Εκτόνωση του ράλι στις τιμές του πετρελαίου προβλέπει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ οδηγούν σε ανάκαμψη της παγκόσμιας προσφοράς.
Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι τις τελευταίες εβδομάδες, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών, καθώς η ζήτηση ξεπέρασε την προσφορά.
Η δυναμική πίσω από το ράλι έχει ενισχύσει τα στοιχήματα για τιμές στα 100 δολάρια το πετρέλαιο το βαρέλι.
«Η παγκόσμια αγορά πετρελαίου παραμένει σφιχτή με όλα τα μέτρα, αλλά μια ανάπαυλα από το ράλι των τιμών θα μπορούσε να είναι στον ορίζοντα», ανέφερε η IEA στη μηνιαία έκθεσή της.
«Σε αντίθεση με τις ελπίδες που εκφράστηκαν στη Γλασκόβη στο COP26, αυτό δεν οφείλεται στο γεγονός ότι η ζήτηση μειώνεται, αλλά μάλλον λόγω της αύξησης της προσφοράς πετρελαίου».
Η ζήτηση για πετρέλαιο ενισχύεται επίσης λόγω της ισχυρής κατανάλωσης βενζίνης και των αυξανόμενων διεθνών ταξιδιών καθώς περισσότερες χώρες ανοίγουν ξανά τα σύνορά τους, ανέφερε ο ΙΕΑ.
Ωστόσο, οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου, η ασθενέστερη βιομηχανική δραστηριότητα και η ανησυχητική αναζωπύρωση των μολύνσεων από την Covid-19 στην Ευρώπη, πιθανότατα θα συγκρατήσουν τις αυξήσεις των τιμών, πρόσθεσε η ομάδα.
Τα διεθνή συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent διαπραγματεύθηκαν στα 82,78 δολάρια το βαρέλι το πρωί της Τρίτης στο Λονδίνο, αυξημένα κατά περίπου 0,9%, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού West Texas Intermediate διαμορφώθηκαν στα 81,48 δολάρια, κατά 0,7% υψηλότερα.
Ο ΙΕΑ διατήρησε την πρόβλεψή του για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη από τον περασμένο μήνα στα 5,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα για το 2021 και στα 3,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα για το 2022.
Ενίσχυση της προσφοράς
Από την πλευρά της προσφοράς, ο όμιλος είπε ότι αναμένει αύξηση 1,5 εκατομμυρίου βαρελιών ημερησίως της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους, με τις ΗΠΑ να αντιπροσωπεύουν μόνο τα 400.000 βαρέλια αυτής της αύξησης.
Η Σαουδική Αραβία και η ηγέτιδα χώρα εκτός του ΟΠΕΚ η Ρωσία αναμένεται να αντιπροσωπεύουν 330.000 βαρέλια ημερησίως από την αύξηση, σύμφωνα με τους στόχους τους στον ΟΠΕΚ+.
Μέχρι τον Δεκέμβριο, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία πρόκειται η καθεμία να αντλήσει πάνω από 10 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του περασμένου έτους, ανέφερε ο IEA.
Η υπηρεσία ενέργειας αναθεώρησε την πρόβλεψή της για την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου κατά 330.000 βαρέλια την ημέρα υψηλότερα για το τέταρτο τρίμηνο, φτάνοντας τα 99,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μέχρι το τέλος του έτους. Αυτό είναι 6,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα σε ετήσια βάση.
Latest News
Τον Ιανουάριο ξεκινούν οι γεωτρήσεις από την ExxonMobil στην Κύπρο - Οι νέοι στόχοι
Η Κύπρος εξετάζει νέο γύρο αδειοδότησης για υπεράκτια εξερεύνηση φυσικού αερίου - Πού εστιάζουν πλέον οι έρευνες της ExxonMobil
ΑΔΜΗΕ: Με 20% στο καλώδιο Κρήτης – Αττικής η State Grid – Η συμφωνία
Υπεγράφη από τον ΑΔΜΗΕ η συμφωνία διάθεσης του 20% των μετοχών της Ariadne Interconnection στην State Grid International Development
ΔΕΗ: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά 629ΜW ΑΠΕ από την Evryo Group στη Ρουμανία
Η εξαγορά αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στη στρατηγική του Ομίλου ΔΕΗ - Τι περιλαμβάνει
Κάτι τρέχει με τις εισαγωγές ρωσικού αερίου στη Γερμανία
Γιατί το υπουργείο Οικονομίας στη Γερμανία έδωσε εντολή στους γερμανικούς σταθμούς LNG να μη δέχονται φορτία με ρωσικό αέριο. Τι συνέβαινε μέχρι τώρα;
Σε ανοδική τροχιά το φυσικό αέριο - Τι δείχνουν οι κινήσεις στο LNG
Η κίνηση της Gazprom είναι μια υπενθύμιση της φθίνουσας, αλλά ακόμα ισχυρής ενεργειακής επιρροής της Ρωσίας στην ΕΕ με αιχμή το φυσικό αέριο
Στρατηγικό σχέδιο ΗΠΑ για τριπλασιασμό της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έως το 2050 [γράφημα]
Περιζήτητο το εμπλουτισμένο ουράνιο για αντιδραστήρες παραγωγής ενέργειας - Πανίσχυρος παίκτης στην αγορά εμπλουτισμού η Ρωσία
Ενισχύεται περαιτέρω το δίκτυο small-scale LNG της ΔΕΠΑ Εμπορίας
Τέθηκε σε λειτουργία, από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο πρώτος σταθμός αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου μονάδας ΣΗΘΥΑ εκτός δικτύου αγωγών
Στην COP29 η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου - Τα οφέλη της
Το καλώδιο Ελλάδας - Αιγύπτου θα αποφέρει οφέλη τόσο για την ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή βιομηχανία
Ξεκινά ο διαγωνισμός για την ηλεκτρική διασύνδεση Κορίνθου - Κω
Ο προϋπολογισμός για το καλωδιακό τμήμα της διασύνδεσης ανέρχεται σε 630 εκατ. ευρώ
Πλαφόν από τα παλιά… στις τιμές ρεύματος – Το σχέδιο για το φρένο στις αυξήσεις
Την επαναφορά του Μηχανισμού Ανάκτησης Εσόδων για να φρενάρει τις αυξήσεις στο ρεύμα σχεδιάζει ο υπουργός Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης