Mεγαλύτερη συμμετοχή και περισσότερες επενδύσεις σε υδρογονάνθρακες προκειμένου να επιτευχθεί η ενεργειακή ασφάλεια όσο προχωρά η μείωση των εκπομπών ρύπων, ζητούν οι παραγωγοί ενέργειας, οι οποίοι συναντήθηκαν στο  Αμπού Ντάμπι τη Δευτέρα, προκειμένου να δώσουν τη δική τους απάντηση στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα COP26 στη Γλασκόβη.

Ο κόσμος δεν θα μπορούσε απλώς να «αποσυνδεθεί» από τους υδρογονάνθρακες και η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου χρειάζεται να επενδύει πάνω από 600 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως μέχρι το 2030 για να καλύψει την αναμενόμενη ζήτηση, δήλωσε ο Sultan al-Jaber,  διευθύνων σύμβουλος της National Oil Co του Άμπου Ντάμπι.

Ο Sultan al-Jaber, μίλησε κατά τη έναρξη του φόρουμ πετρελαίου και φυσικού αερίου της ADIPEC, στο οποίο ο υπουργός Ενέργειας της κορυφαίας χώρας εξαγωγής πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας τόνισε ότι οι προσπάθειες για το κλίμα θα πρέπει να δίνουν την ίδια εστίαση στην ενεργειακή ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Οι συνομιλίες COP26 στη Γλασκόβη ολοκληρώθηκαν το Σάββατο με μια συμφωνία που για πρώτη φορά στόχευε τα ορυκτά καύσιμα ως τον βασικό μοχλό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Οι παραγωγοί πετρελαίου του ΟΠΕΚ είχαν υπερασπιστεί τον μελλοντικό ρόλο των ορυκτών καυσίμων στις συνομιλίες, υποστηρίζοντας ότι ο κόσμος θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου χωρίς να απομακρυνθεί από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

«Για να είστε περιεκτικοί, πρέπει να εξετάσετε τις πρώτες εκπομπές, όχι τους πόρους, δύο πρέπει να είναι όλα τα αέρια του θερμοκηπίου», δήλωσε ο πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman al-Saud της Σαουδικής Αραβίας. «Πρέπει να προσέχουμε τις εθνικές συνθήκες».

Οι υποστηρικτές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του άνθρακα υποστηρίζουν ότι τεχνολογίες όπως η δέσμευση άνθρακα – στις οποίες οι εκπομπές δεσμεύονται και αποθηκεύονται υπόγεια – μπορούν να επιτρέψουν στις οικονομίες να συνεχίσουν να καίνε ορυκτά καύσιμα.

Οι ακτιβιστές για το κλίμα το απορρίπτουν, λέγοντας ότι μια τέτοια τεχνολογία είναι ακριβή, αναπόδεικτη σε κλίμακα και παρέχει μόνο κάλυψη στις ρυπογόνες βιομηχανίες για να συνεχίσουν να λειτουργούν.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ Μοχάμαντ Μπαρκίντο δήλωσε τη Δευτέρα ότι η συζήτηση «καταλαμβάνεται σταδιακά από συναισθήματα» και ελπίζει ότι οι επικείμενες σύνοδοι κορυφής της COP στην Αίγυπτο το 2022 και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το 2023 θα ακολουθήσουν μια ολιστική προσέγγιση.

Ο al-Jaber του ADNOC είπε ότι η σύνοδος κορυφής της Γλασκόβης «σε ισορροπία, ήταν μια επιτυχία», αλλά προέτρεψε επίσης μεγαλύτερο πραγματισμό, λέγοντας ότι μια επιτυχημένη ενεργειακή μετάβαση απαιτεί υδρογονάνθρακες.

«Δεν μπορούμε απλά να αποσυνδεθούμε από το ενεργειακό σύστημα του σήμερα. Δεν μπορούμε απλώς να γυρίσουμε έναν διακόπτη».

Είπε ότι η ADNOC επεκτείνει την ικανότητα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα από 800.000 τόνους ετησίως σε 5 εκατομμύρια, και από τον Ιανουάριο θα χρησιμοποιούσε πυρηνική και ηλιακή ενέργεια για την ισχύ του δικτύου της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ρωσία: Στο…έλεος της πολεμικής οικονομίας και του πληθωρισμού – Ο ρόλος των κυρώσεων
Διεθνή |

Στο...έλεος της πολεμικής οικονομίας και του πληθωρισμού οι Ρώσοι - Ο ρόλος των κυρώσεων

Τα σημάδια υπερθέρμανσης της οικονομίας πυκνώνουν στη Ρωσία έπειτα από τρία χρόνια πολέμου στην Ουκρανία, όμως ο τερματισμός του θα μπορούσε να σηματοδοτήσει για τη Μόσχα νέες μείζονες προκλήσεις