Έκκληση προς τους κεντρικούς τραπεζίτες να προχωρήσουν σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η εκτόξευση του πληθωρισμού, απηύθυνε ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank. Προειδοποίησε δε, για το υψηλό ρίσκο και τις επιπτώσεις που επιφέρει ο αυξημένος πληθωρισμός, επισημαίνοντας πως ο δείκτης θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα πολύ περισσότερο από ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες περιμένουν.
«Η θεωρούμενη πανάκεια των προηγούμενων ετών, τα χαμηλά επιτόκια με φαινομενικά σταθερές τιμές, έχει χάσει την επίδραση της και πλέον παλεύουμε να αντιμετωπίσουμε τις παράπλευρες συνέπειες. Η νομισματική πολιτική θα πρέπει να αντιδράσει σε αυτό, όσο το δυνατόν γρηγορότερα» τόνισε ο Κρίστιαν Ζέβινγκ, μιλώντας –σύμφωνα με τους «Financial Times»-, σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη.
«Οι συνέπειες της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής θα γίνουν όλο και πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν όσο οι κεντρικές τράπεζες καθυστερούν να λάβουν μέτρα» προειδοποίησε ο Γερμανός CEO.
Ο κ. Ζέβινγκ έχει επανειλημμένως ασκήσει κριτική κατά της τακτικής της ΕΚΤ να χρησιμοποιεί τη στρατηγική των χαμηλών επιτοκίων για να δώσει ώθηση στην οικονομία. Ωστόσο σαφώς δεν είναι ο μόνος, ειδικά στους κόλπους του γερμανικού τραπεζικού τομέα, ξεκινώντας από την ίδια την Bundesbank και τον Γενς Βάιντμαν.
Οι γερμανικές τράπεζες δυσφορούν εδώ και καιρό, διότι τα αρνητικά επιτόκια «ροκανίζουν» τα περιθώρια κερδοφορίας τους. Όμως, η εκτίναξη του πληθωρισμού τόσο στην ίδια τη Γερμανία, όπου ο δείκτης άγγιξε τον Οκτώβριο το 4,6% που συνιστά υψηλό τριάντα ετών, όσο και ευρύτερα στην Ευρωζώνη τους έδωσαν ένα ακόμη λόγο να κάνουν πιο… ηχηρή τη δυσαρέσκεια τους.
Βεβαίως, ο κύριος Ζέβινγκ απέφυγε να στρέψει τα βέλη του ειδικά προς την ΕΚΤ, θεωρώντας πως το ζήτημα αφορά ευρύτερα τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, όμως είναι εύλογο πως αυτό που τον απασχολεί κυρίως και τον αφορά άμεσα είναι η νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης.
Εξάλλου, ο επικεφαλής της Deutsche Bank συνέδεσε το θέμα και με τη διόγκωση των χρεών που σε κυβερνητικό, εταιρικό επίπεδο αλλά και επίπεδο νοικοκυριών έχουν αυξηθεί πέρυσι κατά 27 τρισ. δολάρια στα 226 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με το ΔΝΤ. «Οι εξαιρετικά χαλαρές πολιτικές δαπανών από πολλές κυβερνήσεις ήταν εφικτές μόνο χάρη σε μια εξίσου γενναιόδωρη νομισματική πολιτική που παρεμβαίνει δραστικά στις τιμές των ομολόγων» τόνισε επικριτικά, προειδοποιώντας πως κάτι τέτοιο «έχει σημαντικά ρίσκα και παρενέργειες, καθώς ο πληθωρισμός ανεβαίνει σε όλο τον κόσμο πολύ ταχύτερα από ότι οποιοσδήποτε οικονομολόγος είχε προβλέψει ένα χρόνο πριν».
Latest News
Παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας για την προστασία του νομίσματος στην Ινδία
Η ισοτιμία της ρουπίας δημιουργεί συνθήκες στην Ινδία για κερδοσκοπικά στοιχήματα
Οι ευρωπαικές επιχειρήσεις μειώνουν θέσεις εργασίας
Απολύσεις που ξεπερνούν τις 22.000 θέσεις έχουν προαναγγείλει αρκετές ευρωπαικές εταιρείες απο τις αρχές Αυγούστου
Προϋπολογισμός και Black Friday «φρέναραν» τις καταναλωτικές δαπάνες στη Βρετανία
Το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής, στη Βρετανία, αναθεώρησε προς τα κάτω το ποσοστό ανάπτυξης για τον Σεπτέμβριο από 0,3% σε μόλις 0,1%
«Καμπανάκι» από την Λαγκάρντ - Επείγουσα ανάγκη η ενοποίηση των κεφαλαιαγορών στην ΕΕ
Η Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι η αδράνεια της Ευρώπης της έχει κοστίσει πολύτιμο χρόνο - Ο ρόλος των αποταμιεύσεων και της ΕΤΕπ
Παραιτείται ο CEO της Northvolt μετά το αίτημα για προστασία από πτώχευση
Η Northvolt κατέθεσε χθες αίτηση για προστασία υπό το κεφάλαιο 11 στις Ηνωμένες Πολιτείες - Πώς θα γίνει η χρηματοδότηση
«Καμπάνα» 179 εκατ. στη Ryanair και σε άλλες 4 αεροπορικές για καταχρηστικές χρεώσεις
H Ισπανία είχε ξεκινήσει έλεγχο πριν από περίπου ένα χρόνο απειλώντας τις εταιρείες με ισχυρές κυρώσεις
Υπαρξιακή απειλή για τις παγκόσμιες αυτοκινητοβιομηχανίες στην Κίνα - Τι λένε αναλυτές
Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι είναι ίσως ήδη πολύ αργά για τις ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες στην Κίνα
Ποιον ετοιμάζει ο Τραμπ για τη Fed μέσω.... υπουργείου Οικονομικών
Ο Τραμπ θεωρούσε τον Γουόρς υποψήφιο για επικεφαλής της Fed και στην πρώτη θητεία του
Πώς η Πορτογαλία επιδιώκει να γίνει «φορολογικός παράδεισος» για νέους
Σχέδιο να σταματήσει στην Πορτογαλία το brain drain, με φοροαπαλλαγές τα πρώτα 10 χρόνια της σταδιοδρομίας – Μηδέν φόρος για κάτω των 35 ετών το πρώτο έτος
Η Gen Z «ερωτεύτηκε» τη δουλειά στο Δημόσιο, αλλά... ο Μασκ καραδοκεί
Οι περικοπές στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ που σχεδιάζει ο Μασκ μπορεί να δείξει την έξοδο από το Δημόσιο Τομέα