Νέα ρεκόρ για το ελληνικό οικοσύστημα νεοφυούς επιχειρηματικότητας προοιωνίζεται το 2021. Μόλις στους πέντε πρώτους μήνες της χρονιάς, τα επενδυτικά κεφάλαια είχαν ήδη φτάσει στο 50% του συνολικού ποσού που αντλήθηκε το 2020, σύμφωνα με το Impact Report 2020-2021 της Endeavor. Όλα τα σημάδια δείχνουν ότι η τρέχουσα χρονιά θα δημιουργήσει νέες κορυφές, μετά το έτος ρεκόρ 2020.
Παρά τις αντιξοότητες που δημιούργησε η πανδημία, οι ελληνικές startups το 2020 άντλησαν περισσότερα κεφάλαια από ποτέ, φτάνοντας τα 455 εκατ. ευρώ και καταγράφοντας αύξηση άνω του 71% συγκριτικά με το 2019. Τα κοντέρ έσπασαν όμως και οι εξαγορές, με συμφωνίες που ξεπέρασαν τα 470 εκ. ευρώ, το υψηλότερο ποσό ιστορικά για τα ελληνικά δεδομένα. Αυτά τα exitsείχαν 10 φορές υψηλότερη αξία από τα αντίστοιχα του 2019.
Ξεχώρισαν οι εξαγορές των InstaShop από την Delivery Hero), Softomotive από τη Microsoft και Think Silicon από την Applied Materials. Όλα τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα και μια εντυπωσιακή αύξηση των θέσεων εργασίας στις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις που έφτασε στο 30%. Σε μια από τις πιο δύσκολες χρονιές για την εργασία λόγω της πανδημίας, οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις από 5.400 εργαζόμενους το 2019, έφτασαν τους 7.000 στο τέλος του 2020.
Διαβάστε επίσης: Γαλλία – Tα «πρωτεία» στις γαλλικές startup – Ποια η συμβολή του Μακρόν
Παίρνοντας τη σκυτάλη από τα εντυπωσιακά αποτελέσματα του 2020, δύο στους τρεις Έλληνες ιδρυτές δήλωσαν πως στον άμεσο σχεδιασμό τους για το 2021 ήταν μια νέα χρηματοδότηση. Βάσει όλων των δεδομένων, όπως σημειώνεται στο ImpactReportτης Endeavor, προβλέπεται ότι «το 2021 θα είναι μια χρονιά που θα έχουμε νέα ρεκόρ σε σχεδόν όλους τους βασικούς δείκτες: ρυθμούς ανάπτυξης, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, προσέλκυση κεφαλαίων, εξαγορές τόσο σε αξία, όσο και σε αριθμό».
Οι Blueground, Epignosis, Hellas Direct, NetData, Persado, Pollfish, Omilia, Orfium, Viva Wallet και Workable βρίσκονται στην κορυφή της λίστας της Endeavor, του διεθνούς μη κερδοσκοπικού οργανισμού που στηρίζει ταχέως αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις, με τις εταιρείες που αναμένεται ότι θα συγκεντρώσουν τα φώτα της επιτυχίας την τρέχουσα χρονιά. Αυτές οι εταιρείες είναι οι outliers, είναι δηλαδή ήδη διεθνείς παίκτες και συνεχίζουν την ανάπτυξή τους.
Στην πρώτη γραμμή, βρίσκονται όμως και εταιρείες που χτίζουν τώρα το success story τους, για τις οποίες αναμένονται μεγάλη ανάπτυξη, ακόμα και αξιοσημείωτοι γύροι χρηματοδότησης για την επόμενη χρονιά. Οι Rising Stars, όπως ονομάζονται, μπορούν να είναι οι Arrikto, Augmenta, Causaly, Hack the Box, Intelligencia, Lenses, Learn Worlds, Manual, Panther Labs, Plum, Saphetor, Spotawheel καιTileDB.
Οι κρυφές πτυχές της επιτυχίας του 2020
Το 2020 ήταν μια χρονιά μεγάλης επιτυχίας για την «οικογένεια» των ελληνικών startups, προσελκύοντας μεταξύ των funds που επένδυσαν για πρώτη φορά τόσους πολλούς νέους κορυφαίους επενδυτές. Ένα από τα στοιχεία που έχουν ενδιαφέρον στο τοπίο του 2020, είναι ότι, παρά το γεγονός ότι το συνολικό ποσό των χρηματοδοτήσεων αυξήθηκε σημαντικά, παρατηρήθηκε μείωση κατά 17% στους γύρους χρηματοδότησης. Ενώ το 2019 σημειώθηκαν 79 γύροι, έπεσαν στους 65 το 2020.
Συγχρόνως, όμως, παρατηρούνται μεγαλύτερα ποσά ανά γύρο χρηματοδότησης, καθώς και μεγαλύτερες εταιρείες ως προς τον χρόνο ύπαρξής τους, οι οποίες συνεχίζουν να αντλούν κεφάλαια για να ενισχύσουν τους ρυθμούς ανάπτυξής τους. Σημειώνεται ότι ο μεγαλύτερος γύρος χρηματοδότησης εντός του 2020, βάσει των ποσών που έχουν επισήμως ανακοινωθεί, είναι αυτός της Viva Wallet, ύψους 75 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε επίσης: ΕΕ – Οι 65 startups και ΜΜΕ που θα μοιραστούν 363 εκατ. ευρώ για ρηξικέλευθες καινοτομίες [Λίστα]
Οι κλάδοι του Fintech και του e-commerce αναδείχθηκαν πρώτοι στην κούρσα του 2020, καταγράφοντας τα μεγαλύτερα ποσοστά αύξησης των επενδυμένων κεφαλαίων της τάξεως του 600% και 300% αντίστοιχα. Στον αντίποδα, οι κλάδοι της εκπαίδευσης, της γεωργίας, του ταξιδιού σημείωσαν σημαντική πτώση που αγγίζει το 100%. Στο σύνολο, ο κλάδος του ηλεκτρονικού εμπορίου άντλησε τα περισσότερα κεφάλαια το 2020 με ποσοστό 27% και ακολουθεί το Fintech με 21% και ο τομέας της υγείας με 10% των κεφαλαίων.
Ένα στοιχείο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος είναι ότι το ρεκόρ του 2020 στηρίχθηκε ως επί το πλείστον σε επιχειρήσεις που είχαν ιδρυθεί πριν το 2010, ήταν δηλαδή ήδη άνω των 10 ετών, σε ποσοστό 53,01%. Επίσης, το 33,47% των κεφαλαίων κατευθύνθηκαν προς νεότερες επιχειρήσεις με λειτουργία μικρότερη των 4 χρόνων, ενώ μόλις το 13,5% επενδύθηκε σε επιχειρήσεις με 5 έως 10 χρόνια λειτουργίας.
Σημάδια ωρίμανσης για το ελληνικό οικοσύστημα
Τα σημάδια ωρίμανσης του ελληνικού οικοσυστήματος είναι αρκετά, όπως σημειώνεται στο Impact Report 2020-2021. Η κεφαλαιοποίηση όλο και περισσότερων εταιρειών πλησιάζει το 1 δισ. δολάρια, όπως οι: Aisera, Beat, Blueground, Epignosis, Hellas Direct, Omilia, Persado, Skroutz, Viva Wallet, Workable κ.ά.
Ο ρυθμός ανάπτυξης μιας σειρά startupsείναι τέτοιος που διαφαίνεται ότι τα επόμενα χρόνια θα βρίσκονται σε παρόμοια ή ακόμα και υψηλότερα επίπεδα. Αυτές, κατά το εν λόγω Reportτης Endeavor, είναι οι: Arrikto, Augmenta, Causaly, Hack The Box, Intelligencia, Learn Worlds, Lenses, Manual, Netdata, Omilia, Orfium, Pollfish, Plum, Safesize, Saphetor, Spotawheel, Tile DB κ.ά.
Σημαντικές επιτυχίες σημειώνουν και Έλληνες επιχειρηματίες της διασποράς, προσελκύοντας το ενδιαφέρον κορυφαίων επενδυτών και υποστηρικτών, καθώς και δημιουργώντας συνεργασίες με τεχνολογικούς κολοσσούς σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ άλλων είναι οι Action IQ, Cameo, DNA nexus, Instabox, Matternet, Miroculus, Moonfare, Moula, Nova Credit, Number AI, Stradigi AI, Trouva, Workato και ZOE.