Ασταμάτητος μοιάζει να είναι ο κατήφορος της τουρκικής λίρας, η ισοτιμία της οποίας έναντι του αμερικανικού νομίσματος υποχώρησε σήμερα περαιτέρω, ακόμη και κάτω από τις 10,5 λίρες ανά δολάριο. Έτσι, μέσα σε διάστημα μίας μόλις εβδομάδας, έχει απωλέσει το 6,8% της αξίας της, εντείνοντας τα προβλήματα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις – πλην, ίσως, των προσανατολισμένων κυρίως προς τις εξαγωγές.
Είναι δε φανερό, πλέον, ότι αρκεί η παραμικρή αφορμή για να σημειωθεί νέα «βουτιά». Αυτή τη φορά – και για μια ακόμη φορά – την ευθύνη φέρει ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν. Κι αυτό διότι επιχείρησε εκ νέου να προκαταλάβει την απόφαση της κεντρικής τράπεζας, η οποία συνεδριάζει αύριο για να επανεξετάσει την επιτοκιακή της πολιτική.
«Όσο βρίσκομαι σε αυτή τη θέση, θα συνεχίσω να παλεύω ενάντια στα (υψηλά) επιτόκια και τον πληθωρισμό, ως το τέλος (…) Θα σώσω τον λαό μας από αυτό το πρόβλημα των επιτοκίων», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας, στέλνοντας ένα σαφές – και μάλλον απειλητικό, με βάση την εμπειρία – μήνυμα προς τους κεντρικούς τραπεζίτες.
Η «ανεξάρτητη» κεντρική τράπεζα
Υπό αυτό το πρίσμα, μόνο ως ειρωνεία μπορεί να αντιμετωπιστεί η απάντηση την οποία έδωσε ο Ερντογάν σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφου, για το εάν θεωρεί πως οι δηλώσεις του αποτελούν προάγγελο νέας μείωσης των επιτοκίων. «Δεν είναι η κεντρική τράπεζα ανεξάρτητη; Ας αποφασίσει η ίδια», είπε, προκαλώντας και τα ανάλογα σχόλια.
Οι αγορές, πάντως, δεν δείχνουν να παραπλανώνται και έχουν καταλάβει ότι αύριο, το πιθανότερο είναι να δούμε μία νέα μείωση των επιτοκίων στην Τουρκία, κατά 100 μονάδες βάσης. Κάτι που θα σημαίνει ότι η σωρευτικά από τον Σεπτέμβριο η μείωση θα φτάνει τις 400 μονάδες βάσης και το βασικό επιτόκιο θα διαμορφωθεί στο 15% – όταν ο πληθωρισμός «τρέχει» με 20%. Γι’ αυτό, σε κάθε περίπτωση, οι αγορές έσπευσαν να προεξοφλήσουν την αντίδρασή τους, οδηγώντας τη λίρα σε νέο αρνητικό ρεκόρ.
Επίθεση σε επιχειρηματίες: Πάρτε δάνεια!
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο «σουλτάνος» δεν δίστασε να τα βάλει και με τους επιχειρηματίες εκείνους οι οποίοι διστάζουν να ζητήσουν και να λάβουν δάνεια από τις τράπεζες, με τους ευνοϊκούς όρους που ισχύουν σήμερα. Κάτι που οφείλεται, προφανώς, στον φόβο τους ότι, αργά ή γρήγορα, η πολιτική αυτή θα λάβει αναγκαστικά τέλος και η Τουρκία θα εισέλθει σε ένα κύκλο σημαντικών αυξήσεων των επιτοκίων, με αποτέλεσμα η αποπληρωμή των δανεικών να καταστεί βραχνάς για τους ίδιους και τις επιχειρήσεις τους.
«Δεν καταλαβαίνω επίσης αυτούς τους επιχειρηματίες. Μιλάνε για την ανάγκη να αυξηθούν τα επιτόκια. Τι σόι επιχειρηματίες είναι; Εδώ είναι τα χαμηλά επιτόκια, γιατί δεν ζητάτε δάνεια;», είπε χαρακτηριστικά.
Υπάρχει, όμως, κάτι στο οποίο να βασίζει ο Ερντογάν την εμμονή και την αισιοδοξία του πως τελικά θα πάνε όλα καλά; Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό έχει να κάνει με την υποδομή και τις προοπτικές της τουρκικής οικονομίας.
Λαμπρό μέλλον – μετά το 2023
«Ακόμη και οι πλέον ανεπτυγμένες χώρες βιώνουν τη χειρότερη τη χειρότερη οικονομική κρίση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Χάρη, όμως, στην ισχυρή οικονομική μας υποδομή, την αισθανόμαστε λιγότερο από όλους τους άλλους. Ένα πολύ λαμπρό μέλλον μας περιμένει εφόσον καταφέρουμε να αφήσουμε πίσω μας την περίοδο του 2022 και 2023, χωρίς να επιτρέψουμε να συμβεί ένα μεγάλο κραχ», τόνισε.
Η παραπάνω δήλωση έχει ιδιαίτερο νόημα. Πρακτικά, ο Ερντογάν καλεί τους Τούρκους να αντέξουν δύο χρόνια ακόμη και, ταυτόχρονα, να δώσουν νέα θητεία στον ίδιο και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στις εκλογές του 2023 (τότε, τουλάχιστον, είναι προγραμματισμένες τυπικά), ώστε να τους οδηγήσει στον… παράδεισο.
Για την ώρα, πάντως, δείχνει να πείθει ολοένα λιγότερους, όπως τουλάχιστον αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις και το γενικότερο κοινωνικό και πολιτικό κλίμα.
Latest News
Τι ψάχνουν στην Ευρώπη τα ιδιωτικά κεφάλαια [γραφήματα]
Η συνολική αξία των μεγάλων συμφωνιών με ιδιωτικά κεφάλαια στην Ευρώπη αυξήθηκε με διπλάσιο ρυθμό από τον υπόλοιπο κόσμο το 2024
«Φρενίτιδα» για ξένα προϊόντα στις ΗΠΑ - Τρέχουν να προλάβουν τους δασμούς Τραμπ
Οι καταναλωτές στις ΗΠΑ προγραμματίζουν αγορές αγαθών καθώς φοβούνται τις αυξήσεις που θα προκαλέσουν οι δασμοί
Στο...έλεος της πολεμικής οικονομίας και του πληθωρισμού οι Ρώσοι - Ο ρόλος των κυρώσεων
Τα σημάδια υπερθέρμανσης της οικονομίας πυκνώνουν στη Ρωσία έπειτα από τρία χρόνια πολέμου στην Ουκρανία, όμως ο τερματισμός του θα μπορούσε να σηματοδοτήσει για τη Μόσχα νέες μείζονες προκλήσεις
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ κατακρίνει την Apple για έλλειψη καινοτομίας
O Μαρκ Ζάκερμπεργκ είπε για την Apple, μεταξύ άλλων , πως «Δεν έχουν εφεύρει κάτι σπουδαίο εδώ και καιρό»
O πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελβετίας προειδοποιεί για το μέγεθος της UBS
Με περίπου 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, ο ισολογισμός της UBS είναι διπλάσιος από το μέγεθος της ετήσιας οικονομικής παραγωγής της Ελβετίας
Πλάνο για τέσσερις μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ
Εν αναμονή των ανακοινώσεων και των μέτρων του νέου Αμερικανού προέδρου η ΕΚΤ σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις
Δήμαρχος στην Ιταλία παλεύει να σταματήσει πώληση ναπολιτάνικης νησίδας
Ο δήμαρχος του Bacoli, στην Ιταλία, υποστηρίζει πως θέλει να αγοράσει την Punta Pennata και να τη μετατρέψει σε «υπαίθριο μουσείο»
Κάτι τρέχει με τα κινεζικά ομόλογα
Πώς θέλει η Λαϊκή τράπεζα της Κίνας να στηρίξει το γιουάν
Πώς ο Μασκ προκάλεσε την ομόνοια των Βρετανών πολιτικών
Τα κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου ενώνονται προτρέποντας τον Τραμπ να επανεξετάσει την ανάμιξη του Μασκ
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων