι λειτουργική 365 ημέρες τον χρόνο. Αν κάποιος θέλει να πωλήσει το μερίδιό του θα αναλαμβάνει να βρίσκει αγοραστή, ο οποίος θα αγοράζει και αυτός το μερίδιο με 12% προμήθεια». Εκτιμά πως «με την ανάπτυξη του real estate οι αγοραπωλησίες των μεριδίων θα είναι κερδοφόρες για τους αρχικούς συνιδιοκτήτες».
H εταιρεία έχει «σηκώσει» χρηματοδότηση 1,2 εκατ. ευρώ από έλληνες ιδιώτες επενδυτές και θα ακολουθήσει ο μεγάλος γύρος χρηματοδότησης από ευρωπαίους θεσμικούς ύψους 4 εκατ. ευρώ.{CR}
Οι πρώτες αγορές θα γίνουν στην Ελλάδα και προϊόντος του χρόνου και στην Ευρώπη.
Οι αγορές θα αφορούν ακίνητα αξίας 1 έως 5 εκατ. ευρώ, αλλά στη συνέχεια θα υπάρχουν και φθηνότερα εξοχικά. Για παράδειγμα, το μερίδιο συνιδιοκτησίας ενός εξοχικού σε νησί αξίας 500.000 ευρώ θα αντιστοιχεί σε 60.000 ευρώ.


Latest News

Η επέλαση των brands στους εμπορικούς δρόμους - Οι νέες επενδύσεις και τα ενοίκια
Το 2024 έκλεισε με σημαντικές επενδύσεις μεγάλων αλυσίδων και brands στην Ερμού και στο κέντρο της πρωτεύουσας - Οι «χρυσές» μισθώσεις

Poste: Γίνεται ο μεγαλύτερος επενδυτής παρόχου τηλεφωνίας
H Poste Italiane παίρνει τα ηνία της Telecom Italia, μέσω της εξαγοράς του 15% της Vivendi

Στην παραγωγή ρίχνουν μισό δισ. 15 βιομηχανίες τροφίμων και ποτών
Game changer για την ελληνική οικονομία η βιομηχανία τροφίμων και ποτών – Οι νέες επενδύσεις ξεπερνούν το μισό δισ.

H AI στην «πράσινη» ενεργειακή μετάβαση των επιχειρήσεων| H ιστορία της Avokado
Σε αυτό το επεισόδιο του BizSound φιλοξενούμε τον Βασίλη Νικολόπουλο, ιδρυτή και CTO της Avokado. Η εταιρεία παρέχει λύσεις στο κομμάτι της ενέργειας, με εργαλείο την τεχνητή νοημοσύνη.

Σε έξι μήνες αλλάζουν χέρια ΜΙΝΙΟΝ και Πύργος του Πειραιά – Οι διεκδικητές
Σε νέους ιδιοκτήτες ΜΙΝΙΟΝ και Πύργος του Πειραιά – Με ποιους μιλάει η Dimand και πώς έχει αλλάξει η «δεξαμενή» των επενδυτών - Ποια είναι η πολυεθνική που «μπήκε» στο εμβληματικό κτίριο του Πειραιά

Σε αναζήτηση ισορροπίας τα σούπερ μάρκετ - Από την πανδημία στο σοκ των ανατιμήσεων
Πώς εξελίσσεται η κατανάλωση στα ράφια των σούπερ μάρκετ - Ο ρόλος των αυξήσεων και η αντίδραση των νοικοκυριών

«Αυτονομείται» το παγωτό της Unilever στην Ελλάδα – Η νέα εταιρεία
Το σχέδιο της Unilever για το παγωτό – Η «προίκα» της Algida ICC και οι επιδόσεις του 2024 - Σε εξέλιξη η εθελουσία

Ο Τρύφων Νάτσης απέκτησε τις μετοχές Κάτσου και Γερμανού στη Lamda
Το ποσοστό της BHCML σε δικαιώματα ψήφου επί μετοχών στη Lamda ανήλθε σε ποσοστό 5,092% - Στο 8,624% η συμμετοχή του Τρύφωνα Νάτση

Coca Cola HBC: Ακυρώνει το event στο Καλλιμάρμαρο μετά το «μπλόκο» Μενδώνη
Αναλυτικά η ανακοίνωση της εταιρείας

Lamda Development: Στο 5,092% η συμμετοχή της Breva Howard Capital του Νάτση
Προηγουμένως η Breva Howard Capital κατείχε ποσοστό 2,8291% στη Lamda Development - Τι αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας