
Την εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός διεθνώς κινείται σε υψηλότερα επίπεδα, έχει επεκταθεί σε περισσότερα αγαθά ενώ είναι και περισσότερο διαρκής απ’ όσο αρχικά εκτιμήθηκε διατύπωσε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Θεόδωρος Πελαγίδης σε ραδιοφωνική συνέντευξη στο πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΤ.
Το γεγονός αυτό προκύπτει από το ότι ενώ αρχικά δημιουργήθηκε πληθωρισμός κόστους, στη συνέχεια εμφανίστηκε και πληθωρισμός ζήτησης, ο οποίος πιέζει τις εφοδιαστικές αλυσίδες, που κατά τ’άλλα συνεχίζουν να λειτουργούν στα ίδια επίπεδα με την προ πανδημίας εποχής.
Όπως ανέφερε ο κ. Πελαγίδης, η άφθονη ρευστότητα που κυκλοφορεί στις αγορές λόγω των αυξημένων αποταμιεύσεων, των χαμηλών επιτοκίων, της επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής αλλά και ίσως κάποιας επίσπευσης χρονικά των καταναλωτικών δαπανών υπό το φόβο ότι ο πληθωρισμός θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια, φαίνεται να ενισχύουν αποφασιστικά τη διεθνή ζήτηση.
Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος τόνισε επίσης ότι η νομισματική πολιτική σε ένα πλαίσιο σταθερά χαμηλών επιτοκίων και συνεχώς υψηλότερων τιμών γίνεται όλο και περισσότερο επεκτατική, καθώς η απόσταση των δύο οικονομικών δεικτών μεγαλώνει.
Η δε αιφνίδια αυτή εξέλιξη του υψηλότερου από τον αναμενόμενο πληθωρισμό δύναται να δημιουργήσει προβλήματα στην προσπάθεια επίτευξης της καλύτερης δυνατής άσκησης οικονομικής πολιτικής, καθώς ναι μεν η οποία πρόωρη απόσυρση των μέτρων νομισματικής διευκόλυνσης μπορεί να πλήξει την ανάκαμψη, όμως από την άλλη ένας ταχύτατα αναπτυσσόμενος πληθωρισμός αναμένεται να προκαλέσει οπωσδήποτε ισχυρό αντίθετο άνεμο στην ανάκαμψη, ιδίως εάν αυτός επιμένει για μεγάλο διάστημα μέσα στο 2022.
Ο κ. Πελαγίδης διατύπωσε πάντως την άποψη ότι το πέρασμα στην εποχή της πράσινης οικονομίας θα περιλαμβάνει κατά καιρούς επεισόδια πληθωρισμού καθώς η παγκόσμια οικονομία δεν έχει προετοιμαστεί με σχετικές επενδύσεις για μια ομαλή μετάβαση προς τους περιβαντολλογικούς στόχους.
Πληθωριστικές πιέσεις και μισθολογικές αυξήσεις
Όσον αφορά το ζήτημα των πληθωριστικών πιέσεων στο άμεσο μέλλον από ενδεχόμενες μισθολογικές αυξήσεις τόνισε ότι ναι μεν δεν είμαστε στην εποχή των μισθολογικών πιέσεων των μεγάλων συνδικάτων, όμως παρατηρούνται συμπεριφορές άρνησης κατάληψης θέσεων εργασίας από τους εργαζόμενους που προφανώς δεν τους ικανοποιούν, γεγονός που οδηγεί ήδη σε προσφορά θέσεων εργασίας με υψηλότερα ωρομίσθια ιδίως στις ΗΠΑ.
Τέλος, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει περιοχή στον πλανήτη που να μπορεί να απομονωθεί από τις εξελίξεις αυτές καθώς οι εφοδιαστικές αλυσίδες αξίας είναι παγκόσμιες και η διασύνδεση των οικονομιών μεγάλη. Επί παραδείγματι, η ενίσχυση του δολαρίου κάνει αφεύκτως τη νομισματική πολιτική στην ευρωζώνη ακόμα πιο διευκολυντική μέσω της υποτίμησης του ευρώ.
Για την ελληνική οικονομία τόνισε ότι τα περιθώρια αντίδρασης είναι περιορισμένα καθώς ο πληθωρισμός καθοδηγείται από το εξωτερικό, ενώ ανέφερε επίσης ότι οι ανατιμήσεις έρχονται με κάποια καθυστέρηση οπότε οι αμέσως επόμενοι μήνες προμηνύονται δύσκολοι.


Latest News

Γιατί προκαλεί ανησυχία το «3άρι» του πληθωρισμού στην Ελλάδα
Η Ελλάδα φαίνεται να βρίσκεται σε δυσμενέστερη θέση αναφορικά με την ακρίβεια, την ώρα που βρισκόμαστε στη σφαίρα των δασμών του Ντόναλντ Τραμπ
![Golden Visa: Πόσοι αγοράζουν ακίνητα προς… ενοικίαση [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/ot_golden_visa_akinhta-600x352.jpg)
Καταφύγιο για επενδυτές η Golden Visa - Πόσοι αγοράζουν ακίνητα προς ενοικίαση [πίνακας]
Ριζικές αλλαγές στην αγορά ακινήτων φέρνει η Golden Visa - Πού στρέφονται τώρα οι επενδυτές

Συνάντηση Πιερρακάκη με τον Κόλλια - Τι συζήτησαν
Έρχεται ΚΥΑ που ρυθμίζει ζητήματα σχετικά με φορολογικές και ασφαλιστικές δηλώσεις και καταστάσεις μιας επιχείρησης σε περιπτώσεις ασθένειας του λογιστή - φοροτεχνικού τους

Υψηλό 1 έτους για τη μεταποίηση στην Ελλάδα - Τι δείχνουν τα στοιχεία για την S&P Global
Μεταποίηση: Ο δείκτης PMI έκλεισε στις 55.0 μονάδες τον Μάρτιο, τιμή υψηλότερη από τις 52.6 μονάδες του Φεβρουαρίου

«Έπεσε» σε χαμηλό 17 ετών η ανεργία - Στο 8,6% τον Φεβρουάριο [γράφημα]
Οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.311.625 άτομα σημειώνοντας αύξηση κατά 72.436 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2024 (1,7%) και αύξηση κατά 36.927 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2025 (0,9%)

Τι αλλάζει στον εξωδικαστικό μηχανισμό σε 10 ερωταπαντήσεις - Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο
Στο νομοσχέδιο για τον εξωδιαστικό μηχανισμό περιλαμβάνονται πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες που διευρύνουν την περίμετρο για τους δικαιούχους

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά - Οι 12 ερωτήσεις και απαντήσεις
Ποια είναι τα φορολογικά κίνητρα που παρέχονται σε εταιρίες προκειμένου να εμπιστευθούν το Χρηματιστήριο και να εισαχθούν σε αυτό - Τι θα ισχύει για τα crypto

Θεοδωρικάκος: Έλεγχοι για αισχροκέρδεια - Από Δευτέρα σε ισχύ το «καλάθι του Πάσχα»
Δεν θα υπάρξει φέτος το «καλάθι του νονού» λέει ο Τάκης Θεοδωρικάκος - Το πρόβλημα της ακρίβειας αποδίδεται στο στεγαστικό πρόβλημα

Βελτιώθηκε το οικονομικό κλίμα τον Μάρτιο - Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΙΟΒΕ
Διαμορφώνεται στις 107,7 από τις 106,9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα - Ωστόσο οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας εντάθηκαν
![Πληθωρισμός: Στο 3,1% διαμορφώθηκε στην Ελλάδα τον Μάρτιο – Στο 2,2% στην ευρωζώνη [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/inflation-600x352.png)
Άνοδος στο 3,1% για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα - Στο 2,2% στην ευρωζώνη [γραφήματα]
Πληθωρισμός: Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat - Η μεγαλύτερη άνοδος σε μηνιαίο επίπεδο (+1,8%) - Τι λένε πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης για τον πληθωρισμό τροφίμων