![Κορωνοϊός – Ερευνα δείχνει γιατί είναι απαραίτητη η τρίτη δόση του εμβολίου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/11/ImgSrc-2021-11-15T133509.278-1.jpg)
Μειώνεται η επίδραση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού όταν παρέλθουν τέσσερις έως έξι μήνες για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, σύμφωνα με έρευνα.
Την έρευνα δημοσιεύει η ισραηλινή εφημερίδα «Jerusalem Post» και δείχνει ότι, η ηλικία δεν παίζει επηρεάζει τη μείωση της επίδρασης των εμβολίων της Pfizer με την πάροδο του χρόνου.
Συγκεκριμένα, τα άτομα που έκαναν τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer για τον κορωνοϊό τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο είχαν 51% αυξημένες πιθανότητες να προσβληθούν από τον ιό τον Ιούλιο σε σύγκριση με εκείνους που εμβολιάστηκαν τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, έδειξε μια νέα μελέτη στο Ισραήλ που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications.
Ομάδα ερευνητών από το Ινστιτούτο KI συνεργάστηκε με γιατρούς που είναι στο κέντρο «KSM Research and Innovation» και χρησιμοποίησε δεδομένα για την πραγματοποίηση μιας αναδρομικής μελέτης, η οποία συγκρίνει τα ποσοστά συχνότητας εμφάνισης λοιμώξεων και νοσηλειών που σχετίζονται με τον κορωνοϊό.
Συγκεκριμένα οι επιστήμονες έκαναν σύγκριση των στοιχείων όσων εμβολιάστηκαν στην αρχή του εμβολιαστικού προγράμματος (Ιανουάριο και Φεβρουάριο) και αυτών που έκαναν το εμβόλιο λίγο πιο μετά δηλαδή το διάστημα Μαρτίου και Απριλίου. Στην μελέτη χρησιμοποιήθηκαν πάνω από 1,3 εκατομμύρια αρχεία.
Όπως σημειώθηκε, ο κίνδυνος μόλυνσης ήταν σημαντικά μεγαλύτερος για τα άτομα που έκαναν το εμβόλιο νωρίτερα διατρέχοντας και υψηλότερο κίνδυνο για νοσηλεία.
Τα αποτελέσματα σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ίδια με άλλες μελέτες για το θέμα που δείχνουν μείωση των επιπέδων αντισωμάτων και του ανοσοποιητικού συστήματος μετά από τέσσερις έως έξι μήνες.
Επιπλέον, οι ηλικίες των ανθρώπων δεν έπαιξαν κανένα ρόλο στη μείωση της επίδρασης του εμβολίου, πράγμα που σημαίνει ότι το εμβόλιο εξασθενούσε για όλους και όχι μόνο για τους ηλικιωμένους.
«Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μειώνεται εξίσου για όλους, σύμφωνα με τη μελέτη», δήλωσε ο Δρ Barak Mizrahi, ερευνητής στην υπολογιστική υγεία του Ινστιτούτου KI που ηγήθηκε της μελέτης.
Το Ισραήλ ακολούθησε τη δική του πολιτική για την ενισχυτική δόση του εμβολίου για όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 12 ετών, σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες και τη σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να χορηγείται η τρίτη δόση μόνο σε άτομα που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό ή αντιμετωπίζουν σοβαρή ασθένεια.
Οπως έγινε γνωστό πάνω από τέσσερα εκατομμύρια άτομα στο Ισραήλ έχουν κάνει την τρίτη δόση και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το ποσοστό μόλυνσης μειώθηκε σημαντικά.
Ο Mizrahi εξήγησε ότι το εμβόλιο εξασθενούσε περισσότερο όσο απομακρύνονταν από την αρχική δεύτερη δόση, πράγμα που σημαίνει ότι τα άτομα που εμβολιάστηκαν τον Ιανουάριο διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από κορωνοϊό από τα άτομα που εμβολιάστηκαν τον Φεβρουάριο και ούτω καθεξής.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Εργαζόμενοι: Το τοξικό εργασιακό περιβάλλον φέρνει αποχωρήσεις – Πόσοι έφυγαν από τη δουλειά τους](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/ergazomenoi-768x512-1-600x400.jpg)
Το τοξικό εργασιακό περιβάλλον φέρνει αποχωρήσεις - Πόσοι έφυγαν από τη δουλειά τους
Τα ευρήματα της έρευνας Workmonitor της Randstad για τις προσδοκίες των εργαζομένων
![Πέθανε ο συγγραφέας Τομ Ρόμπινς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tom-robbins-600x400.jpg)
Πέθανε ο συγγραφέας Τομ Ρόμπινς
Την είδηση γνωστοποίησε η σύζυγός του, Αλέξα Ρόμπινς, στο Facebook.
![Χάρι Πότερ: Σπάνιο βιβλίο σώθηκε από τα σκουπίδια και πωλήθηκε για 25.000 ευρώ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/GjWiqzjWAAAB_8x.jpeg)
Χάρι Πότερ: Σπάνιο βιβλίο σώθηκε από τα σκουπίδια και πωλήθηκε για 25.000 ευρώ
Ο δημοπράτης Ντάνιελ Πιρς βρήκε το βιβλίο πρώτης έκδοσης Χάρι Πότερ ανάμεσα σε αντικείμενα που προορίζονταν για τον κάδο απορριμμάτων.
![Deloitte: Οι είκοσι ποδοσφαιρικές ομάδες με τα υψηλότερα έσοδα [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/france-football1-600x442.jpg)
Οι 20 ποδοσφαιρικές ομάδες με τα υψηλότερα έσοδα - Η έκθεση της Deloitte [πίνακας]
Η Ρεάλ Μαδρίτης πέτυχε ένα νέο ορόσημο, καθώς γίνεται ο πρώτος ποδοσφαιρικός σύλλογος που καταγράφει έσοδα 1 δισ. ευρώ σε μία μόνο αγωνιστική περίοδo
![Εστιακή θεραπεία προστάτη με το ρομποτικό σύστημα FocalOne](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/shutterstock_1548988871-600x251.jpg)
Εστιακή θεραπεία προστάτη με το ρομποτικό σύστημα FocalOne
Το ενεργό παρόν αλλά και το πολλά υποσχόμενο μέλλον στον χαμηλού κινδύνου καρκίνο προστάτη
![Υγεία: Δύο στους τρεις ακάλυπτους ασθενείς αδυνατούν να πληρώσουν τις θεραπείες τους](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/06/dapanesygeia-600x273.jpg)
Γιατί μένουν ακάλυπτες οι ανάγκες ασθενών στην Ελλάδα - Η αρνητική διάκριση στην ΕΕ
Σχεδόν το 70% των ιατρικών αναγκών που δεν καλύπτονται αφορούν οικονομικούς λόγους – Η κρατική χρηματοδότηση πάντα λιγότερη από τους ρυθμούς ανάπτυξης της αγοράς
![Netflix: Δίνει νέα πνοή σε κλασικές συνταγές της τηλεόρασης του ’50](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/04/NETFLIX_EXT-600x450.jpg)
Κάντο όπως η τηλεόραση του '50 - Τι επιλέγει το Netflix
Το Netflix επενδύσει σε ζωντανές μεταδόσεις και talk show για να ενισχύσει τα νέα διαφημιστικά εγχειρήματά της
![Καρκίνος του Ήπατος: Τα νεότερα δεδομένα στη θεραπεία του](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/02/doctor-lense-tablet-600x360.jpg)
Καρκίνος του Ήπατος: Τα νεότερα δεδομένα στη θεραπεία του
Η διάγνωση όλων των κακοήθων όγκων ήπατος γίνεται απεικονιστικά και απαιτεί τον συνδυασμό τριών μεθόδων
![Στο Top15 των ακριβότερων μεταγραφών ο Τζίμας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/brighton-600x339.jpg)
Στο Top15 των ακριβότερων μεταγραφών ο Τζίμας
«Σπάει» όλα τα κοντέρ η μεταγραφή του Στέφανου Τζίμα στην Μπράιτον, καθώς μπήκε στο Top15 με τις πιο ακριβές μεταγραφές της φετινής χειμερινής μεταγραφικής περιόδου
![Πούτιν – Eurovision: Διάταγμα για τη ρωσική εκδοχή της… Kremlinvision](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/putin4-600x389.jpg)
Kremlinvision! To διάταγμα Πούτιν και η ρωσική απάντηση στη Εurovision
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, υπέγραψε διάταγμα για τη ρωσική εκδοχή του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision