Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η online ρητορική μίσους στη Βρετανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε κατά 20% κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Πρόκειται για έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της βρετανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης Ditch the Label η οποία ανέλυσε 263 εκατομμύρια δημόσιες συνομιλίες σε ΗΠΑ και Βρετανία, από το 2019 έως και τα μέσα του 2021.

Όπως αναφέρει το BBC, η εν λόγω έρευνα εντόπισε 50,1 εκατομμύρια επίμαχες συζητήσεις οι οποίες φαίνεται ότι εντείνονταν όταν συνέπιπταν χρονικά με σημαντικά θέματα της επικαιρότητας.

Τέτοια θέματα ήταν ενδεικτικά όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε το ξέσπασμα της πανδημίας της Covid-19 τον Μάρτιο του 2020, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων του κινήματος Black Lives Matter τον Ιούνιο του 2020 ή τη δολοφονία της Σάρα Έβεραρντ από αστυνομικό στο Λονδίνο τον Μάρτιο του 2021.

Τα στοιχεία της έρευνας έδειξαν ότι υπήρξε μία συνεχής αύξηση αλλά και αναβάθμιση των περιστατικών ρητορικής μίσους και online κακοποίησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τα πιο ακραία από αυτά τα περιστατικά περιλάμβαναν απειλές θανάτου, ενώ σε μία περίπτωση οι online απειλές μεταφέρθηκαν στην πραγματική ζωή με άτομα να «επισκέπτονται» το σπίτι της γυναίκας-θύματος και να λαμβάνουν φωτογραφίες των παιδιών της από τα παράθυρα.

Πανδημία: Η γιορτή των τρολ και του εκφοβισμού

Αναλύοντας τα ευρήματα της έρευνας ο CEO της οργάνωσης, Λίαμ Χάκετ, αναφέρει ότι η πανδημία και ο υποχρεωτικός εγκλεισμός των ανθρώπων επιδείνωσε σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα της ρητορικής μίσους.

Όπως λέει, η βαρεμάρα και το αίσθημα ότι οι άνθρωποι «δεν έχουν τον έλεγχο της ζωής τους» οδήγησε στην «τέλεια καταιγίδα» για την online κακοποίηση.

Η νέα «κανονικότητα»

Ένα σημείο που αξίζει ιδιαίτερης αναφοράς είναι ότι σύμφωνα με τα όσα είπε στο BBC ο επικεφαλής της οργάνωσης Ditch the Label όσα έγιναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας με την αύξηση της ρητορικής μίσους ουσιαστικά αποτέλεσαν μία νέα «κανονικότητα». Πολλοί πλέον θεωρούν τέτοιου είδους συμπεριφορά σαν φυσιολογική.

Σημειώνει επίσης ότι για να διορθωθεί η κατάσταση θα πρέπει αφενός να δοθεί καλύτερη εκπαίδευση ειδικά στα άτομα πολύ νεαρής ηλικίας ώστε «από πολύ νωρίς να κατανοούν τον αντίκτυπο της online κακοποίησης αλλά και τους κινδύνους της διαδικτυακής ριζοσπαστικοποίησης».

Η οργάνωση Ditch the Label έχει εμπλακεί στο προτεινόμενο από τη βρετανική κυβέρνηση νομοσχέδιο περί διαδικτυακής ασφάλειας, στο οποίο μεταξύ άλλων προβλέπεται η υποχρέωση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να φροντίζουν τους χρήστες των υπηρεσιών τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κόσμος