Το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο σπάει η τουρκική λίρα, μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, να μειώσει το κόστος δανεισμού για τρίτο συνεχόμενο μήνα, σε μια κίνηση που κινδυνεύει να υπονομεύσει περαιτέρω τη σταθερότητα των τιμών ενώ διαβρώνει την όποια εμπιστοσύνη των επενδυτών στους διαμορφωτές της πολιτικής της χώρας.

Η λίρα υποχώρησε έως και 6% στα 11,3118 έναντι του δολαρίου, τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων οκτώ μηνών.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε σήμερα το βασικό της επιτόκιο, για τρίτο μήνα, αλλά δήλωσε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να τερματίσει τον κύκλο χαλάρωσης από τον Δεκέμβριο εν μέσω αποδυνάμωσης του νομίσματος και επιδείνωσης των προοπτικών του πληθωρισμού στη χώρα.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής ευθυγραμμίστηκε με τις πιέσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για χαμηλότερο κόστος δανεισμού, μειώνοντας το επιτόκιο επαναγοράς μιας εβδομάδας κατά 100 μονάδες βάσης, στο 15%. Η κίνηση ήταν σύμφωνη με τη μέση εκτίμηση δημοσκόπησης του Bloomberg σε 24 οικονομολόγους και τη μηνιαία έρευνα της ίδιας της κεντρικής τράπεζας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πληθωρισμός διαμορφώθηκε σχεδόν στο 20% τον Οκτώβριο, επίπεδο που παρατηρήθηκε τελευταία φορά στον απόηχο της νομισματικής κρίσης πριν από τρία χρόνια.

Υπό την πίεση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια κατά 400 μονάδες βάσης από τον Σεπτέμβριο, οδηγώντας την πραγματική απόδοση του νομίσματος πολύ κάτω από το μηδέν.

«Η απόφαση για μείωση των επιτοκίων έχει πολιτικά κίνητρα», δήλωσε ο Saed Abukarsh, επικεφαλής χαρτοφυλακίου στην Ark Capital Management Dubai. «Η εμπιστοσύνη σε οποιαδήποτε μορφή αξιοπιστίας της κεντρικής τράπεζας έχει κλονιστεί».

«Τρελή, αλλά προβλέψιμη πτώση»

Η λίρα έχει χάσει περίπου το ένα τρίτο της αξίας της έναντι του δολαρίου από τον Δεκέμβριο και είναι έτοιμη για ένατη συνεχόμενη ετήσια απώλεια. Έχει αποδυναμωθεί περισσότερο από 20% από τότε που η κεντρική τράπεζα άρχισε να μειώνει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο.

«Αυτή η κίνηση της λίρας είναι τρελή αλλά και εντελώς προβλέψιμη», δήλωσε στο Bloomberg o Win Thin, επικεφαλής της παγκόσμιας νομισματικής στρατηγικής της Brown Brothers Harriman & Co.

Οι τουρκικές εταιρείες και η κυβέρνηση πρέπει να αποπληρώσουν 13 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρέος σε ξένο νόμισμα τους τελευταίους δύο μήνες του έτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές