Ο δείκτης ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας σημείωσε μείωση κατά την εβδομάδα έως την 7η Νοεμβρίου 2021. Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης έφτασε στις 95,2 μονάδες από τις 95,9 μονάδες της προηγούμενης εβδομάδας. Κατά την εβδομάδα αυτή ιδιαίτερα σημαντική ήταν η μείωση στον υποδείκτη της υγείας που μειώθηκε κατά 3,7 μονάδες (από 7,8 μονάδες στις 4,1 μονάδες).Μείωση σημειώθηκε και στον υποδείκτη της κινητικότητας κατά 0,6 μονάδες. Από την άλλη μεριά, βελτίωση σημειώθηκε στον υποδείκτη της ζήτησης / κατανάλωσης (αύξηση κατά 2 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα), και στον υποδείκτη της αγοράς εργασίας (αύξηση κατά 1,6 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα).

Για την Ευρωζώνη της οποίας τα στοιχεία παρουσιάζουν κάποια καθυστέρηση, ο δείκτης ανάκαμψης κατέγραψε μικρή άνοδο τις δύο εβδομάδες που έληξαν στις 24 Οκτωβρίου, ανεβαίνοντας 0,3 μονάδες στο 88,0, λίγο λιγότερο από το υψηλό που είχε σημειώσει μετά την πανδημία. Η κατανάλωση, η αγορά εργασίας και η κινητικότητα παρέμειναν σε γενικές γραμμές σταθερές στα τέλη Οκτωβρίου. Η αύξηση προήλθε από τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών και της παραγωγής, ωστόσο -ανησυχητικά- η κατάσταση της υγείας επιδεινώθηκε ξανά. Η Oxford Economics σημειώνει ότι μετά την έκπληξη ανοδικής βελτίωσης του δείκτη ανάκαμψης το τρίτο τρίμηνο, η ανάκαμψη αναμένεται να επιβραδυνθεί κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Η ανθεκτικότητα που παρατηρείται στα δεδομένα του δείκτη ανάκαμψης, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την κατανάλωση και την κινητικότητα, είναι ενθαρρυντική, αλλά οι πιθανές αυξήσεις στα κρούσματα της πανδημίας παραμένουν ένας βασικός αρνητικός κίνδυνος. Τα κρούσματα, οι νοσηλείες και οι θάνατοι αυξάνονται ξανά στην Ευρωζώνη, και ενώ οι χώρες με υψηλά επίπεδα κάλυψης εμβολίων βλέπουν ηπιότερες επιπτώσεις, η αύξηση των κρουσμάτων κατά τη διάρκεια του χειμώνα θα μπορούσε να παρεμποδίσει την οικονομική ανάκαμψη.

Προβλέψεις ΑΕΠ 2021-2024

Δεν υπάρχουν νέες προβλέψεις.

Οι δυο πίνακες παρουσιάζουν τις προβλέψεις για την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας έως το 2024. Ο πρώτος αφορά σε ένα σενάριο με ρυθμό μεγέθυνσης το 2021 της τάξης του 6,01% και το 2022 της τάξης του 5,98% και ο δεύτερος σε ένα σενάριο με ρυθμό μεγέθυνσης το 2021 της τάξης του 8,2% και το 2022 της τάξης του 3,8%. Ο δεύτερος ουσιαστικά αναπαριστά τις εκτιμήσεις  όπως τις δίνει η Oxford Economics.

Πανδημία και Οικονομία

Η μείωση στον υποδείκτη υγείας οφείλεται στην πολύ υψηλή αύξηση των κρουσμάτων (6105 κατά μέσο όρο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, από 3687 κατά μέσο όρο κατά την προηγούμενη εβδομάδα) και των θανάτων (51 κατά μέσο όρο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, από 44,3 κατά μέσο όρο κατά την προηγούμενη εβδομάδα). Επίσης επιδεινώθηκε ο δείκτης θετικότητας των τεστ που πραγματοποιούνται και ο δείκτης αυστηρότητας των μέτρων για την πανδημία.

* O καθηγητής Παναγιώτης Πετράκης, επιστημονικός υπεύθυνος στο Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με συνεργάτες τους Δρ Π.Χ. Κωστή και Δρ Κ.Η. Καυκά και ομάδα ερευνητών παράγουν τους δείκτες από τη Βάση Δεδομένων για Οικονομικές προβλέψεις.

Μεθοδολογία Δεικτών Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης του E-learning ΕΚΠΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Academia
PODCAST Economics & Business TALKS – Γιώργος Μπάλτας: Marketing και επιχειρείν | Τα Social επηρεάζουν τις τιμές στην αγορά
Economics & Business Talks |

Γιώργος Μπάλτας: Πώς το διαδίκτυο και τα social media επηρεάζουν τις τιμές στην αγορά

Ο Γιώργος Μπάλτας είναι καθηγητής του Τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάκτωρ της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου του Warwick της Αγγλίας.