Κοντά στα ιστορικά υψηλά επίπεδα έκλεισαν την Τετάρτη οι ευρωπαϊκές αγορές, σημειώνοντας μικρή άνοδο για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση, καθώς οι θετικές αναφορές κερδών κατάφεραν να περιορίσουν έστω και προσωρινά τις ανησυχίες ότι η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου θα τροφοδοτήσει περαιτέρω τις πληθωριστικές πιέσεις.

Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 σημείωσε άνοδο 0,2% μετά τα καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ αύξησαν τις μετοχές της Wall Street την Τρίτη.

Ο γερμανικός δείκτης DAX ενισχύθηκε οριακά κατά 0,02% στις 16.251,13 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 διαμορφώθηκε στις 7.156,85 μονάδες με κέρδη 0,06%.

Στον αντίποδα ο βρετανικός FTSE υποχώρησε κατά 0,49% στις 7.291,2 μονάδες, μετά τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον πληθωρισμό.

Με διπλάσια ταχύτητα από τον στόχο που είχε ορίσει η Τράπεζα της Αγγλίας έτρεξε ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο στη Βρετανία. Διαμορφώθηκε στο 4,2%, σε υψηλό δεκαετίας, ενώ και τους δύο προηγούμενους μήνες κινήθηκε πολύ υψηλότερα από τον στόχο της BofE.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν για τον Οκτώβριο 3,9%.

Τα κέρδη των εταιρειών που είναι εισηγμένες στο STOXX 600 αναμένεται να αυξηθούν κατά 60,4% το τρίτο τρίμηνο στα 103,6 δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του περασμένου έτους, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Refinitiv.

Η γερμανική εταιρεία ιατρικής τεχνολογίας Siemens Healthineers κέρδισε 5,6% μετά την αύξηση των στόχων συνέργειας από την εξαγορά της Varian στις αρχές του έτους.

Η ελβετική εταιρεία πολυτελείας Richemont επέκτεινε το ράλι της για πέμπτη ημέρα, σημειώνοντας άνοδο 0,6% σε υψηλό όλων των εποχών, μετά από μια σειρά από αυξήσεις τιμών-στόχων από χρηματιστηριακές εταιρείες.

Τα ισχυρά κέρδη και οι ενδείξεις οικονομικής δυναμικής εξουδετερώνουν τις ανησυχίες σχετικά με μια νέα έκρηξη του COVID-19 στην Ευρώπη και τον πληθωρισμό.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός της ευρωζώνης αυξήθηκε σε υπερδιπλάσιο του στόχου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Οκτώβριο, με περισσότερο από το ήμισυ του άλματος να αποδίδεται στην εκτίναξη των τιμών της ενέργειας.

«Τα στοιχεία του Οκτωβρίου για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη επιβεβαιώνουν ότι οι πιέσεις στις βασικές τιμές είναι πιο αδύναμες από ό,τι σε άλλες προηγμένες οικονομίες», δήλωσε ο Jack Allen-Reynolds, ανώτερος οικονομολόγος για την Ευρώπη στην Capital Economics.

«Ενώ δεν αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός των υπηρεσιών θα αυξηθεί πολύ περισσότερο, το υψηλό κόστος των εισροών θα ωθήσει τον πληθωρισμό των αγαθών στο εγγύς μέλλον».

Η τιμή του φυσικού αερίου τον επόμενο μήνα στην Ολλανδία, η οποία θεωρείται σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, εκτινάχθηκε σχεδόν κατά 8% την Τετάρτη φτάνοντας τα 101,30 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), το υψηλότερο επίπεδο από τις 18 Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές