Σήμα κινδύνου για τη δημοκρατία και την ειρήνη στα Βαλκάνια εξέπεμψε ο υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας. Ο Γκρλιτς Ράντμαν, μιλώντας στους δημοσιογράφους στο πλαίσιο της συνόδου με τους ομολόγους του από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια επιδεινώνεται και οι διχασμοί βαθαίνουν».
«Παρατηρούμε, επίσης, και την απειλή για τη δημοκρατία», πρόσθεσε, αναφερόμενος ειδικά στις εξελίξεις στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. «Οι ενέργειες που θυμίζουν τη δεκαετία του ’90 πρέπει να σταματήσουν», είπε, κάνοντας μια άμεση σύγκριση ανάμεσα στη δραματική περίοδο του εμφυλίου πολέμου και τις σημερινές εξελίξεις, που σηματοδοτούν την πιο σοβαρή πολιτική κρίση από τότε.
Η κατάσταση είναι τέτοια ώστε, την περασμένη Παρασκευή, η Γερμανία απείλησε να διακόψει την παροχή βοήθειας προς τη Βοσνία, χαρακτηρίζοντας τα σενάρια διάσπασής της «ανεύθυνα και απαράδεκτα». Μάλιστα, το Βερολίνο «έδειξε» προς την κατεύθυνση του ηγέτη της Σερβικής Δημοκρατίας, Μίλοραντ Ντόντικ, τον οποίο θεωρεί βασικό υπεύθυνο της κρίσης.
Μια ομοσπονδία δίχως ταυτότητα
Υπενθυμίζεται πως η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι ένα ομόσπονδο κράτος το οποίο, με βάση τις συμφωνίες του Ντέιτον, αποτελείται από δύο οντότητες: Στη μία κυριαρχούν οι Σερβοβόσνιοι και στην άλλη οι Κροάτες και Μουσουλμάνοι Βόσνιοι, που μοιράζονται μεταξύ τους την εξουσία. Ωστόσο, η κεντρική κυβέρνηση είναι αδύναμη και δεν είναι σε θέση να χαράξει ενιαία πολιτική για τη χώρα.
Αναμφίβολα, ωστόσο, η εικόνα έχει επιδεινωθεί εξαιτίας της στάσης της ΕΕ αναφορικά με τη μελλοντική της διεύρυνση. Το «πάγωμα» της σχετικής διαδικασίας έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες σε πολλές από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, δημιουργώντας πρόσφορο έδαφος για την αναζωπύρωση παραδοσιακών εθνοτικών και θρησκευτικών αντιθέσεων.
Εκτός, άλλωστε, από τη Βοσνία – η οποία φαίνεται πως σήμερα αντιπροσωπεύει την πιο επικίνδυνη «εστία» – οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία πρέπει να ερμηνευθούν υπό το ίδιο πρίσμα. Ένταση, όπως είναι γνωστό, επικρατεί και στις σχέσεις της Σερβίας με το Κόσοβο, ενώ και το Μαυροβούνιο δεν διέρχεται την πιο… ομαλή περίοδο πολιτικά.
Latest News
Κινηματογραφική σύλληψη του προέδρου της Νότιας Κορέας - Τι θα ακολουθήσει
Ο Γιουν είπε ότι ότι συμφώνησε να πάει για ανάκριση προκειμένου να αποφευχθεί η «αιματοχυσία» στη Νότια Κορέα
Βαλτική Θάλασσα: Φρεγάτες και περιπολίες του ΝΑΤΟ
To NATO ξεκινά μια νέα αποστολή για την προστασία των υποθαλάσσιων καλωδίων στην περιοχή
Καραμολέγκος: Άγνωστα τα αίτια της πυρκαγιάς
Η πρώτη ανακοίνωση της εταιρείας μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς στο Κορωπί
ΠΑΣΟΚ: Κατέθεσε τροπολογία για αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας – Τι προβλέπει
Η τροπολογία, που φέρει πρώτη την υπογραφή του προέδρου του κόμματος, Νίκου Ανδρουλάκη κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού
Φωτιά στο εργοστάσιο της Καραμολέγκος: Τι λένε πηγές της εταιρείας στον ΟΤ
Η φωτιά έχει πάρει διαστάσεις και στο σημείο επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις
Χαλάρωση σε ρυθμίσεις για την πράσινη μετάβαση ζητά ο Μητσοτάκης – Επιστολή σε φον ντερ Λάιεν
Για τις τιμές ρεύματος και αερίου που είναι αυξημένες 78% στην Ευρώπη σε σχέση με το 2019 έστειλε επιστολή ο πρωθυπουργός στην πρόεδρο της Κομισιόν
Κακοκαιρία: Δεμένα τα πλοία σε πολλά λιμάνια λόγω των θυελλωδών ανέμων
Κλειστή είναι η γραμμή Αρκίτσα-Αιδηψός, Καβάλα-Πρίνου Θάσου ενώ στη γραμμή Κεραμωτή-Λιμένας Θάσου τα δρομολόγια εκτελούνται μόνο από το πλοίο «Άναξ»
Κάτω από το μηδέν η θερμοκρασία – Χιόνια και σε χαμηλό υψόμετρο
Επιμένει η κακοκαιρία με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνια ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα και θυελλώδεις άνεμους
«Είμαστε έτοιμη για συνεργασία με τον Τραμπ», διαμηνύει η Γροιλανδία
Ο πρωθυπουργός στη Γροιλανδία έχει υποστηρίξει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία του νησιού από τη Δανία
Έτος διαχείρισης κρίσεων το 2025 για την Ευρώπη - Τι προβλέπει ο Economist
Η ήπειρος βρίσκεται στο πιο ευαίσθητο σημείο της εδώ και δεκαετίες - Υπάρχει ο κίνδυνος διαιρέσεων εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ