Το Κρίσιμο 7 %
Πριν από μήνες φάνταζε ως ένα ακραία αισιόδοξο σενάριο. Σήμερα, η πρόβλεψη μπορεί και παίρνει τη θέση της ως δεδομένο – ως μια επίδοση που επιτεύχθηκε χάρις στην εκτίναξη της οικονομικής δραστηριότητας. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλά για μια ξεχωριστή επίδοση: «Για το 2021 ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ αναμένεται να διαμορφωθεί πάνω από 7%, αρκετά υψηλότερα δηλαδή σε σύγκριση με τις αρχικές εκτιμήσεις».
Για την επίδοση, όπως είπε, «συνηγορούν το βελτιωμένο οικονομικό κλίμα, η αποδέσμευση της μη ικανοποιηθείσας ζήτησης, η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική αλλά και η ιδιαίτερα ενθαρρυντική πορεία των επενδύσεων και των εξαγωγών. Χαρακτηριστικά, οι εισπράξεις από τον τουρισμό φαίνεται φέτος να ξεπερνούν σημαντικά τις προσδοκίες ενώ και οι εξαγωγές αγαθών (όπως είδη διατροφής, προϊόντα διυλιστηρίου και φάρμακα) φάνηκαν ιδιαίτερα ανθεκτικές καθ΄ όλη τη διάρκεια της πανδημίας έως και σήμερα». Ο διοικητής δεν παρέλειψε να επισημάνει και το γεγονός της διατήρησης της αβεβαιότητας που «σχετίζεται με την εξέλιξη της πανδημίας και την απροθυμία εμβολιασμού μερίδας πολιτών ενώ υπάρχουν πληθωριστικές πιέσεις στις πρώτες ύλες, στο κόστος μεταφορών και στην ενέργεια».
Η Διάκριση
Global ICT Award Winner στην κατηγορία “Digital Opportunity/ Inclusion Award (Public Sector)” αναδείχθηκε η υποψηφιότητα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τις υπηρεσίες που βελτιώνουν και διευκολύνουν την καθημερινή ποιότητα ζωής και την παραγωγικότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων, μέσω της απλοποίησης και της ψηφιοποίησης του κράτους, λαμβάνοντας την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ όλων των υποψηφιοτήτων σε όλες τις κατηγορίες. Η διάκριση έγινε γνωστή με δελτίο τύπου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ) μιας και εκείνος, όπως αναφέρεται σχετικά, ήταν εκείνος που υπέβαλε τις υποψηφιότητες από την Ελλάδα, στα “2021 Virtual WITSA Global ICT Excellence Awards”, τα οποία παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνεδρίου Πληροφορικής “WCIT 2021”, στις 13 Νοεμβρίου 2021 και λόγω των ειδικών συνθηκών και φέτος πραγματοποιήθηκαν ψηφιακά.
Η συγκεκριμένη διάκριση όπως επισημαίνεται από τον ΣΕΠΕ αποτελεί «μια ακόμα επιβεβαίωση της δυναμικής του κλάδου ψηφιακής τεχνολογίας στη χώρα μας αλλά και μια σημαντική διεθνή διάκριση για τις Ελληνικές υποψηφιότητες που υποβάλλει ο ΣΕΠΕ τα τελευταία 15 χρόνια στην παγκοσμίου βεληνεκούς διοργάνωση των “WITSA Global ICT Excellence Awards”».
Το Υπουργείο: Από την πλευρά του, ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, σημείωσε ότι «η βράβευση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης από τον WITSA αντανακλά την πρόοδο που έχει καταγράψει στον ψηφιακό μετασχηματισμό η Ελλάδα. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που η Ελλάδα αναγνωρίζεται και διακρίνεται διεθνώς – και μάλιστα στην κατηγορία των υπηρεσιών που βελτιώνουν καθημερινότητα, παραγωγικότητα πολιτών και επιχειρήσεων. Πράγματι, η πανδημία μετέτρεψε την εκκρεμότητα της χώρας σε αναγκαιότητα και επιτάχυνε την υλοποίηση του σχεδιασμού μας για τη δημιουργία ψηφιακών υπηρεσιών που θα έχουν τον πολίτη στο επίκεντρό του, που θα λειτουργούν για να εξυπηρετήσουν τις δικές του ανάγκες.
Το συγκεκριμένο βραβείο αποτυπώνει την προσπάθεια που κάναμε όλοι μαζί για να συνεχίσουμε τη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας μέσα στα δύο χρόνια της πανδημίας. Ως εκ τούτου, ανήκει σε όλους: κράτος, πολίτες και επιχειρήσεις».
Η Παρέμβαση
Το κλειδί της σωστής ανάγνωσης των επισημάνσεων του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΕΔΑΔΠ) είναι μία και μόνη φράση: «Βιώσιμες λύσεις ρύθμισης». Ο καθηγητής Στουρνάρας επέμεινε ιδιαίτερα ότι οι εταιρείες διαχείρισης (οι λεγόμενοι στη γλώσσα της αγοράς και NPLs Servicers) πρέπει να αναζητούν και να προωθούν «βιώσιμες λύσεις ρύθμισης σε πιστούχους, ή σε πιο αποτελεσματική διαχείριση του ενεχύρου -όπου αυτό είναι απαραίτητο- ώστε να διευκολυνθούν οι πιστούχοι αυτοί να επανέλθουν στην παραγωγική διαδικασία». Αυτό είναι και το τελικό ζητούμενο: η επιστροφή στη παραγωγική διαδικασία.
Οι Επισημάνσεις: Ας θυμηθούμε μαζί τις επισημάνσεις του διοικητή Στουρνάρα.
α) «Το χρέος ιδιωτών και επιχειρήσεων παραμένει, δεν εξαφανίζεται μέσω της μεταφοράς τους από τους ισολογισμούς των τραπεζών στις Εταιρείες Διαχείρισης».
Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας έδειξε και την κατεύθυνση και τον τρόπο. Οι Εταιρείες Διαχείρισης, προέτρεψε τους εκπροσώπους των 25 εταιρειών που είναι μέλη της Ένωσης, να διαχειριστούν όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται το απόθεμα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων που έχουν αναλάβει. Αυτό, όπως είπε, «προϋποθέτει πλήρη αξιοποίηση του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών και των λοιπών διατάξεων του πρόσφατου νόμου περί Ρύθμισης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας, την λειτουργία του φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης του νόμου 4738/2020, αλλά και προσπάθεια επιτάχυνσης τη απονομής δικαιοσύνης όπου εκκρεμούν σχετικές διαδικασίες ή αποφάσεις».
β) «Έως τώρα, καμία από τις εταιρίες διαχείρισης δεν έχει κάνει αίτημα για λήψης άδειας –κατά τα προβλεπόμενα στο Ν. 4354/2015- που θα επιτρέπει την αναχρηματοδότηση επιχειρήσεων. Διότι σε αρκετές περιπτώσεις βιώσιμων επιχειρήσεων, η παροχή ρευστότητας στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης οφειλών είναι απαραίτητη».
γ) «Η Τράπεζα της Ελλάδος λαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό καταγγελιών από ιδιώτες και επιχειρήσεις αναφορικά με τις πρακτικές που εφαρμόζουν οι Εταιρείες Διαχείρισης. Τα θέματα διαφάνειας των διαδικασιών και των όρων των συναλλαγών (conduct of business) είναι μία περιοχή την οποία λαμβάνουμε σοβαρά και αξιολογούμε στο πλαίσιο των εποπτικών μας δραστηριοτήτων. Η ουσιαστική τήρηση του πρόσφατα αναθεωρημένου Κώδικα Δεοντολογίας που έχει θεσμοθετήσει η Τράπεζα της Ελλάδος αποτελεί υποχρεωτικό θεσμικό πλαίσιο τόσο για τα πιστωτικά ιδρύματα όσο και για τους servicers. Η διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων πρέπει να γίνεται με πλήρη σεβασμό προς το δανειολήπτη και με βάση τις βέλτιστες πρακτικές όπως προβλέπονται στο Κώδικα Δεοντολογίας».
Με λίγα λόγια ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Κάθε άλλο. Είπε όσα έπρεπε να πει στον κατάλληλο χρόνο και με το σωστό τρόπο. Τώρα, η σκυτάλη – η σκυτάλη της ανταπόκρισης- περάνει στην πλευρά των εκπροσώπων των Εταιρειών Διαχείρισης. Εκείνες χρειάζεται να βρουν τις πρακτικές στο πεδίο της αγοράς που να δίνουν αποτελεσματικές λύσεις, λύσεις με προοπτική και για την οικονομία και για την κοινωνία.
Το Σκάφος των Καλωδίων
Tο πλοίο Nexans Aurora είναι το custom made σκάφος πόντισης υποβρυχιών καλωδίων που ανήκει στη γαλλική πολυεθνική βιομηχανία Nexans. Η αναφορά στο Nexans Aurora έγινε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα σε ανάρτηση του στο Linkedin.
Η ανάρτηση: «Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η επίσκεψη στο πλοίο Nexans Aurora που θα ποντίσει το υποθαλάσσιο καλώδιο συνολικού μήκους 670 χλμ., για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο στην ιστορία του ελληνικού ηλεκτρικού συστήματος, το οποίο όταν ολοκληρωθεί το 2024 θα έχει πολλαπλά οφέλη για τους πολίτες και το περιβάλλον. Πρώτον, θα θωρακίσει το ηλεκτρικό δίκτυο της Κρήτης, εξασφαλίζοντας την αδιάλειπτη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στο μεγαλύτερο νησί της χώρας. Δεύτερον, θα προκύψει σημαντική εξοικονόμηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας που θα ανέλθει σε έως 550 εκατ. ευρώ ετησίως από τη μείωση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας. Τρίτον, θα συμβάλλει στην επίτευξη των εθνικών κλιματικών στόχων, περιορίζοντας δραστικά κατά 450.000 τόνους τον χρόνο τις εκπομπές CO2».
Επίσκεψη στο πλοίο Nexans Aurora που θα ποντίσει το υποθαλάσσιο καλώδιο συνολικού μήκους 670 χλμ., για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, το οποίο θα αποτελέσει το μεγαλύτερο έργο στην ιστορία του ελληνικού ηλεκτρικού συστήματος. pic.twitter.com/CKavsBS80K
— Kostas Skrekas | Κώστας Σκρέκας (@KostasSkrekas) November 13, 2021
Το Μοντέλο της Χάλκης
Στη συνέντευξη που έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην βρετανική εφημερίδα The Telegraph και στον δημοσιογράφο Gordon Rayner έγινε αναφορά και στις δυνατότητες προσέλκυσης ψηφιακών νομάδων ή συνταξιούχων λόγω ακριβώς του προγράμματος GR – eco islands ακόμη και στα πιο μικρά νησιά του αρχιπελάγους του Αιγαίου. «Δείτε αυτό το νησί, μιλάμε για παράδεισο. Μπορείς να περνάς τους χειμώνες εδώ και, στη συνέχεια, τα καλοκαίρια στη Σκωτία ή στη βρετανική εξοχή». Η αναφορά έγινε για τη Χάλκη. Το πρώτο ελληνικό νησί που εντάχθηκε στο πρόγραμμα GR – eco islands. «Ελπίζουμε ότι κι άλλα νησιά θα υιοθετήσουν το μοντέλο της Χάλκης», είπε ο πρωθυπουργός, έχοντας προφανώς κατά νου ότι ο αριθμός των υποψηφίων νησιών φθάνει τα 25 -30.
Οι Γερμανοί στα Γιάννενα
Μια ανάρτηση του Κυριάκου Πιερρακάκη στο Instagram αποδίδει και εκφράζει τη μεγάλη εικόνα της πραγματικότητας που επικρατεί σε μια ιστορική πόλη της περιφέρειας που διαθέτει ένα καλό πανεπιστήμιο και πληθώρα καλών επιστημόνων έτοιμους να μείνουν και να εργαστούν στη πρωτεύουσα της Ηπείρου. Έδωσε μάλιστα και ένα παράδειγμα, μιας εταιρείας που επέλεξε να συνδέσει το όνομα της με την πόλη που κάποτε ήταν η πρώτη «στα άρματα, τα γρόσια και τα γράμματα» και σήμερα, διεκδικεί να επιστρέψει στη κορυφή μέσω της τεχνολογίας, της έρευνας και της καινοτομίας.
Υπενθυμίζεται ότι οι Γερμανοί των Ιωαννίνων είναι μια εταιρεία, εκ των πλέον γνωστών εταιρειών πληροφορικής και κορυφαίος πάροχος λύσεων απομακρυσμένης διασύνδεσης, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.
Η Ανάρτηση: «Καλά πανεπιστημιακά τμήματα ψηφιακών τεχνολογιών, άξιοι Έλληνες επιστήμονες, ευνοϊκό κλίμα επενδύσεων.
Αυτά είναι τα συστατικά για τη δημιουργία πολλών, νέων, καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας, μια ευκαιρία επιστροφής των νέων. Το επιβεβαιώνει η περίπτωση TeamViewer στα Γιάννενα».
Latest News
Δύσκολο Σάββατο θα έχει ο Μητσοτάκης, τα αυτογκόλ της κυβέρνησης, μεγαλώνει η οργή στην αγορά, το σήμα της Βιομηχανίας, επιδόσεις από τα… Lidl, η «μονοκαλλιέργεια» της Ελλάκτωρ…
Ας γνωριστούμε καλύτερα…
Τα πυρηνικά της Ελλάδας, το story των ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, αλλαγή σχεδίων για Prodea, η «ασημένια επένδυση» της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι στηρίξεις του χρηματιστηρίου
Στα ψιλά...
Το timing του Bloomberg στην Αθήνα, το βαρύ πρόγραμμα του πρωθυπουργού, το μήνυμα των τραπεζιτών, το «χτίσιμο» στη ΔΕΗ, τα νέα σχέδια Στάσση και το pressing Χατζημηνά
Πολιτικό ρίσκο
Τα 3 τεστ της κυβέρνησης και ο ρόλος Goldman Sachs, ανοίγει “πανιά” η ABBank, «ξύνουν τα μολύβια» για τον Μπάρμπα Στάθη, το success της Σδούκου στο Μπακού και ένα κουίζ
Κι άλλο μέτωπο
«Πυλώνας» για την κυβέρνηση η βιομηχανία, έπαθε… Τραμπ ο Μητσοτάκης, τα λεφτά του Αγροτικής Ανάπτυξης, η αδιαφορία στο Χρηματιστήριο, τα stories σε ΔΕΗ και Helleniq Energy, σε αναβρασμό οι αρτοποιοί
Υπάρχει Υφυπουργός Βιομηχανίας
Ένα success story για το λογότυπο, το «200άρι» της ΔΕΗ, το σπριντ της Cenergy, τα κουκιά του Νεμπή, τα «διαμάντια» της Dimand, ο συναγερμός για την κερδοφορία
Σταγόνα
Μέτωπο Βιομηχάνων, το «δράμα» Χατζηδάκη, το «σκονάκι» της Αικατερινάρη, η θλίψη στη ΜΕΒΓΑΛ, «χημική» σύναξη στην Αθήνα, οι παραλαβές της Επίλεκτος
Καμπανάκια
Φεύγουν οι «μεγάλοι», στη «σίγαση» η αντιπολίτευση της ΝΔ, οι τιτλοποιήσεις της Attica Bank, στο βωμό των απαλλοτριώσεων ο… ΟΤΕ, ξεκαθάρισμα στο ΧΑ, ο κακός χαμός… στη χονδρική ρεύματος
Βαρδής Βαρδινογιάννης
Οι «κόκκινοι» υπουργοί, ξεσκονίζει τις φοροαπαλλαγές το Μαξίμου, ωστικό κύμα στα σούπερ μάρκετ, θα σώσει την Επίλεκτο η Louis Vuitton (;), η «εκδίκηση» της Alpha Bank, θα έχουμε και εργοστάσιο ΑΙ
Υποβιβασμός…
Η «κόκκινη γραμμή» του ΝΟΚ, στον αέρα ο υπερυπολογιστής Δαίδαλος, το σταυροδρόμι του χρηματιστηρίου, ο Κοκκόλης για τα χρηματιστήρια ενέργειας, η αξία της MORE Energy και το υπερ-σόου του μετρό Θεσσαλονίκης
Η «κόκκινη γραμμή»