Μολονότι δεν πρέπει κανείς να λαμβάνει σοβαρά τις εκάστοτε προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), του υπουργείου Οικονομικών και άλλων για την εξέλιξη βασικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο η νέα (σημαντικά προς τα πάνω) πρόβλεψη της Κομισιόν για αύξηση του ΑΕΠ κατά 7,1% το 2021 και τη νέα του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα κατά 7% δεν εκπλήσσουν διπλά: τόσο διότι υπερακοντίζει όλα τα ρεκόρ ρυθμών ανάπτυξης στην Ελλάδα μετά το 1974, όσο και διότι θα βρεθεί στα επίπεδα ακριβώς του 1968 (7,1%!!!), όταν το οικονομικό περιβάλλον ήταν πολύ διαφορετικό. Υπενθυμίζω ότι η υψηλότερη αύξηση (ρεκόρ) μετά τη μεταπολίτευση σημειώθηκε το 1978 (6,4%), μετά την ύφεση κατά -6,4% το 1974, την αύξηση κατά 5,6% το 1975 και την αύξηση κατά 6,1% το 1976.
Πέρα από τη διαπίστωση αυτή, έκπληξη προκαλούν και οι παραδοχές στις οποίες στηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτή την πρόβλεψη – ρεκόρ για ανάπτυξη το 2021. Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις τελευταίες (φθινοπωρινές) εκτιμήσεις της προχωρά σε σημαντική αναθεώρηση σε σχέση με τις προβλέψεις της άνοιξης (4,3% για το 2021) και είναι υψηλότερες ακόμα και από αυτές του προσχεδίου του προϋπολογισμού (6,1% για φέτος ). Η εκτίμηση αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ταχύτερη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στηρίζεται στην πρόβλεψη για αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 3,3%, στην καλύτερη πορεία του τουρισμού (που δεν αποτελεί καθοριστικό αλλά σύνθετο παράγοντα προσδιορισμού του ΑΕΠ!), στην αισιόδοξη αύξηση των επενδύσεων κατά 15,3%, λόγω , όπως επισημαίνει, της αξιοποίησης των κονδυλίων του περιβόητου Ταμείου Ανάκαμψης (απομένουν μόνο 45 ημέρες μέχρι το κλείσιμο του έτους!). Παραδόξως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναφέρει καμιά πρόβλεψη για την εξέλιξη δύο άλλων σημαντικών παραγόντων που προσδιορίζουν το ΑΕΠ, δηλαδή των εξαγωγών και των εισαγωγών!
Εκπλήσσει, λοιπόν, η επίκληση αυτών των παραγόντων για τη στήριξη της υψηλής αυτής πρόβλεψης (μακάρι να επαληθευτεί) για τους ακόλουθους λόγους:
Πρώτον, οι παραπάνω παράγοντες ήταν ευνοϊκότεροι ακόμα κι όταν μετά το 1978 σημειώθηκε ο υψηλότερος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ το 2006, δηλαδή 5,5%, που είναι σαφώς χαμηλότερος από τον προβλεπόμενο για το 2021 (7,1%). Τότε, το 2006, η ιδιωτική κατανάλωση είχε σημειώσει υψηλότερο ρυθμό αύξησης (4,3%) και είχε συμβάλει στη διαμόρφωση του ΑΕΠ κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες! Επίσης, και οι επενδύσεις σημείωσαν υψηλότερη αύξηση (20,4%) και είχαν συμβάλει στη διαμόρφωση του ΑΕΠ κατά 4,2 ποσοστιαίες μονάδες! Οι εξαγωγές είχαν αυξηθεί κατά 8,2% και οι εισαγωγές μόνο κατά 3,1% και είχαν 2,7 ποσοστιαίες μονάδες και κατά -0,7 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα. Κι όμως, ο ρυθμός ανάπτυξης που σημειώθηκε το 2006 (και που είναι ρεκόρ μετά το 1978) ήταν μόνο 5,5%.
Δεύτερον, η αισιόδοξη αυτή πρόβλεψη δεν δικαιολογείται και από μιαν αναδρομή στο 1978, όταν σημειώθηκε ο ίδιος ακριβώς ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ (7,1%). Τότε, λοιπόν, η ιδιωτική κατανάλωση είχε αυξηθεί κατά διπλάσιο σχεδόν ποσοστό (6,1%) και είχε συμβάλει στη διαμόρφωση του ΑΕΠ κατά 4,1 ποσοστιαίες μονάδες, οι επενδύσεις κατά μικρότερο ποσοστό (6%) , αλλά είχαν συμβάλει στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες, οι εξαγωγές κατά 15,8% (συμβολή στο ΑΕΠ κατά 2,3 ποσοστιαίες μονάδες) και οι εισαγωγές κατά 7,1% (μείωση του ΑΕΠ κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες!
Τρίτον, η έκπληξη κορυφώνεται καθώς το σημερινό οικονομικό περιβάλλον και η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ διαφορετική από εκείνη του 1978. Τότε, η ανεργία βρισκόταν στο 1,9% (σήμερα γύρω στο 16%) , το χρέος στο 28% του ΑΕΠ (σήμερα πάνω από το 200% του ΑΕΠ), το έλλειμμα μόλις 2,4% του ΑΕΠ (σήμερα πάνω από 10% του ΑΕΠ), το διαθέσιμο εισόδημα είχε αυξηθεί κατά 13,5% (σήμερα γύρω στο 3% και πανηγυρίζουμε!). Μόνο ο πληθωρισμός ήταν υψηλός (12,5%), αλλά έγινε εφιαλτικός τα επόμενα χρόνια.
Αυτή την πραγματικότητα καταδεικνύουν οι αριθμοί, οι οποίοι αφορούν πραγματοποιήσεις στα αντίστοιχα έτη 1978 και 2006, σε αντίθεση με το 2021 που είναι γεμάτο μόνο από προβλέψεις, οι οποίες δεν δικαιώνουν την αισιόδοξη εκτίμηση για ανάπτυξη 7,1% το 2021. Μακάρι, επαναλαμβάνω, να επαληθευτούν οι προβλέψεις αυτές…
Latest News
Η εργασία και η οργή της
Η εργασία αντιμετωπίζεται μόνο ως κόστος που πρέπει να περιοριστεί
Πολυσήμαντη η τουρκική διείσδυση στην Αφρική
Ανεβάζοντας την εμπορική και θρησκευτική της παρουσία στην Αφρική, η Τουρκία κτίζει συμμαχίες και στον τομέα της ασφάλειας
Η οικονομική κατάθλιψη των Ελλήνων
Η Eurostat μέσα στις στατιστικές της έρευνες που κάνει δημοσιεύει και μία για την αυτοκατάταξη κάθε χώρας ως προς το ποσοστό του πληθυσμού που θεωρεί τον εαυτό του φτωχό
Το νούφαρα του Μονέ, τα crypto και η μπανάνα…
Στο οίκο Sotheby's γράφτηκε ένα περίεργο κεφάλαιο στην ιστορία της τέχνης
Ευρωπαϊκές οικονομίες σε τροχιά αβεβαιότητας
Οι προειδοποιήσεις της ΕΚΤ αποκαλύπτουν τους λόγους της ανησυχίας για την κατάσταση των οικονομιών στις ευρωπαϊκές χώρες
Χωρίς τιμαριθμοποίηση
Στην Ελλάδα η κυβέρνηση συνεχίζει να επιλέγει τον «αραμπά» του κοινωνικού αυτοματισμού
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Στις μέρες μας, το 2024 εδώ στην Ελλάδα, έχουν πάρει κεφάλι και πάλι οι απαισιόδοξοι και φοβούνται και τη σκιά τους
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Οι ίδιοι απαισιόδοξοι ανησυχούσαν πριν από τις εκλογές του 2019 για το δημόσιο χρέος και τις τράπεζες
Οι επιχειρήσεις στην εποχή των αναταράξεων
Οι περίοδοι της σταθερότητας και μιας υποτιθέμενης κανονικότητας θα γίνονται όλο και πιο σύντομες για τις επιχειρήσεις και τις οικονομίες
Το ελαιόλαδο ρίχνει τον πληθωρισμό
Σε όλες τις απότομες αλλαγές σε μια αγορά, έτσι και στο ελαιόλαδο υπάρχουν νικητές και ηττημένοι