
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πραγματοποιεί αγορές ομολόγων με ένα άτυπο όριο λίγο κάτω από το 50% της έκδοσης χρέους κάθε χώρας, ένα στοιχείο που δεν είχε αποκαλυφθεί ποτέ στο παρελθόν και που υποδηλώνει την κλίμακα υποστήριξης που ήταν διατεθειμένη να παράσχει κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους, τους οποίους επικαλείται το Bloomberg, το όριο αυτό, είναι σημαντικά υψηλότερο από το επίσημο όριο του 33% που ισχύει για το τακτικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της (APP).
Οι ίδιοι αξιωματούχοι, οι οποίοι ζητούν να μην κατονομαστούν, αποκαλύπτουν ότι το εν λόγω πλαφόν για τα ομόλογα υπερεθνικών οργανισμών, όπως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει τεθεί στο 60% αντί του 50% που ισχύει για το APP.
Τέτοια επίπεδα καθοδηγούν τις πράξεις αγοράς ομολόγων χωρίς να συνιστούν νομικό περιορισμό στην ελευθερία δράσης της ΕΚΤ.
Τα ποσοστά αυτά αναφέρθηκαν σε μια πρόσφατη παρουσίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ που εξέταζε πόσο αγοραστικό χώρο έχει ακόμη η Τράπεζα, δήλωσαν οι αξιωματούχοι στο Bloomberg.
Η παρουσίαση έγινε ενόψει των κρίσιμων ζητημάτων που θα κληθούν να επιλύσουν τον Δεκέμβριο κατά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, όταν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής με επικεφαλής την Κριστίν Λαγκάρντ θα καθορίσουν το μέλλον των αγορών ομολόγων.
«Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι έχουν ένα λειτουργικό ανώτατο όριο για να εργαστούν, ακόμη και αν δεν είναι νόμιμο», δήλωσε η Imogen Bachra, στρατηγικός αναλυτής ποσοστών στη NatWest Markets. «Μόλις έκανα λίγους υπολογισμούς στους φακέλους και φαίνεται ότι είναι ήδη πάνω από αυτό το όριο στη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Φινλανδία, οπότε ίσως δεν είναι αυστηρό όριο».
Όταν η ΕΚΤ ξεκίνησε για πρώτη φορά τις αγορές ομολόγων το 2015, έθεσε ένα όριο στο μερίδιο του χρέους οποιασδήποτε χώρας θα αγόραζε για να «διασφαλίσει τη λειτουργία της αγοράς και τη διαμόρφωση των τιμών καθώς και για να μετριάσει τον κίνδυνο η ΕΚΤ να γίνει κυρίαρχος πιστωτής της ζώνης του ευρώ».
Οι αξιωματούχοι εισήγαγαν επίσης κανόνες που υπαγόρευαν ότι το ποσοστό των αγορών σε κάθε έθνος θα πρέπει να ακολουθεί έναν υπολογισμό σχετικό με το μέγεθος της οικονομίας του.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ξεκίνησαν το Πρόγραμμα αγορών έκτακτης ανάγκης πανδημίας τον Μάρτιο του 2020. Είπαν τότε ότι τα περιουσιακά στοιχεία που αγοράζονται ως μέρος της αντιμετώπισης της πανδημίας δεν θα υπόκεινται στους κανόνες προηγούμενης έκδοσης.
Τα στοιχεία αυτά δείχνουν πόσο μεγάλη είναι η στήριξη που παρέχει η EKT στην οικονομία της Ευρωζώνης μέσω του έκτακτου προγράμματος (PEPP) που εφαρμόζει λόγω της πανδημίας από τον Μάρτιο του 2020.


Latest News

Κρούγκμαν: «Καταρρίπτει» το αφήγημα Τραμπ για τον τρόπο υπολογισμό των δασμών
Ο Νομπελίστας οικονομόλογος έγραψε για τον Τραμπ ότι έχει τρελαθεί τελείως ενώ επικαλείται ψευδή στοιχεία!

Ισπανία: Η κυβέρνηση Σάντσεθ καταργεί το πρόγραμμα Golden Visa
Η ισπανική κυβέρνηση θέλει να αντιμετωπίσει το στεγαστικό πρόβλημα και την αύξηση στις τιμές των ακινήτων - Η στέγαση είναι δικαίωμα, λέει ο Ισπανός πρωθυπουργός

Το 16% του προσωπικού της σχεδιάζει να απολύσει η Automatic
Η Automatic, η εταιρεία του Tumblr και του WordPress, ανακοίνωσε τις απολύσεις λίγους μήνες μετα τις αποχωρήσεις στελεχών

Ο CEO της Volvo λέει ότι η εταιρεία θα παράγει περισσότερα αυτοκίνητα στις ΗΠΑ
Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των αμερικανικών δασμών, η Volvo δηλώνει ότι θα αυξήσει την παραγωγή στο εργοστάσιό της στο Charleston της Νότιας Καρολίνας

Τραμπ για δασμούς: Το χειρουργείο τελείωσε, ο ασθενής επέζησε και θα γίνει πιο δυνατός από ποτέ
Με χειρουργό και μάλιστα επιτυχημένο παρομοιάζει τον εαυτό του ο Ντόναλντ Τραμπ, ενώ αποκαλεί τις ΗΠΑ «ασθενή» τον οποίο ο ίδιος χειρούργησε μέσω της επιβολής… δεσμών

Η Ευρώπη ετοιμάζεται να βάλει «ψαλίδι» στον GDPR
Για τις μικρές και ταλαιπωρημένες επιχειρήσεις, οι όγκοι εγγράφων που ζητά ο GDPR από τις εταιρείες να παράγουν αποτελούν εδώ και καιρό ένα πρόβλημα

Πυρά Λούτνικ στους συμμάχους των ΗΠΑ για τους μη-δασμολογικούς φραγμούς στο εμπόριο
«Δεν καταλαβαίνετε την κλίμακα και το βάθος του τρόπου με τον οποίο κρατούν τα προϊόντα μας εκτός», δήλωσε ο Λούτνικ

Κοινή εταιρεία στην πυρηνική ενέργεια δημιουργούν Enel, Ansaldo και Leonardo
Η Ιταλία αποφάσισε να κάνει στροφή στην πυρηνική ενέργεια αλλάζοντας το νομικό πλαίσιο

Οι δασμοί Τραμπ έφτασαν και σε απομονωμένα νησιά του Ειρηνικού
Ο εμπορικός πόλεμος της κυβέρνησης Τραμπ επεκτείνεται σε νησάκια με ανύπαρκτη βιομηχανική δραστηριότητα και μηδενικές εξαγωγές.

Κλιματική κρίση VS καπιταλισμός - Απειλούνται επενδύσεις, δάνεια, ασφαλιστικές εταιρείες
Οι ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα για τη δεκαετία έως το 2023 έφθασαν τα 2 δισ. δολάρια - Συνολικά 400 δισ. δολάρια για το 2024