
Μπορεί η θεωρητικά(;) ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα της Τουρκίας να είναι αυτή που χαράσσει τη νομισματική πολιτική της χώρας, όμως είναι ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αυτός που θα σώσει την Τουρκία από το δυσβάστακτο των υψηλών επιτοκίων. Αυτό ακριβώς διαβεβαίωσε το τουρκικό κοινό ο Ερντογάν, μιλώντας σήμερα στην τουρκική Βουλή.
«Θα σηκώσουμε το βάρος των (υψηλών) επιτοκίων από τις πλάτες των πολιτών. Πρέπει να σώσουμε τον κόσμο από το πρόβλημα των επιτοκίων. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Ζητώ συγνώμη από τους φίλους μας (στο κυβερνών κόμμα) που υπερασπίζονται τα (υψηλά) επιτόκια, όμως εγώ δεν μπορώ και δεν πρόκειται να περπατήσω στο ίδιο μονοπάτι μαζί τους» σχολίασε, σε μια χειμαρρώδη ομιλία του νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος. Μάλιστα, διαβεβαίωσε την κοινή γνώμη πως «όσο είμαι εγώ σε αυτή τη θέση, θα συνεχίσω να παλεύω κατά των (υψηλών) επιτοκίων και του πληθωρισμού, μέχρι το τέλος».
Πάντως, όσο τα επιτόκια παραμένουν χαμηλά, οι τουρκικές επιχειρήσεις οφείλουν να τα εκμεταλλευτούν και να σπεύσουν να διασφαλίσουν χαμηλότοκα δάνεια, τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος εγκαλώντας τις επιχειρήσεις που δεν συνεχίζουν τις επενδύσεις στη χώρα. «Δεν τους καταλαβαίνω αυτούς τους επιχειρηματίες. Μιλούν για την ανάγκη να αυξηθούν τα επιτόκια. Τι είδους επιχειρηματίες είστε εσείς; Τώρα έχουμε χαμηλότοκα δάνεια, γιατί δεν τα ζητάτε» σχολίασε.
Το αυριανό συμβούλιο
Με δεδομένο ότι το συμβούλιο της Τράπεζας της Τουρκίας πρόκειται να συνεδριάσει αύριο, το προειδοποιητικό μήνυμα του σύγχρονου σουλτάνου για το ζήτημα των επιτοκίων ήταν σαφές και δύσκολα θα αγνοηθεί από τα μέλη του και δη, τον μόλις λίγων μηνών νέο διοικητή Σαχάπ Καβτσίογλου, ο οποίος αντικατέστησε τον Νατσί Αγμπάλ, ο οποίος… εκδιώχθηκε διότι δεν συμμεριζόταν την αλλόκοτη οικονομική θεωρία του Ερντογάν πως τα… υψηλά επιτόκια είναι αυτά που ανεβάζουν τον πληθωρισμό.
Θυμίζουμε πως με την αλλαγή διοικητή, ήρθε και η αλλαγή πολιτικής της τράπεζας, που μείωσε δραστικά τα επιτόκια κατά 200 μονάδες βάσης, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός τρέχει πάνω από το 20% και αναμένεται να προχωρήσει αύριο και σε νέα περικοπή τους κατά επιπλέον 100 μονάδες βάσης, στο 15%.
Την ίδια ώρα η τουρκική λίρα έχει κατρακυλήσει στον… πάτο με τις απώλειες της έναντι του δολαρίου να φτάνουν το 28% από τις αρχές της χρονιάς.
Βεβαίως, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής Hurriyet, o κύριος Ερντογάν μετά την ομιλία του ρωτήθηκε από δημοσιογράφο, αν οι δηλώσεις του θα πρέπει να εκληφθούν ως σήμα για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων. Όμως, ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε: «Δεν είναι η κεντρική τράπεζα, ανεξάρτητο όργανο; Ας αποφασίσει μόνη της». Αν και η δήλωση του αυτή προφανώς δεν συνάδει με τη δημόσια τοποθέτηση του νωρίτερα.
Τα οικονομικά προβλήματα
Όσον αφορά τα γενικότερα οικονομικά προβλήματα της χώρας, ο κύριος Ερντογάν στην ομιλία του έσπευσε να επισημάνει πως όλος ο κόσμος αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, οπότε η Τουρκία δεν μπορεί να είναι η εξαίρεση. Ωστόσο σε αντίθεση με τον υπόλοιπο κόσμο, η τουρκική οικονομία είναι αυτή που θα καταφέρει να ανακάμψει ξανά και γρήγορα από το 2022 και το 2023, διαβεβαίωσε.
«Ακόμη και οι πιο ανεπτυγμένες χώρες βιώνουν τη χειρότερη οικονομική κρίση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Χάρει στη δυναμική οικονομική μας υποδομή, εμείς το αισθανόμαστε πολύ λιγότερο. Ένα πολύ φωτεινό μέλλον μας περιμένει, αν αφήσουμε την περίοδο του 2022 και του 2023 πίσω μας, χωρίς να επιτρέψουμε ένα μεγάλο κραχ» επεσήμανε.
Προφανώς ο κύριος Ερντογάν δεν έχει υπόψη του τα τελευταία οικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές χώρες, που δείχνουν δυναμική ανάπτυξη τους τα τελευταία τρίμηνα, έχοντας ήδη αφήσει πίσω τους την περσινή κρίση. Αντιθέτως η τουρκική κοινωνία βουλιάζει στην ακρίβεια και την ανέχεια.
Τουλάχιστον το τελευταίο ο Τούρκος πρόεδρος δεν το παραγνώρισε, αναφερόμενος στην εκτόξευση του κόστους στα καταναλωτικά προϊόντα και τις ΔΕΚΟ, διαβεβαιώνοντας ωστόσο τους πολίτες πως θα ληφθούν κι άλλα μέτρα για τη στήριξη των νοικοκυριών. Αν και απέφυγε να αναγγείλει συγκεκριμένα μέτρα.


Latest News

Lazard: Προσλαμβάνει πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών της Αμερικανικής Βουλής
Το νέο απόκτημα της Lazard, Πάτρικ ΜακΧένρι, ήταν γνωστός ως σύμμαχος της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων στο Κογκρέσο

«Παζάρια» της Uber για την απόκτηση της τουρκικής πλατφόρμας delivery Trendyol Go
Η Uber Eats δραστηριοποιείται επί του παρόντος σε περίπου 45 χώρες και σε περισσότερες από 6.000 πόλεις, δημιουργώντας έσοδα 13,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2024.

Το Plan B των πλούσιων Αμερικανών - Γιατί ανοίγουν μαζικά λογαριασμούς στην Ελβετία
Η ουδέτερη πολιτική της Ελβετίας, η σταθερή οικονομία, το ισχυρό νόμισμα και το αξιόπιστο νομικό σύστημα προσελκύουν πελάτες

Οι τουρίστες αποφεύγουν τις ΗΠΑ και... στριμώχνουν την αγορά πετρελαίου
Μια πτώση του τουρισμού προς τις ΗΠΑ φαίνεται στα στοιχεία για τη ζήτηση πετρελαίου

Μπορούν 1,6 τρισ. δολάρια να λύσουν το πρόβλημα του κρυφού χρέους της Κίνας;
Το πακέτο μέτρο που ανακοίνωσε η Κίνα τον Νοέμβριο για να στηρίξει τις υπερχρεωμένες τοπικές κυβερνήσεις είναι σε εξέλιξη

Θα μπορούσε ο Τραμπ να απολύσει τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας;
Στο προσκήνιο μετά από 90 χρόνια η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που έμεινε στην ιστορία ως «Εκτελεστής του Χάμφρεϊ εναντίον ΗΠΑ»

H δυναμική επιστροφή της Puma με αθλητικά τρεξίματος
Με το λανσάρισμα αυτό, στον Μαραθώνιο της Βοστώνης, η Puma προσπαθεί να αναβιώσει το brand, σε ένα άθλημα που βοήθησε να διαδοθεί

Ελ Εριάν: Η οικονομία σε ένα επικίνδυνο ταξίδι σε αχαρτογράφητα νερά
Ο κορυφαίος οικονομολόγος Μοχάμεντ Ελ Εριάν βλέπει τις ρωγμές στην οικονομική πολιτική των ΗΠΑ και

Η Coca Cola επαναλανσάρει το BodyArmor με στόχο την αναζωογόνηση των πωλήσεων
To προϊόν BodyArmor της Coca Cola θα αρχίζει να εμφανίζεται στα ράφια με τη νέα εφμάνιση αυτό τον μήνα

Προσεχώς και... Αudi θα κατασκευάζονται στις ΗΠΑ - Το σχέδιο της VW
Η παραγωγή αυτοκινήτων Audi στις ΗΠΑ θα αποτελέσει ένα βήμα ανάπτυξης στο πλαίσιο της στρατηγικής του ομίλου VW