
Μολονότι δεν πρέπει κανείς να λαμβάνει σοβαρά τις εκάστοτε προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), του υπουργείου Οικονομικών και άλλων για την εξέλιξη βασικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο η νέα (σημαντικά προς τα πάνω) πρόβλεψη της Κομισιόν για αύξηση του ΑΕΠ κατά 7,1% το 2021 και τη νέα του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα κατά 7% δεν εκπλήσσουν διπλά: τόσο διότι υπερακοντίζει όλα τα ρεκόρ ρυθμών ανάπτυξης στην Ελλάδα μετά το 1974, όσο και διότι θα βρεθεί στα επίπεδα ακριβώς του 1968 (7,1%!!!), όταν το οικονομικό περιβάλλον ήταν πολύ διαφορετικό. Υπενθυμίζω ότι η υψηλότερη αύξηση (ρεκόρ) μετά τη μεταπολίτευση σημειώθηκε το 1978 (6,4%), μετά την ύφεση κατά -6,4% το 1974, την αύξηση κατά 5,6% το 1975 και την αύξηση κατά 6,1% το 1976.
Πέρα από τη διαπίστωση αυτή, έκπληξη προκαλούν και οι παραδοχές στις οποίες στηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτή την πρόβλεψη – ρεκόρ για ανάπτυξη το 2021. Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις τελευταίες (φθινοπωρινές) εκτιμήσεις της προχωρά σε σημαντική αναθεώρηση σε σχέση με τις προβλέψεις της άνοιξης (4,3% για το 2021) και είναι υψηλότερες ακόμα και από αυτές του προσχεδίου του προϋπολογισμού (6,1% για φέτος ). Η εκτίμηση αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ταχύτερη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στηρίζεται στην πρόβλεψη για αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 3,3%, στην καλύτερη πορεία του τουρισμού (που δεν αποτελεί καθοριστικό αλλά σύνθετο παράγοντα προσδιορισμού του ΑΕΠ!), στην αισιόδοξη αύξηση των επενδύσεων κατά 15,3%, λόγω , όπως επισημαίνει, της αξιοποίησης των κονδυλίων του περιβόητου Ταμείου Ανάκαμψης (απομένουν μόνο 45 ημέρες μέχρι το κλείσιμο του έτους!). Παραδόξως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναφέρει καμιά πρόβλεψη για την εξέλιξη δύο άλλων σημαντικών παραγόντων που προσδιορίζουν το ΑΕΠ, δηλαδή των εξαγωγών και των εισαγωγών!
Εκπλήσσει, λοιπόν, η επίκληση αυτών των παραγόντων για τη στήριξη της υψηλής αυτής πρόβλεψης (μακάρι να επαληθευτεί) για τους ακόλουθους λόγους:
Πρώτον, οι παραπάνω παράγοντες ήταν ευνοϊκότεροι ακόμα κι όταν μετά το 1978 σημειώθηκε ο υψηλότερος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ το 2006, δηλαδή 5,5%, που είναι σαφώς χαμηλότερος από τον προβλεπόμενο για το 2021 (7,1%). Τότε, το 2006, η ιδιωτική κατανάλωση είχε σημειώσει υψηλότερο ρυθμό αύξησης (4,3%) και είχε συμβάλει στη διαμόρφωση του ΑΕΠ κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες! Επίσης, και οι επενδύσεις σημείωσαν υψηλότερη αύξηση (20,4%) και είχαν συμβάλει στη διαμόρφωση του ΑΕΠ κατά 4,2 ποσοστιαίες μονάδες! Οι εξαγωγές είχαν αυξηθεί κατά 8,2% και οι εισαγωγές μόνο κατά 3,1% και είχαν 2,7 ποσοστιαίες μονάδες και κατά -0,7 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα. Κι όμως, ο ρυθμός ανάπτυξης που σημειώθηκε το 2006 (και που είναι ρεκόρ μετά το 1978) ήταν μόνο 5,5%.
Δεύτερον, η αισιόδοξη αυτή πρόβλεψη δεν δικαιολογείται και από μιαν αναδρομή στο 1978, όταν σημειώθηκε ο ίδιος ακριβώς ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ (7,1%). Τότε, λοιπόν, η ιδιωτική κατανάλωση είχε αυξηθεί κατά διπλάσιο σχεδόν ποσοστό (6,1%) και είχε συμβάλει στη διαμόρφωση του ΑΕΠ κατά 4,1 ποσοστιαίες μονάδες, οι επενδύσεις κατά μικρότερο ποσοστό (6%) , αλλά είχαν συμβάλει στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες, οι εξαγωγές κατά 15,8% (συμβολή στο ΑΕΠ κατά 2,3 ποσοστιαίες μονάδες) και οι εισαγωγές κατά 7,1% (μείωση του ΑΕΠ κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες!
Τρίτον, η έκπληξη κορυφώνεται καθώς το σημερινό οικονομικό περιβάλλον και η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ διαφορετική από εκείνη του 1978. Τότε, η ανεργία βρισκόταν στο 1,9% (σήμερα γύρω στο 16%) , το χρέος στο 28% του ΑΕΠ (σήμερα πάνω από το 200% του ΑΕΠ), το έλλειμμα μόλις 2,4% του ΑΕΠ (σήμερα πάνω από 10% του ΑΕΠ), το διαθέσιμο εισόδημα είχε αυξηθεί κατά 13,5% (σήμερα γύρω στο 3% και πανηγυρίζουμε!). Μόνο ο πληθωρισμός ήταν υψηλός (12,5%), αλλά έγινε εφιαλτικός τα επόμενα χρόνια.
Αυτή την πραγματικότητα καταδεικνύουν οι αριθμοί, οι οποίοι αφορούν πραγματοποιήσεις στα αντίστοιχα έτη 1978 και 2006, σε αντίθεση με το 2021 που είναι γεμάτο μόνο από προβλέψεις, οι οποίες δεν δικαιώνουν την αισιόδοξη εκτίμηση για ανάπτυξη 7,1% το 2021. Μακάρι, επαναλαμβάνω, να επαληθευτούν οι προβλέψεις αυτές…


Latest News

Παροχές σε λάθος χρόνο
Στην Ελλάδα έχουμε καταφέρει να κάνουμε και πάλι τη λάθος συζήτηση

Χάνεται η λογική
Μπερδεύουν στην κυβέρνηση το «κράτος-εργοδότη» με το «κοινωνικό κράτος»

Ο Τραμπ, ο γεωπολιτικός αναταγωνισμός ΗΠΑ - Κίνας και η παγίδα του Θουκυδίδη;
Το βιβλίο των Αθ. Πλατιά και Β. Τρίγκα από τον Ιωάννη Ε. Κωτούλα και η ανάλυση του επίκαιρου και διόλου ακίνδυνου ανταγωνισμού ΗΠΑ – Κίνας

Οι «κρυφές» αμυντικές βιομηχανίες και τα οικονομικά οδοφράγματα
Ουδείς είχε αντιληφθεί ότι η Ελλάδα διαθέτει τόσο πολλές βιομηχανίες παραγωγής αμυντικού υλικού κάθε είδους

Ζώντας με 743 ευρώ το μήνα
Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Παραβλέποντας ότι αυτός αποτυπώνει ακόμη μια πολύ δύσκολη συνθήκη.

Βάζουν πλάτη οι επιχειρήσεις
Η αύξηση της τάξεως του 6% του κατώτατου μισθού, που ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο, δεν είναι διόλου αμελητέα ως ποσοστό

Ο καθρέφτης του χρηματιστηρίου
Σημαντική αύξηση των συναλλαγών, επιχειρηματικές εξελίξεις, νέες συμφωνίες και μεγάλη κινητικότητα σε πολλούς κλάδους είναι ξεκάθαρο σημάδι μιας οικονομίας σε ανάπτυξη

Κλείνει υποθέσεις με το παρελθόν
Το επίσημο ελληνικό κράτος οφείλει να «ξεψαχνίσει» και να φέρει στα ταμεία και το παραμικρό από τα χρωστούμενα, πριν αποφασίσει να προχωρήσουμε ως χώρα

Από τα μπλοκάκια στις εταιρείες για να αποφύγουν την κλίμακα των μισθωτών
Η «μαύρη» εργασία σε μεγάλο βαθμό περιορίστηκε με τη χρήση της κάρτας εργασίας, αλλά και εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης εργαζομένων στην περίοδο που διαδέχτηκε τα μνημόνια

Ανισότητες: Μύθοι και πραγματικότητες
Σε αντίθεση με τις λαϊκές πεποιθήσεις τα στατικά στοιχεία δείχνουν ότι η παγκόσμια ανισότητα φθίνει και βρίσκεται στο πιο χαμηλό επίπεδο των 220 τελευταίων ετών.