Ανάγκα και θεοί πείθονται! Στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για την τεράστια πίεση που άσκησε στην ολλανδική κυβέρνηση η αιφνιδιαστική ανακοίνωση της Shell νωρίτερα πως θα… εγκαταλείψει τη χώρα και θα μεταφέρει την έδρα της στη Βρετανία.

Σύμφωνα, λοιπόν, με δημοσίευμα των «Financial Times» ο Μαρκ Ρούτε βγήκε άρον-άρον στη… γύρα προς αναζήτηση ψήφων στη Βουλή, ώστε να διασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία που χρειάζεται για την κατάργηση του ύψους 15% φόρου στα μερίσματα, που ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που οδήγησε την εταιρεία στην απόφαση αυτή.

Βεβαίως, η Shell όπως και άλλες εταιρείες όπως η Unilever διαμαρτύρονταν εδώ και χρόνια για το διπλό φορολογικό καθεστώς και δη, την επιβάρυνση αυτή. Ήταν, άλλωστε και η βασική αιτία που η Unilever έδωσε επίσης τέλος, μετά από 91 χρόνια, στη διπλή βρετανο-ολλανδική ταυτότητα της, επιλέγοντας οριστικά την πρώτη και μετακομίζοντας πέρυσι από το Ρότερνταμ στο Λονδίνο.

Διαβάστε επίσης: Ολλανδία – Ενόχληση για την μεταφορά της έδρας της Shell στη Βρετανία

Ο ίδιος ο Ρούτε, όταν σχημάτισε κυβέρνηση το 2017, είχε υποσχεθεί την κατάργηση του εν λόγω φόρου του 15% στα μερίσματα στο πλαίσιο της πρόθεσης του να καταστήσει την Ολλανδία πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις και τις ξένες επενδύσεις. Μάλιστα, ήθελε εταιρείες όπως η Unilever και η Shell να κάνουν το ακριβώς αντίθετο, ήτοι να γίνουν ολοκληρωτικά ολλανδικές. Όμως, δεν τα κατάφερε και τώρα… τρέχει και δεν φτάνει.

Για την ώρα δεν είναι βέβαιο, ούτε αν θα τα καταφέρει στην πρόθεση του να καταργήσει εσπευσμένα τον φόρο ούτε βεβαίως αν αυτό θα αλλάξει την απόφαση της Shell, που έκανε πάταγο από το πρωί στα διεθνή Μέσα. Σε κάθε περίπτωση, εξάλλου, η τελική απόφαση ανήκει στους μετόχους της, οι οποίοι έχουν κληθεί σε γενική συνέλευση για να ψηφίσουν, στις 10 Δεκεμβρίου.

Πάντως, η βρετανική κυβέρνηση από την πλευρά της πανηγυρίζει και δικαιολογημένα με αυτή την απρόσμενη «ψήφο εμπιστοσύνης στη βρετανική οικονομία», όπως την χαρακτήρισε ο αρμόδιος υπουργός Επιχειρηματικότητας, Κβασί Κβαρτένγκ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή