Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανακοίνωσε αργά σήμερα το απόγευμα ότι συμφώνησε με τη «μεσολάβηση» της Ρωσίας σε μια εκεχειρία με το Αζερμπαϊτζάν, έπειτα από μια μέρα συγκρούσεων μεταξύ αρμενικών και αζέρικων δυνάμεων στην διαφιλονικούμενη περιοχή του Καυκάσου Ναγκόρνο-Καραμπάχ, τις πιο σφοδρές που σημειώνονται από τον περσινό πόλεμο στην περιοχή.

«Με τη μεσολάβηση της ρωσικής πλευράς, επετεύχθη μια συμφωνία για τον τερματισμό ανταλλαγής πυρών στα ανατολικά σύνορα της Αρμενίας από τις 18.30 το απόγευμα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το αρμενικό υπουργείο Άμυνας. «Η κατάσταση έχει σχετικά σταθεροποιηθεί», είπε, προσθέτοντας ότι ένας Αρμένιος στρατιώτης σκοτώθηκε σήμερα στις συγκρούσεις.

Το κοινοβούλιο της Αρμενίας έκανε λόγο για 15 Αρμένιους στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις στα σύνορα της χώρας με το Αζερμπαϊτζάν.

Η Αρμενία έχασε επίσης τον έλεγχο «δύο στρατιωτικών θέσεων» και 12 στρατιώτες της αιχμαλωτίστηκαν, σύμφωνα με το Ερεβάν, ενώ υποστηρίζει ότι αρμένικες δυνάμεις σε απάντηση προκάλεσαν «βαριές απώλειες» στις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν.

Νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν κατήγγειλε μια «επιθετικότητα εναντίον κυρίαρχης αρμενικής επικράτειας» κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, κατηγορώντας το Μπακού ότι στοχεύει «το κρατικό σύστημα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Αρμενίας».

Το Ερεβάν είχε ζητήσει νωρίτερα σήμερα από την Μόσχα να βοηθήσει στην υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της Αρμενίας έναντι του Αζερμπαϊτζάν και δήλωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια σφοδρή συνοριακή σύγκρουση μεταξύ αζέρικων και αρμενικών δυνάμεων.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Νικόλ Πασινιάν συζήτησαν για την κατάσταση, κατά την διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν σήμερα, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, χωρίς να αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ομολόγους του της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, τους οποίους κάλεσε να σταματήσουν τις δραστηριότητες που προκαλούν κλιμάκωση της κατάστασης μεταξύ των δύο χωρών, σύμφωνα με το Interfax.

Τα τελευταία γεγονότα αντικατοπτρίζουν την επισφαλή ισορροπία που επικρατεί στην πυριτιδαποθήκη του Καυκάσου, σχεδόν έναμ χρόνο μετά το τέλος της αιματηρής σύγκρουσης έξι εβδομάδων μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Το φθινόπωρο του 2020, το Ναγκόρνο-Καραμπάχ ήταν το πεδίο ενός πολέμου μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας στον οποίο σκοτώθηκαν περισσότεροι από 6.500 άνθρωποι. Η σύγκρουση τελείωσε με τη βαριά ήττα της Αρμενίας, την υπογραφή εκεχειρίας, υπό ρωσική διαμεσολάβηση, και την παραχώρηση στο Αζερμπαϊτζάν σημαντικών εδαφών που διεκδικούσε από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Ο νέος γύρος των συγκρούσεων ήταν ο σφοδρότερος από το τέλος του περσινού πολέμου.

Ο ΟΗΕ δια του αναπληρωτή του εκπροσώπου του Γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Φαρχάν Χακ, κάλεσε «όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση» τονίζοντας την ανάγκη «να αποφευχθεί μια επιστροφή στην περσινή κλιμάκωση των εχθροπραξιών. «Καλούμε όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να ενεργήσουν σύμφωνα με τις τριμερείς διακηρύξεις της 9ης Νοεμβρίου 2020 και της 11ης Ιανουαρίου 2021 και να επιλύσουν τυχόν πιθανές διαφορές ειρηνικά και μέσω διαλόγου», πρόσθεσε.

Η γαλλική διπλωματία, ανήσυχη για την «υποτιθέμενη χρήση βαρέων όπλων, η οποία προκάλεσε πολλά θύματα, ιδίως στην αρμενική πλευρά», από την πλευρά της προέτρεψε σε «τήρηση της εκεχειρίας», που επιτεύχθηκε μετά την λήξη των περσινών εχθροπραξιών.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μίλησε με τους ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν από τους οποίους ζήτησε «επείγουσα αποκλιμάκωση».

Το Αζερμπαϊτζάν κατηγόρησε την Αρμενία για «σκόπιμη κλιμάκωση της έντασης», κάνοντας λόγο για «πρόκληση μεγάλου μεγέθους». Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε ότι Αρμένιοι στρατιώτες εγκατέλειπαν «πανικόβλητοι» τις στρατιωτικές τους θέσεις, τονίζοντας ότι δύο Αζέροι στρατιώτες τραυματίστηκαν στις σημερινές συγκρούσεις.

Αυτές οι συγκρούσεις έρχονται έπειτα από εβδομάδες αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ αυτών των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, με τακτικά περιστατικά βίας και θύματα στις ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών να αναφέρονται.

Η ήττα της Αρμενίας πέρυσι βιώθηκε ως τραύμα από μεγάλο μέρος του πληθυσμού της και συνεχίζει να κλονίζει την πολιτική σκηνή μέχρι σήμερα.

Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την περασμένη εβδομάδα στην αρμενική πρωτεύουσα για να απαιτήσουν την παραίτηση του Πασινιάν, ο οποίος χαρακτηρίστηκε από την αντιπολίτευση ως «προδότης» για την περσινή σύναψης εκεχειρίας με το Μπακού.

Από την πλευρά του, το Αζερμπαϊτζάν μπόρεσε να υπολογίζει, κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου, στην υποστήριξη της Τουρκίας, η οποία του παρείχε ιδιαίτερα μαχητικά drones.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ευρωπαϊκός προϋπολογισμός: Αρχίζει η «μητέρα των μαχών» στην Ευρώπη – Τι αλλαγές έρχονται
Επικαιρότητα |

Αρχίζει η «μητέρα των μαχών» στην Ευρώπη – Τι αλλαγές έρχονται στον προϋπολογισμό

Οποιαδήποτε προσπάθεια για αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού θα συναντήσει πιθανώς τη σκληρή αντίσταση από τους μεγαλύτερους καθαρούς συνεισφέροντες στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

Σαντορίνη – Σεισμοί: Νέα ανάρτηση Τσελέντη μετά τα 5,3 Ρίχτερ – «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας…»
Επικαιρότητα |

Νέα ανάρτηση Τσελέντη – «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας…»

«Δυστυχώς με τη πρόσφατη σεισμική δράση στη Σαντορίνη, αντί να ξεστομίζουμε αλήθειες φτύνουμε σιωπές» τονίζει ο Άκης Τσελέντης. Τι λέει για τη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη μετά τα 5,3 Ρίχτερ

Μητσοτάκης: Επαφές με εταιρείες τεχνολογίας στη Σύνοδο AI στο Παρίσι – Στο επίκεντρο τα data centers
Επικαιρότητα |

Επαφές Μητσοτάκη με εταιρείες τεχνολογίας στη Σύνοδο AI στο Παρίσι - Στο επίκεντρο τα data centers

Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης είχε συνάντηση μεταξύ άλλων με τον Demis Hassabis, Νομπελίστα, συνιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Deepmind, εταιρείας η οποία ανήκει στην Google

Δασμοί Τραμπ: Σημείο αναφοράς το λιμάνι του Πειραιά – Τι αναφέρει το ΕΒΕΠ
Επικαιρότητα |

Δασμοί Τραμπ: Σημείο αναφοράς το λιμάνι του Πειραιά – Τι αναφέρει το ΕΒΕΠ

Σε μία περίοδο όπου μια νέα περιδίνηση στις αγορές θα έσπρωχνε τις πληθωριστικές πιέσεις προς τα επάνω, τόσο η ευρωπαϊκή, όσο και η ελληνική οικονομία απεύχεται την κλιμάκωση «ανταλλαγής δασμών»