
Το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο σπάει η τουρκική λίρα, μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, να μειώσει το κόστος δανεισμού για τρίτο συνεχόμενο μήνα, σε μια κίνηση που κινδυνεύει να υπονομεύσει περαιτέρω τη σταθερότητα των τιμών ενώ διαβρώνει την όποια εμπιστοσύνη των επενδυτών στους διαμορφωτές της πολιτικής της χώρας.
Η λίρα υποχώρησε έως και 6% στα 11,3118 έναντι του δολαρίου, τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων οκτώ μηνών.
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε σήμερα το βασικό της επιτόκιο, για τρίτο μήνα, αλλά δήλωσε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να τερματίσει τον κύκλο χαλάρωσης από τον Δεκέμβριο εν μέσω αποδυνάμωσης του νομίσματος και επιδείνωσης των προοπτικών του πληθωρισμού στη χώρα.
Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής ευθυγραμμίστηκε με τις πιέσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για χαμηλότερο κόστος δανεισμού, μειώνοντας το επιτόκιο επαναγοράς μιας εβδομάδας κατά 100 μονάδες βάσης, στο 15%. Η κίνηση ήταν σύμφωνη με τη μέση εκτίμηση δημοσκόπησης του Bloomberg σε 24 οικονομολόγους και τη μηνιαία έρευνα της ίδιας της κεντρικής τράπεζας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πληθωρισμός διαμορφώθηκε σχεδόν στο 20% τον Οκτώβριο, επίπεδο που παρατηρήθηκε τελευταία φορά στον απόηχο της νομισματικής κρίσης πριν από τρία χρόνια.
Υπό την πίεση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια κατά 400 μονάδες βάσης από τον Σεπτέμβριο, οδηγώντας την πραγματική απόδοση του νομίσματος πολύ κάτω από το μηδέν.
«Η απόφαση για μείωση των επιτοκίων έχει πολιτικά κίνητρα», δήλωσε ο Saed Abukarsh, επικεφαλής χαρτοφυλακίου στην Ark Capital Management Dubai. «Η εμπιστοσύνη σε οποιαδήποτε μορφή αξιοπιστίας της κεντρικής τράπεζας έχει κλονιστεί».
«Τρελή, αλλά προβλέψιμη πτώση»
Η λίρα έχει χάσει περίπου το ένα τρίτο της αξίας της έναντι του δολαρίου από τον Δεκέμβριο και είναι έτοιμη για ένατη συνεχόμενη ετήσια απώλεια. Έχει αποδυναμωθεί περισσότερο από 20% από τότε που η κεντρική τράπεζα άρχισε να μειώνει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο.
«Αυτή η κίνηση της λίρας είναι τρελή αλλά και εντελώς προβλέψιμη», δήλωσε στο Bloomberg o Win Thin, επικεφαλής της παγκόσμιας νομισματικής στρατηγικής της Brown Brothers Harriman & Co.
Οι τουρκικές εταιρείες και η κυβέρνηση πρέπει να αποπληρώσουν 13 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρέος σε ξένο νόμισμα τους τελευταίους δύο μήνες του έτους.


Latest News

Παγκόσμια καθίζηση έφεραν οι δασμοί Τραμπ στις αγορές - 1.600 μονάδες κάτω ο Dow, η χειρότερη μέρα από το 2020 για S&P 500
Οι αγορές καθολικά κινήθηκαν καθοδικά μετά την ανακοίνωση των σαρωτικών ανταποδοτικών δασμών - Σε bear market οι αμερικανικές smallcaps

Βουτιά για ευρωαγορές - Ισχυρό το πλήγμα των δασμών στους περισσότερους κλάδους
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 2,67% και έκλεισε στις 522,59 μονάδες

Συνεχίζεται το ράλι στα αμερικανικά ομόλογα - Κάτω από το 4% η απόδοση του 10ετούς
Οι επενδυτές στρέφονται στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων

Πλαγιοκόπησαν (και) το ΧΑ οι δασμοί Τραμπ - Μαζικές οι πωλήσεις σε όλο το ταμπλό
Η πίεση της αβεβαιότητας ήταν τέτοια που το ΧΑ δεν μπόρεσε να κρατήσει τη ζώνη των 1.700 μονάδων

Βυθίζεται η Wall Street δια χειρός Τραμπ - Περίπου 1,7 τρισ. διαγράφηκαν από τον S&P 500
Στο «κόκκινο» οι χρηματιστηριακές αγορές του πλανήτη

Πετρέλαιο: Ο ΟΠΕΚ+ επεκτείνει τις απώλειες που έφεραν οι δασμοί Τραμπ
Το Brent καταγράφει μείωση πάνω από 5%

Ράλι καταγράφει το ευρώ - Ενισχύεται πάνω από 2% έναντι του δολαρίου
Αποδυναμώνεται το δολάριο υπό το βάρος των δασμών Τραμπ - Ενισχύεται το γεν και το ελβετικό φράγκο

«Λυγίζει» και πάλι υπό τη διεθνή αβεβαιότητα το ΧΑ
Το ΧΑ δεν μπόρεσε να κρατήσει την προσπάθεια αντίδρασης που εκδήλωσε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι

Σβήνει τις απώλειες το ΧΑ, ισχυρές στηρίξεις από Coca Cola, Metlen
Η ελληνική αγορά φαίνεται να μπορεί να διαφοροποιηθεί από το παγκόσμιο sell off που πυροδότησε το δασμολογικό τσουνάμι του Αμερικανού προέδρου

Βράχος η Coca Cola συγκρατεί τη βουτιά του ΧΑ
Τα περιθώρια της πτώσης, χωρίς να κινδυνεύσει η μεσομακροπρόθεσμη τάση του ΧΑ, είναι έως τις 1.660 μονάδες