Εν συντομία..

Το δίκτυο παρακολούθησης εφοδιασμού VeChain, μόλις αναβάθμισε τον μηχανισμό συναίνεσης του, τον Proof-of-Authority (PoA). Στόχος της αναβάθμισης είναι η στροφή σε μία πιο πράσινη μέθοδο για την επαλήθευση των μπλοκ στην αλυσίδα του.

Εχθές, 16 του μηνός, το κύριο δίκτυο του VeChain, το VeChainThor, πραγματοποίησε την πιο σημαντική του ενημέρωση ‘PoA 2.0 SURFACE’, που επιδιώκει να προάγει την επεκτασιμότητα, την ασφάλεια και την απόδοση.

Τι είναι το VeChain?

Το VeChain (VET) είναι μια πλατφόρμα εφοδιαστικής αλυσίδας που τροφοδοτείται από τεχνολογία blockchain. Ξεκίνησε το 2015 και κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2016. Ως πρότζεκτ στοχεύει να χρησιμοποιήσει την κατανεμημένη διακυβέρνηση (distributed governance) και το Internet of Things (IoT), για να δημιουργήσει ένα οικοσύστημα που επιλύει μερικά από τα μεγάλα προβλήματα, όσον αφορά στη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας. Επιδιώκει να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα, την ιχνηλασιμότητα και τη διαφάνεια των αλυσίδων εφοδιασμού. Παράλληλα μειώνει το κόστος και αναθέτει το μεγαλύτερο ποσοστό του ελέγχου στα χέρια μεμονωμένων χρηστών.

Η πλατφόρμα χρησιμοποιεί δύο εσωτερικά token, το VET και το VTHO, για τη διαχείριση και τη δημιουργία αξίας, με βάση τo δημόσια blockchain ‘VeChainThor’.

Ουσιαστικά, είναι ένα σύστημα παρακολούθησης της εφοδιαστικής αλυσίδας και συνδυάζει τη φυσική παρακολούθηση, με την τήρηση αρχείων σε blockchain.

Ο μηχανισμός συναίνεσης PoA

Το VeChain (VET) χρησιμοποιεί τον μηχανισμό συναίνεσης Proof-of-Authority (PoA), για την επαλήθευση των στοιχείων και συναλλαγών. Το PoA και το Proof-of-Stake (PoS) διαφέρουν από το Proof of Work (PoW), διότι δεν απαιτούν εξόρυξη για να επιτευχθεί συναίνεση δικτύου, μετατρέποντας τα σε πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Η διαφορά του PoA και του PoS εντοπίζεται στο ότι το πρώτο επιτυγχάνει συναίνεση επαληθεύοντας την ταυτότητα των χρηστών, ενώ το PoS το κάνει μέσω staking (κατάθεσης/ πονταρίσματος) νομισμάτων στο δίκτυο.

Το δίκτυο VeChain τρέχει με μόνο 101 κόμβους. Λιγότεροι κόμβοι μειώνουν την αποκέντρωση, αλλά αυξάνουν την ταχύτητα και την αξιοπιστία του δικτύου, αναδεικνύοντάς το ως καταλληλότερο για εμπορικές και βιομηχανικές δραστηριότητες. Συγκριτικά, το Bitcoin έχει αυτή τη στιγμή 13.244 κόμβους, ενώ το Ethereum έχει 2.701.

Τα μέρη της αναβάθμισης

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση και το site Cointelegraph, η αναβάθμιση αποτελείται από τρία κύρια μέρη.

  • Το πρώτο είναι μια επαληθεύσιμη τυχαίας συνάρτηση (verifiable randomness function/ VRF), που εκχωρεί κόμβους για την παραγωγή μπλοκ ή την επεξεργασία συναλλαγών με ασφάλεια, καθιστώντας τους απρόσβλητους στη διαφθορά.
  • Το δεύτερο είναι μια διαδικασία παραγωγής μπλοκ εγκεκριμένη από την επιτροπή, η οποία μειώνει σημαντικά την πιθανότητα διακλάδωσης δικτύου. Η διακλάδωση μπορεί να προκαλέσει καθυστερήσεις και να επιβραδύνει τη διεκπεραίωση του δικτύου.
  • Το τρίτο συστατικό είναι μια διαδικασία επιβεβαίωσης τελικότητας παθητικού μπλοκ. Αυτό συμβάλει στη διασφάλιση της οριστικοποίησης των νέων μπλοκ, ακόμα κι αν όλοι οι κόμβοι στο δίκτυο δεν είναι συγχρονισμένοι.

Με απλά λόγια, η αναβάθμιση του PoA 2.0 SURFACE φιλοδοξεί να βελτιώσει την επεκτασιμότητα, την ασφάλεια και την απόδοση, στο κεντρικό δίκτυο VeChainThor.

Η ομάδα του VeChain εξήγησε στην ανακοίνωση ότι η προσαρμοστική Προσέγγιση Επέκτασης Αλυσίδας (SURFACE) για ασφαλή χρήση περίπτωσης PoA 2.0 είναι απαραίτητη «για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των μελλοντικών εφαρμογών blockchain και η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News