
Νέες παραλλαγές του κορωνοϊού θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την ανάκαμψη στην Ευρώπη, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλη αύξηση κρουσμάτων, σύμφωνα με τον ευρωπαίο επίτροπο οικονομίας.
Ο Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να πανηγυρίσουμε μια νίκη ενάντια στην πανδημία, παρά τις υψηλές προβλέψεις για την πορεία του ΑΕΠ φέτος.
«Είναι ακόμα η πανδημία», απάντησε χαρακτηριστικά, ερωτηθείς ποιος φαίνεται να είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που απειλεί την ευρωπαϊκή οικονομία. «Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε πιθανές νέες παραλλαγές και πρέπει να ενισχύσουμε τον εμβολιασμό», συνέστησε.
Ο ίδιος τόνισε ότι είναι πιθανή η επιβολή νέων περιορισμών. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «δεν θα έχουν τον ίδιο οικονομικό αντίκτυπο με τα προηγούμενα περιοριστικά μέτρα (…). Η οικονομία μας είναι εξοικειωμένη πια με τέτοιου είδους καταστάσεις».
Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προέβλεψε αύξηση του ΑΕΠ 5% φέτος τόσο για την ΕΕ όσο και για την ευρωζώνη.
Η Κομισιόν επεσήμανε, ακόμη, ότι παρά το γεγονός ότι ενισχύονται οι αντιξοότητες, αναμένονται σημαντικά αυξημένοι ρυθμοί ανάπτυξης στην ΕΕ τα επόμενα δύο χρόνια.
Διαβάστε επίσης: Κορωνοϊός – Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξηγεί γιατί το τέταρτο κύμα πλήττει την Ευρώπη
Ορισμένες χώρες της ΕΕ βρίσκονται αντιμέτωπες με μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων Covid-19 τις τελευταίες μέρες, κυρίως εκεί όπου τα ποσοστά εμβολιασμού εξακολουθούν να είναι σχετικά χαμηλά. Η Αυστρία και η Ολλανδία έχουν επιβάλει νέα lockdown.
Από κοντά και η ενέργεια…
Ένας άλλος αστάθμητος παράγοντας είναι οι τιμές της ενέργειας. Η ΕΕ αντιμετώπισε εκτόξευση των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας μετά το καλοκαίρι, και παρά τις παρεμβάσεις, υπάρχει έντονος προβληματισμός για τον αντίκτυπο στα εισοδήματα των καταναλωτών.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα κορυφωθεί στο 2,4% το 2021, πριν υποχωρήσει στο 2,2% το 2022 και στο 1,4% το 2023.
Οι υψηλότερες τιμές καταναλωτή παρακολουθούνται στενά από την αγορά, με ορισμένους εκπροσώπους της να αναμένουν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυστηροποιήσει την πολιτική της καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022 και να ανακοινώσει αύξηση των επιτοκίων στα τέλη του επόμενου έτους. Μέχρι τώρα, η ΕΚΤ εκτιμά ότι ο υψηλός πληθωρισμός έχει προσωρινό χαρακτήρα.


Latest News

Deutsche Bank: Κι όμως… οι αγορές δεν βλέπουν ακόμη ύφεση λόγω δασμών
Η ιστορία δείχνει ξεκάθαρα ότι αν τελικά υπάρξει ύφεση, τότε υπάρχει ακόμα πολύς χώρος για περαιτέρω πτώση στις αγορές, εξηγεί η Deutsche Bank

H Πορτογαλία ζητά την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες
Η Πορτογαλία δαπανά το 1,55% του ΑΕΠ για την Αμυνα, κάτω απο το 2% που ζητά το ΝΑΤΟ

Λαγκάρντ: Είναι πιθανόν οι δασμοί να επιδράσουν αποπληθωριστικά για την Ευρώπη
Το ακριβές αποτέλεσμα στον πληθωρισμό είναι ακόμα αβέβαιο δεδομένου του μεγάλου εύρους των παραγόντων, είπε η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ

Κατακόρυφη η πτώση για την Gucci - Διψήφια η μείωση πωλήσεων το πρώτο τρίμηνο
Οι πωλήσεις της Gucci κατακρημνίζονται καθώς o μητρικός όμιλος Kering προσπαθεί -χωρίς επιτυχία- να αναζωογονήσει τη ζήτηση

Η Nissan θα επενδύσει 1,4 δισ δολ στην Κίνα για να αυξήσει τις πωλήσεις
H Nissan θα λανσάρει 10 νέα οχήματα στην Κίνα μέχρι το καλοκαίρι του 2027

Σκοτ Μπέσεντ: Υπάρχει ευκαιρία για μια «μεγάλη εμπορική συμφωνία» μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ
Ο Μπέσεντ παρουσίασε αυτό που ονόμασε «σχέδιο για την αποκατάσταση της ισορροπίας στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα

Αύξηση εσόδων και κερδών για τη General Dynamics στο πρώτο τρίμηνο
Η General Dynamics ανακοίνωσε, για το πρωτο τρίμηνο, έσοδα 12,2 δισ. δολαρίων και κέρδη ύψους 994 εκατ. δολαρίων

Χρυσά μπόνους 80 εκατ. δολ. μοίρασε η Goldman Sachs σε Σόλομον και Γουόλντρον
Η πρόταση για το μπόνους στην ηγεσία της Goldman Sachs πυροδότησε διαμάχη ιδίως για το ύψος του ποσού

Τεράστια η ζημιά απο τις αλλοπρόσαλλες αποφάσεις Τραμπ, λέει ο Ρίτσαρντ Μπράνσον
Ο Ρίτσαρντ Μπράνσον, ιδρυτής της Virgin, προειδοποίησε ότι οι «ασταθείς και απρόβλεπτες» ενέργειες του Λευκού Οίκου υπονομεύουν τις επιχειρήσεις

Πίσω ολοταχώς - Ο Τραμπ εξετάζει μειώσεις στους δασμούς που επέβαλε στην Κίνα
Σε δημοσίευμα της WSJ σημειώνεται ότι οι δασμοί στην Κίνα πιθανότατα θα μειωθούν σε περίπου 50% με 65%