
Την ψυχραιμία και την προσοχή επιστρατεύουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την διπλή «απειλή» από το υγειονομικό και ενεργειακό μέτωπο προς την οικονομία, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Οι εκτιμήσεις μιλούν για βραχυπρόθεσμες πιέσεις ωστόσο το μήνυμα είναι πως χρειάζεται ψυχραιμία αυτή την ενδιάμεση περίοδο, που όπως τονίζεται έχουμε μία καλή περίοδο που θα πάμε καλά.
Ωστόσο, τονίζουν οι ίδιες πηγές πως έχουμε πολλά σκαμπανεβάσματα, από την ενέργεια πανδημία, πληθωρισμό κλπ, και θέλει να είμαστε προσεκτικοί στη διαχείριση της οικονομίας και στο δημοσιονομικό, σε μία μεταβατική περίοδο. Πηγές του υπουργείου αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι μέχρι να μπούμε σε ήρεμα νερά έχουμε μία θύελλα. Και την ώρα που πλησιάζουμε στο λιμάνι έχουν σκάσει πολλά κύματα. Πρέπει να κρατήσουμε το σκάφος σταθερό για να μπουμε στο λιμάνι.
Διαβάστε επίσης: ΥΠΟΙΚ: Υπέρβαση των φορολογικών εσόδων κατά 1,236 δισ. ευρώ στο 10μηνο
Πηγές του υπουργείου επισήμαναν για το θέμα της ακρίβειας πως πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη προσοχή και να εξεταστούν όλα τα δεδομένα πριν ληφθούν αποφάσεις για τη λήψη μέτρων. Πριν να έχουμε τα δεδομένα δεν μπορούμε να δημιουργούμε κλίμα, τονίζουν οι ίδιες πηγές και θέλει ψυχραιμία αυτή η ενδιάμεση περίοδος, να μη δημιουργούμε κλίμα ούτε όμως με τον πληθωρισμό.
Εξετάζεται προσεκτικά το σκέλος των πιέσεων από την ακρίβεια και οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι δεν υπάρχει σκέψη για διανομή μερίσματος αλλά ότι είναι στο τραπέζι περισσότερο έκτακτες παρεμβάσεις για τους πληττόμενους.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρουν ότι τα έσοδα πάνε καλά, όμως πάνω σε ένα στρώμα μεγάλου ελλείμματος την έννοια μέρισμα θα πρέπει να το βγάλουμε από το λεξιλόγιο μας. Με αυτό που συμβαίνουν στη οικονομία δεν μπορεί να αποκλειστούν θα υπάρξουν μέτρα για νοικοκυριά που πλήττονται και επιχειρήσεις. Και ότι η κυβέρνηση θα προσαρμόζει την δημοσιονομική πραγματικότητα με βάση τις πιέσεις που δέχονται τα νοικοκυριά. Όμως έγινε σαφές από τις ίδιες πηγές ότι το μέρισμα δεν υπάρχει ως έννοια, μέτρα ανάγκης μπορεί να υπάρξουν.
Σταϊκούρας για κοινωνικό μέρισμα
Λίγο νωρίτερα, μιλώντας στα στα Παραπολιτικά 90,1, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί κοινωνικό μέρισμα τα Χριστούγεννα.
Σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει καταφέρει να μείωσει την ανεργία και τη φτώχεια και να αυξήσει τις απολαβές των εργαζομένων.


Latest News

«Έπεσε» σε χαμηλό 17 ετών η ανεργία - Στο 8,6% τον Φεβρουάριο [γράφημα]
Οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.311.625 άτομα σημειώνοντας αύξηση κατά 72.436 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2024 (1,7%) και αύξηση κατά 36.927 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2025 (0,9%)

Τι αλλάζει στον εξωδικαστικό μηχανισμό σε 10 ερωταπαντήσεις - Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο
Στο νομοσχέδιο για τον εξωδιαστικό μηχανισμό περιλαμβάνονται πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες που διευρύνουν την περίμετρο για τους δικαιούχους

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά - Οι 12 ερωτήσεις και απαντήσεις
Ποια είναι τα φορολογικά κίνητρα που παρέχονται σε εταιρίες προκειμένου να εμπιστευθούν το Χρηματιστήριο και να εισαχθούν σε αυτό - Τι θα ισχύει για τα crypto

Θεοδωρικάκος: Έλεγχοι για αισχροκέρδεια - Από Δευτέρα σε ισχύ το «καλάθι του Πάσχα»
Δεν θα υπάρξει φέτος το «καλάθι του νονού» λέει ο Τάκης Θεοδωρικάκος - Το πρόβλημα της ακρίβειας αποδίδεται στο στεγαστικό πρόβλημα

Βελτιώθηκε το οικονομικό κλίμα τον Μάρτιο - Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΙΟΒΕ
Διαμορφώνεται στις 107,7 από τις 106,9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα - Ωστόσο οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας εντάθηκαν
![Πληθωρισμός: Στο 3,1% διαμορφώθηκε στην Ελλάδα τον Μάρτιο – Στο 2,2% στην ευρωζώνη [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/inflation-600x352.png)
Άνοδος στο 3,1% για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα - Στο 2,2% στην ευρωζώνη [γραφήματα]
Πληθωρισμός: Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat - Η χώρα μας σημειώνει τη μεγαλύτερη άνοδο σε μηνιαίο επίπεδο (+1,8)

Νέα παράταση στη νομοθετική λύση για τα «μπόνους» δόμησης
Με τροπολογία παρατάθηκε έως τα τέλη Απριλίου η αναστολή έκδοσης προεγκρίσεων και νέων οικοδομικών αδειών με «μπόνους» δόμησης
![Γραφεία: Σημαντική αύξηση των ενοικίων στην Αθήνα – Οι τιμές ανά περιοχή [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/31_03_ot_GRafeia1_EXO-600x352.png)
Φωτιά πήραν τα ενοίκια στα γραφεία - Οι τιμές ανά περιοχή [γραφήματα]
Τι δείχνει το φετινό Παρατηρητήριο Γραφείων που επιμελείται η Geoaxis για τα ενοίκια σε γραφεία

«Καίνε» τα φροντιστήρια - Πάνω από μισό δισ. κόστησαν στα νοικοκυριά το 2024
Ποιοι είναι οι δημογραφικοί και κοινωνικο-οικονομικοί παράγοντες που διαφοροποιούν τις δαπάνες στα φροντιστήρια - Οι ανισότητες και τα εξωπραγματικά ποσά

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος στηρίζει τη βιομηχανία αλουμινίου - Τι δήλωσε ο Θεοδωρικάκος
Στη συμβολή του νέου αναπτυξιακού νόμου για την ενίσχυση του κλάδου του αλουμινίου στην Ελλάδα, μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης