H μεγάλη παραίτηση των εργαζομένων στην Αμερική βρίσκεται εν εξελίξει. Τα νέα δεδομένα μάς δίνουν σημαντικές λεπτομέρειες σχετικά με το ποιος, ακριβώς, παραιτείται την περίοδο αυτή.

Οι εργαζόμενοι παραιτήθηκαν από ένα ρεκόρ 4,4 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας, ενώ, νέες έρευνες δείχνουν ότι οι χαμηλόμισθοι, οι έγχρωμοι υπάλληλοι και οι γυναίκες, που δεν κατέχουν διοικητικές θέσεις εργασίας, είναι εκείνοι που είναι περισσότερο πιθανό να αναζητήσουν νέους ρόλους. Τα ευρήματα σηματοδοτούν ότι ο τζίρος δεν κατανέμεται ομοιόμορφα στο σύνολο του εργατικού δυναμικού στις ΗΠΑ, ακόμη και όταν οι εργοδότες σε όλες τις βιομηχανίες πασχίζουν να καλύψουν κενές θέσεις εργασίας.

Το συνολικό ποσοστό των υπαλλήλων που σκέφτονται να παραιτηθούν- περίπου τρεις στους 10, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας συμβούλων Mercer LLC – συμβαδίζει με τις τάσεις που έχουν παρατηρηθεί μέχρι και σήμερα. Ωστόσο, οι γνώμες ποικίλλουν, ανάλογα με τα δημογραφικά στοιχεία και τα επαγγέλματα. Ενώ οι θέσεις πρώτης γραμμής και χαμηλού μισθού, συνήθως, παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά τζίρου, για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι, σε αυτές τις θέσεις, είναι αρκετά πιθανό να παραιτηθούν, σύμφωνα με έρευνα του Mercer σε 2.000 εργαζόμενους στις ΗΠΑ, τον Αύγουστο.

Ακόμη, έρευνα που διεξήχθη σε 3.600 εργαζομένους, στις ΗΠΑ, και δημοσιεύθηκε, πρόσφατα, από την εταιρεία κατασκευής λογισμικού, Qualtrics, διαπίστωσε ότι ένα όλο και αυξανόμενο ποσοστό γυναικών είναι ανοιχτό στην αλλαγή θέσεων εργασίας. Περίπου το 63% των γυναικών σε θέσεις μεσαίων διοικητικών στελεχών, δήλωσαν ότι σκόπευαν να παραμείνουν στις θέσεις εργασίας τους, κατά το επόμενο έτος, ποσοστό που δηλώνει μείωση σε σχέση με το 75%, το 2021,ενώ το 58% των γυναικών σε μη διευθυντικούς ρόλους, δήλωσε το ίδιο.

Για τη Νακίσα Χικς, η πανδημία του κορωνοϊού δημιούργησε επαγγελματικές προκλήσεις και της έδωσε την ευκαιρία να επαναξιολογήσει, μακροπρόθεσμα, τις προτεραιότητές της στην καριέρα της. Άρχισε να εργάζεται στο Nashville Symphony, στα τέλη του 2019, και, μετά από λίγο, προήχθη σε υποδιευθύντρια του τμήματος HR. Ήταν, ουσιαστικά, η υπεύθυνη για τη στρατηγική που ακολουθούσε η εταιρεία σχετικά με τη διαχείριση του εργατικού της δυναμικού, όταν ξέσπασε η πανδημία, στρατηγική κατά την οποία η εταιρεία θα έπρεπε να προβεί στην απόλυση του 85% των υπαλλήλων της.

Ταυτόχρονα, όμως, άνθιζε και η επιχείρηση παροχής συμβουλών, που είχε ξεκινήσει η ίδια, εκτός των ωραρίων εργασίας της, για να βοηθήσει τους επαγγελματίες HR, και ιδιαίτερα τις έγχρωμες γυναίκες, να εξελιχθούν στην καριέρα τους. Καθώς οι εργαζόμενοι αντιμετώπιζαν απολύσεις, εξαιτίας της πανδημίας, και σκέφτονταν σοβαρά να αλλάξουν δουλειά, η κα Χικς διοργάνωσε workshops στο Zoom σχετικά με την εικονική δικτύωση (virtual networking), δημιούργησε τη βάση πελατών της και προσέλαβε μία μικρή ομάδα υπαλλήλων.

Τον περασμένο Ιούνιο, επέστρεψε στα γραφεία στο Nashville Symphony και δυσκολεύθηκε αρκετά στο πώς θα κατανείμει τον χρόνο της. Τον επόμενο μήνα, είχε αρχίσει να κερδίζει περισσότερα από την επιχείρηση παροχής συμβουλών παρά από την κύρια δουλειά της, με αποτέλεσμα, την 1η Νοεμβρίου να παραιτηθεί, ώστε να επικεντρωθεί πλήρως στην εταιρεία της.

«Εργάζομαι από τα 14 μου», είπε η 42χρονη κα Χικς. «Έφτασα εκεί που ήθελα να φτάσω στην καριέρα μου και, μετά, αναρωτιόμουν, “Ποιο είναι το επόμενο βήμα;” Όλα αυτά προέκυψαν τόσο φυσικά».

Από τους εργαζόμενους πρώτης γραμμής και τους χαμηλόμισθους, στην έρευνα της Mercer, το 37% των υπαλλήλων στον τομέα των τροφίμων, λιανικής και στα ξενοδοχειακά σκέφτεται να παραιτηθεί. Το ποσοστό αυτό υποδεικνύει μία αύξηση σε σχέση με το ιστορικό πρότυπο του 27% από τους οκτώ εκατ. εργαζομένους που ρώτησε η εταιρεία, τα τελευταία πέντε χρόνια.

Το ήμισυ σχεδόν από τους χαμηλόμισθους και τους εργαζόμενους πρώτης γραμμής, που συμμετείχαν στην έρευνα, ανέφερε ότι οι αμοιβές και τα επιδόματά του ήταν ανεπαρκή, ενώ το 41% δήλωσε ότι ένιωθε εξαντλημένο από τον απαιτητικό φόρτο εργασίας. Περίπου το 35% των έγχρωμων υπαλλήλων και το 40% των Ασιατών δήλωσαν ότι σκέφτονται να παραιτηθούν, σε σύγκριση με το 26% των λευκών υπαλλήλων. Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ποσοστό χαμηλότερο από το 30% των έγχρωμων και των Ασιατών έχουν δηλώσει ότι σκέφτονται να το ενδεχόμενο της παραίτησης, σύμφωνα με το γενικό εργατικό δυναμικό.

O υψηλός κύκλος εργασιών της χώρας διατήρησε τη δυναμική τους τελευταίους μήνες, καθώς παράγοντες, όπως πολλές θέσεις εργασίας, η συνεχής κρίση στον τομέα φροντίδας των παιδιών και οι αυξημένες αποταμιεύσεις νοικοκυριών, κατέστησαν την επιλογή της αλλαγής θέσης εργασίας, ή, απλώς, την παραίτηση, περισσότερο ελκυστική για ορισμένους υπαλλήλους.

Σε μια αγορά εργασίας που η προσφορά είναι μεγαλύτερη από τη ζήτηση, οι εταιρείες έχουν σκεφτεί διάφορους τρόπους για να  καταφέρουν να προσελκύσουν εργαζομένους. Η αναθεώρηση του τρόπου προσλήψεων σηματοδοτεί μια πιθανή γενική επανεξέταση των προσόντων που χρειάζονται για την κάλυψη των θέσεων εργασίας. Η αλλαγή αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους να βρουν θέσεις εργασίας που, προηγουμένως, θεωρούνταν απρόσιτες, σύμφωνα με οικονομολόγους και ειδικούς στο εργατικό δυναμικό.

Οι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ παραιτήθηκαν από 20 εκατ. θέσεις εργασίας, από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τα τελευταία ομοσπονδιακά στοιχεία, αριθμός μεγαλύτερος κατά 50% από τις παραιτήσεις που υποβλήθηκαν κατά την ίδια περίοδο, το περασμένο έτος. Το ποσοστό αυτό υποδεικνύει μία 15% αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό, την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2019, έτος που σημειώθηκε η πιο καυτή αγορά εργασίας των τελευταίων σχεδόν 50 ετών.

Η έρευνα της Qualtrics ανέδειξε ακόμη υψηλότερα ποσοστά υπαλλήλων που σκέφτονται να παραιτηθούν, σε σχέση με την έρευνα της Mercer. Περίπου το 62% των εργαζομένων σχεδίαζε να παραμείνει στις σημερινές θέσεις εργασίας του, κατά το επόμενο έτος, σύμφωνα με την έρευνα, ποσοστό χαμηλότερο από το 65%, το 2021.

Μεταφράστηκε στα Ελληνικά από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο

Πρόσφατα Άρθρα
Εργασία: Οι αλλαγές συνθηκών τα τελευταία χρόνια «απομακρύνουν» τους εργαζόμενους
Executive |

Μόλις ένας στους πέντε είναι ικανοποιημένος από την εργασία του στις ΗΠΑ, λέει έκθεση της Gallup

Στην εργασία τους πολλοί εργαζόμενοι δεν είναι ευχαριστημένοι και οι περιορισμένες επιλογές τους για μια νέα συμβάλλουν σε μια εποχή που η Gallup αποκαλεί «Η μεγάλη αποσύνδεση»

Παραπληροφόρηση: Η «καταιγίδα» που πλήττει τώρα περισσότερο τις εταιρείες
Executive |

Η καταιγίδα της παραπληροφόρησης πλήττει τώρα περισσότερο τις εταιρείες

Οι κυβερνήσεις διαμαρτύρονται εδώ και καιρό για την παραπληροφόρηση που υπονομεύει τις εκλογές, υποκινεί αναταραχές και βαθαίνει τις κοινωνικές διαιρέσεις - Οι επιχειρήσεις βρίσκονται τώρα επίσης στο στόχαστρο