![CEO BP – Έχουν μακρύ μέλλον ακόμη πετρέλαιο και φυσικό αέριο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/11/oil-barrel-clouds-9.jpg)
Η BP είναι προσηλωμένη στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι οι υδρογονάνθρακες, όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, θα συνεχίσουν να έχουν ρόλο στο ενεργειακό μείγμα για χρόνια.
Αυτό δήλωσε, χωρίς περιστροφές, ο διευθύνων σύμβουλος του πετρελαϊκού κολοσσού, Μπέρναρντ Λούνεϊ, μιλώντας στο CNBC, στο φόρουμ ενεργειακής βιομηχανίας ADIPEC στο Άμπου Ντάμπι, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «μπορεί να μην είναι δημοφιλές να λέμε ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα υπάρχουν στο ενεργειακό σύστημα για τις επόμενες δεκαετίες, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα».
Σημείωσε, δε, με νόημα, ότι το ζητούμενο είναι «να επικεντρώσουμε στον στόχο, που στην προκειμένη περίπτωση είναι η μείωση των εκπομπών, και λιγότερο σε ιδεολογικές τοποθετήσεις». Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε ότι η αντικατάσταση του άνθρακα με φυσικό αέριο, που μειώνει τις εκπομπές άνθρακα, «είναι κάτι καλό». «Στη συνέχεια», εξήγησε από την πλευρά του, «θα καταργήσουμε και τον άνθρακα που προέρχεται από φυσικό αέριο».
Ο επικεφαλής της BP υπενθύμισε ότι στην έκθεση «Net Zero» του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας τον προηγούμενο Μάιο σημειωνόταν πως το 2050, η παγκόσμια διάθεση πετρελαίου στον δρόμο για τις μηδενικές εκπομπές θα εξακολουθεί να ανέρχεται σε περίπου 20 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
«Έτσι, οποιοσδήποτε αντικειμενικός άνθρωπος θα έλεγε ότι οι υδρογονάνθρακες έχουν κάποιον ρόλο και το ερώτημα που θα ακολουθούσε στη συνέχεια θα ήταν: τι κάνετε για αυτό; Και προσπαθούμε να παράγουμε αυτούς τους υδρογονάνθρακες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», πρόσθεσε.
Διαβάστε επίσης: COP26 – Η «καλή» αλλά «άβολη» συμφωνία της τελευταίας στιγμής
COP26
Τα σχόλια του Λούνεϊ έρχονται μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής για το κλίμα COP26 στη Γλασκόβη, όπου σχεδόν 200 χώρες συμφώνησαν στη «σταδιακή μείωση» της χρήσης άνθρακα (και όχι στη «σταδιακή κατάργηση», με την Κίνα και την Ινδία να επιμένουν στην αλλαγή του καίριου όρου την τελευταία στιγμή), καθώς και να «καταργήσουν σταδιακά» τις επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων και να βελτιώσουν την οικονομική στήριξη σε χώρες χαμηλού εισοδήματος.
Τη συμφωνία υποδέχτηκαν με ανάμεικτες αντιδράσεις τα παγκόσμια ΜΜΕ, ενώ οι ακτιβιστές για το κλίμα τόνισαν ότι είναι κατώτερη των περιστάσεων.
Ο Λούνεϊ από την πλευρά του υπεραμύνθηκε των μεγάλων αλλαγών που, όπως είπε, δρομολογεί η εταιρεία του, προκειμένου να επικεντρωθεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν νομίζω ότι κάποιος θα έβλεπε την BP αντικειμενικά και θα έλεγε ότι δεν κλίνουμε στη μετάβαση».
Διαβάστε επίσης: Cop26 – Σε… αναπνευστήρα ο στόχος του «1,5 βαθμού Κελσίου» και ο πλανήτης
«Πριν από 12 και πλέον μήνες είχαμε λιγότερα από 10 GW σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σήμερα έχουμε έναν αγωγό άνω των 23 GW. Πριν από δώδεκα μήνες δεν είχαμε τίποτα στην υπεράκτια αιολική ενέργεια, σήμερα βρισκόμαστε στις μεγαλύτερες και ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές του κόσμου στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο με 3,7 γιγαβάτ. Είχαμε πολύ λίγο υδρογόνο, σήμερα έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία Adnoc, Masdar και BP που θα αναπτύξει υδρογόνο —μπλε και πράσινο— συν τω χρόνω», είπε μεταξύ άλλων.
Σχολιάζοντας την COP26, είπε ότι τα διδάγματα είναι ότι χρειάζεται «περισσότερη φιλοδοξία, πραγματική επικέντρωση στο μεθάνιο, κάμποση δουλειά στις παγκόσμιες αγορές άνθρακα – νομίζω ότι όλα αυτά είναι πολύ καλά πράγματα. Είναι, όμως, σαφές ότι πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα».
Τα σχόλια του Λούνεϊ σχετικά με τον συνεχιζόμενο ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στο ενεργειακό σύστημα απηχούν εκείνα των πετρελαιοπαραγωγικών και εξαρτώμενων από τις εξαγωγές ενέργειας χωρών που συμμετείχαν στη διάσκεψη κορυφής για το κλίμα.
Ο ίδιος εξέφρασε προβληματισμό για τη διάθεση πετρελαίου, αναφερόμενος στην ενεργειακή μετάβαση, υποστηρίζοντας ότι εάν η διάθεση πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι μικρότερη, οι τιμές θα ανέβουν εις βάρος των καταναλωτών, κάτι το οποίο, όπως είπε, μπορεί να τους στρέψει εναντίον της ενεργειακής μετάβασης.
«Πρέπει λοιπόν να βεβαιωθούμε ότι έχουμε ένα αξιόπιστο σχέδιο μετάβασης που λειτουργεί σε επίπεδο προσφοράς και εξίσου καλύπτει τις ανάγκες της ζήτησης, ώστε να γίνει η μετάβαση που χρειάζεται ο κόσμος, χωρίς να στρέψουμε τους πολίτες εναντίον μας», κατέληξε.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![net metering: Οι πάροχοι ρεύματος ζητούν από τον ΔΕΔΔΗΕ την άμεση εκκαθάριση των συναλλαγών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/fotovoltaika-600x403-1.jpg)
net metering: Οι πάροχοι ρεύματος ζητούν από τον ΔΕΔΔΗΕ την άμεση εκκαθάριση των συναλλαγών
Για το net metering ο σύνδεσμος των παρόχων ρεύματος, ΕΣΠΕΝ, με επιστολή του τονίζει τις ζημιές που υπέστησαν οι προμηθευτές από την καθυστέρηση των εκκαθαρίσεων
![Εθνική Τράπεζα: Αμείωτες οι επενδύσεις στην ενέργεια – Ο στόχος για 30% στα δάνεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/Karamouzis-Vasilis-ETE-Delfoi-600x469.jpg)
Καραμούζης (ΕΤΕ): Η Εθνική είναι η τράπεζα της Ενέργειας – Δάνεια 3 δισ. στις ΑΠΕ
Η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με τον Β. Καραμούζη γεν. διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στοχεύει έως το 2030 να διατηρήσει το 30% στις ΑΠΕ
![Νορβηγία: Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει τα βενζινοκίνητα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/EV_parking_lot_Oslo-600x400.jpg)
Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει τα βενζινοκίνητα
Η Νορβηγία, η οποία διαθέτει τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχει από καιρό αναγνωριστεί ως παγκόσμιος ηγέτης στις βιώσιμες μεταφορές
![Κίνα: «Φρενάρει» τις επιδοτήσεις στην καθαρή ενέργεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/ChinaSolar1-600x390.jpg)
Η Κίνα «φρενάρει» τις επιδοτήσεις στην καθαρή ενέργεια
Η Κίνα πέτυχε τον στόχο της για το 2030 έξι χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα
![Vodafone Ελλάδας: Μείωσε κατά 93% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη λειτουργία της](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/vodafone-2-600x350.jpg)
Vodafone Ελλάδας: Μείωσε κατά 93% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη λειτουργία της
Η Vodafone Ελλάδας έχει επιτύχει 100% προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, το 100% των αποβλήτων του δικτύου ανακυκλώνεται ενώ παραμένει ο στόχος μηδενισμού των καθαρών εκπομπών έως το 2028
![Ασφάλειες: Η Ευρώπη «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» στο κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Petra-Hielkema-600x400.jpg)
Η Ευρώπη «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» στο κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων
Η υπεύθυνη της ρυθμιστικής αρχής της ΕΕ για τις ασφαλίσεις λέει ότι οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες θα δυσκολευτούν να πληρώσουν για τις φυσικές καταστροφές που προκαλεί η κλιματική κρίση
![Κλιματική αλλαγή: Ο πιο καυτός Γενάρης για τον πλανήτη Γη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/kafsonas-1-600x400.jpg)
Ο πιο καυτός Γενάρης για τον πλανήτη Γη
Η θερμοκρασία ξεπέρασε κατά 1,75οC το μέσο επίπεδο της προ-βιομηχανικής εποχής, φθάνοντας κατά μέσον όρο στους 13,23°C
![Bain & Company: Οι επιχειρήσεις στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς την κυκλική οικονομία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/bain-cyclical-economy-600x283.jpg)
Bain & Company: Οι επιχειρήσεις στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς την κυκλική οικονομία
Η κυκλικότητα αξιολογείται ως προτεραιότητα για το 75% των επιχειρήσεων, με το ποσοστό αυτό να αναμένεται να φτάσει το 95% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια
![Κλιματική αλλαγή: Ο Ιανουάριος του 2025 ήταν ο πιο θερμός που καταγράφτηκε ποτέ στον πλανήτη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/klimatiki-allagi2-600x400.jpg)
Ο Ιανουάριος του 2025 ήταν ο πιο θερμός που καταγράφτηκε ποτέ στον πλανήτη
Ραγδαία η κλιματική αλλαγή - Τον Ιανουάριο του 2025 η θερμοκρασία ήταν υψηλότερη «κατά 1,75° Κελσίου» σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή
![Σκυλακάκης: Ασφαλής οδός οι ΑΠΕ – Οι επιδοτήσεις «φρενάρουν» τις επενδύσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/skylakakis-energy-summit1-600x400.jpg)
Σκυλακάκης: Ασφαλής οδός οι ΑΠΕ – Οι επιδοτήσεις «φρενάρουν» τις επενδύσεις
«Κοιτάμε να υπάρχει σωστή αναλογία φωτοβολταϊκών και αιολικών, ώστε να μην είμαστε εκτεθειμένοι σε μία τεχνολογία», είπε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης