Την επιρροή της στους διεθνείς οργανισμούς ενισχύει συνεχώς η Κίνα, εκμεταλλευόμενη την υψηλή ρευστότητα της, κάτι που ακολούθως αυξάνει και το πολιτικό-διπλωματικό της εκτόπισμα.
Με πάνω από 66 δισ. δολάρια, η Κίνα ξεπέρασε ήδη την Ιαπωνία και έγινε η δεύτερη χώρα με τον μεγαλύτερο όγκο εισφορών και δωρεών προς το δίκτυο των διεθνών οργανισμών και των αναπτυξιακών τραπεζών, μέσω των οποίων μοιράζονται κάθε χρόνο περίπου 200 δισ. δολάρια σε επιδοτούμενα δάνεια προς τις φτωχότερες χώρες.
Αν και η ίδια η Κίνα εξακολουθεί να λαμβάνει δάνεια και βοήθεια από διεθνείς οργανισμούς, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και οι υπηρεσίες του ΟΗΕ, έχει καταφέρει να αναδειχτεί σε έναν από τους πιο ισχυρούς δωρητές παγκοσμίως, σύμφωνα με έκθεση του Center for Global Development, που παρουσιάζει το Reuters.
Το γνωστό think tank υποστηρίζει πως ο ρόλος του Πεκίνου ως κορυφαίου δωρητή, μετόχου και εμπορικού εταίρου στους διεθνείς οργανισμούς, του χαρίζει «μοναδική θέση επιρροής».
«Έχει δοθεί μεγάλη προσοχή (και δημοσιότητα) στο πρόγραμμα δανειοδοτήσεων του Belt and Road (ήτοι του νέου Δρόμου του Μεταξιού) και πολύ λιγότερο στο συνεχώς αυξανόμενο αποτύπωμα της Κίνας στους διεθνείς οργανισμούς, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Σκοτ Μόρις, του think tank που μελέτησε το ρόλο της χώρας σε 76 διεθνείς οργανισμούς.
Για παράδειγμα στους κόλπους του ΟΗΕ και των επιμέρους προγραμμάτων του, όπως το World Food Program και το UN Development Program, η δεύτερη ισχυρότερη οικονομική δύναμη μετά τις ΗΠΑ έχει εξελιχτεί στον πέμπτο κυριότερο δωρητή.
Η διαπίστωση της ενίσχυσης της επεμβατικής επιρροής της Κίνας έχει προφανώς προκαλέσει νευρικότητα στις ΗΠΑ, ειδικά δε, σε μια περίοδο που οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται σε μια… ελεγχόμενη ένταση, όμως ο κ. Μόρις εκτιμά πως ο αυξημένος ρόλος της Κίνας δεν είναι απαραιτήτως ανησυχητικός. «Δεν πρέπει απαραιτήτως να το εκλαμβάνουμε ως απειλή. Είναι καλύτερο για όλους να έχουμε την Κίνα να δουλεύει… μέσα στο σύστημα και όχι έξω από αυτό» επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Latest News
Δήμαρχος στην Ιταλία παλεύει να σταματήσει πώληση ναπολιτάνικης νησίδας
Ο δήμαρχος του Bacoli, στην Ιταλία, υποστηρίζει πως θέλει να αγοράσει την Punta Pennata και να τη μετατρέψει σε «υπαίθριο μουσείο»
Κάτι τρέχει με τα κινεζικά ομόλογα
Πώς θέλει η Λαϊκή τράπεζα της Κίνας να στηρίξει το γιουάν
Πώς ο Μασκ προκάλεσε την ομόνοια των Βρετανών πολιτικών
Τα κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου ενώνονται προτρέποντας τον Τραμπ να επανεξετάσει την ανάμιξη του Μασκ
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων
Το χρυσό πάρεργο του Νάιτζελ Φάρατζ
Ο Νάιτζελ Φάρατζ πληρώθηκε 189.000 λίρες πέρυσι από εταιρεία χρυσού για να εργαστεί με μερική απασχόληση
Γιατί αποτυγχάνει το άνοιγμα της Κίνας στους ξένους τουρίστες
Η Κίνα προχώρησε σε ένα μεγάλο άνοιγμα προς ξένους τουρίστες όμως τα τουριστικά έσοδα απέχουν πολύ από το 2019
Ο Τραμπ απειλεί την ισορροπία ΕΕ και ΗΠΑ - Τι αλλάζει σε εμπόριο και αμυντικές δαπάνες
ΕΕ και ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι στον κόσμο -Πώς οι δασμοί θα επηρεάσουν την οικονομική τους σχέση
Η Σερβία δηλώνει έτοιμη να εξαγοράσει το μερίδιο της Gazprom στο διυλιστήριο NIS
«Έχουμε τα χρήματα» για να αγοράσουμε πίσω το ρωσικό μερίδιο στο Naftna Industrija Srbije, δήλωσε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Τι φέρνει το 2025 για την παγκόσμια οικονομία - Οι χρησμοί του ΔΝΤ και ο φόβος για τις ΗΠΑ
«Οι χώρες δεν μπορούν να δανειστούν για να ξεφύγουν», επισήμανε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα
Οι 9+1 κορυφαίες τάσεις για το 2025 - Στην κρυστάλλινη σφαίρα των FT
Οι προβλέψεις για το 2025 υποθέτουν ότι οι αλλαγές στην αγορά θα υπαγορευθούν από τον Τραμπ - Αλλά όχι μόνο...