Ριζοσπαστικό θεωρείται δίκαια το νομοσχέδιο που δημοσιεύει σήμερα η Κομισιόν, το οποίο έχει σαν στόχο να αντιμετωπίσει το παγκόσμιο πρόβλημα της αποψίλωσης των δασών και δη, του Αμαζονίου, αλλά και να σταματήσει το φαινόμενο της μετατροπής των φτωχών κρατών του Τρίτου Κόσμου στις χωματερές των αναπτυγμένων χωρών.

Πρώτο βασικό σημείο του σχεδίου νόμου αφορά την απαγόρευση των εισαγωγών στοχευμένων προϊόντων και τροφίμων στην Ε.Ε. από περιοχές του πλανήτη με υψηλό κίνδυνο αποψίλωσης των δασών (όπως π.χ. η Βραζιλία και ο Αμαζόνιος). Μάλιστα, σε πρώτη φάση θα δημιουργηθεί μια «κλειστή» λίστα έξι αγροτικών προϊόντων: το βοδινό, η σόγια, το φοινικέλαιο, ο καφές, το κακάο και η ξυλεία.

Αποδείξεις με… φωτογραφίες δορυφόρου

Η νομοθεσία θα υποχρεώνει τις εξαγωγικές επιχειρήσεις να αποδεικνύουν πως τα προϊόντα που διαθέτουν προς πώληση στην ευρωπαϊκή αγορά δεν συνεισφέρουν σε παράνομες ή παράτυπες δραστηριότητες αποψίλωσης των δασών και καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος, μέσα από εκτεταμένη γεωργική χρήση. Οι αποδείξεις αυτές θα πρέπει να περιλαμβάνουν και φωτογραφικές αποδείξεις μέσω δορυφόρου(!) και εφόσον «πιαστούν» να έχουν δώσει παραποιημένα στοιχεία θα αντιμετωπίζουν τσουχτερά πρόστιμα που θα αγγίζουν έως και το 4% του ετήσιου τζίρου τους.

Μάλιστα, η υποχρέωση αυτή από τις εξαγωγικές εταιρείες θα έχει ημερομηνία εκκίνησης αναδρομικά, για δραστηριότητες που έχουν ξεκινήσει από τις 31 Δεκεμβρίου 2020, προκειμένου να καλυφθεί όλη η φετινή σοδιά.

Όπως εξήγησε ο αρμόδιος επίτροπος Περιβάλλοντος, Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους, στους «Financial Times», η νομοθεσία αυτή αποδεικνύει την πρόθεση της Ε.Ε. να δείξει υπευθυνότητα απέναντι σε ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα, το οποίο εξάλλου αναδείχτηκε και στην προ ημερών σύνοδο COP26, στη Γλασκόβη. Στο πλαίσιο της συνόδου, πάνω από εκατό χώρες δεσμεύτηκαν στον τερματισμό της αποψίλωσης των δασών μέχρι το 2030.

Το βλέμμα στον Αμαζόνιο

Πρόσφατη έκθεση της WWF υποστήριξε πως έως και το 94% της αποψίλωσης των δασών του Αμαζονίου προέρχεται από παράνομες δραστηριότητες, υπό την ανοχή της κυβέρνησης της Βραζιλίας. Άλλωστε, αφότου ανέβηκε στην εξουσία ο Ζαϊρ Μπολσονάρου η αποψίλωση του τροπικού δάσους έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 10%.

Δεν είναι τυχαίο ότι η πρωτοβουλία έγινε δεκτή με πολύ μεγάλη ικανοποίηση από τις ακτιβιστικές οργανώσεις. «Η Ε.Ε. στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τα μεγάλα σούπερ μάρκετ και τους εμπόρους αγροτικών προϊόντων: πως μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο δεν θα δέχεται αγροτικά προϊόντα που συνδέονται με την αποψίλωση των δασών» σχολίασε επιδοκιμαστικά ο Νίκο Μούζι, της Mighty Earth. Αν και οι ακτιβιστές ζητούσαν στη λίστα να περιληφθεί και το καουτσούκ, δεδομένης της αυξημένης ζήτησης διεθνώς για το προϊόν, οπότε θα προσπαθήσουν να πιέσουν την Ευρωβουλή, στη διαδικασία συζήτησης της νομοθεσίας από την ολομέλεια, ώστε να το προσθέσει στη λίστα.

Οι… χωματερές του Τρίτου Κόσμου 

Πάντως, η πρόταση δεν θα είναι εύκολο να επικυρωθεί από τις κυβερνήσεις της Ε.Ε. και την Ευρωβουλή, όπως απαιτείται, δεδομένου πως τα εν λόγω έξι προϊόντα αναλογούν περίπου στο 19% των συνολικών εισαγωγών των commodities στην ευρωπαϊκή αγορά.

Ένα ακόμη, πολύ, σημαντικό σημείο του προτεινόμενου νομοσχεδίου είναι η απόπειρα να βάλει φραγμό στις μαζικές εξαγωγές απορριμμάτων προς κράτη του Τρίτου Κόσμου. Η πρόταση θα τροποποιήσει το πλαίσιο, ώστε να απαιτείται η ρητή αποδοχή από τις φτωχές χώρες για τέτοιου είδους μεταφορές, αλλά και εγγυήσεις πως μπορούν να διαχειριστούν τα απορρίμματα χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα