Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της περιοχής του ΟΟΣΑ αυξήθηκε πάνω από το προ πανδημίας επίπεδό του για πρώτη φορά το τρίτο τρίμηνο του 2021, παρά τη βραδύτερη ανάπτυξη σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, που ανακοινώθηκαν σήμερα, το ΑΕΠ στην περιοχή του ΟΟΣΑ αυξήθηκε κατά 0,5% μεταξύ του 4ου τριμήνου του 2019 και του τρίτου τριμήνου του 2021, σύμφωνα με προσωρινές εκτιμήσεις, λόγω των ισχυρών επιδόσεων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Κορέας, του Ισραήλ και ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών.
Ωστόσο, η τριμηνιαία αύξηση του ΑΕΠ της περιοχής του ΟΟΣΑ εκτιμάται ότι επιβραδύνθηκε στο 0,9% το τρίτο τρίμηνο του 2021, σε σύγκριση με 1,7% το δεύτερο τρίμηνο.
Στις επτά κύριες οικονομίες (G7), η τριμηνιαία αύξηση του ΑΕΠ ευθυγραμμίζεται με την τάση του ΟΟΣΑ , επιβραδύνοντας στο 0,9% το τρίτο τρίμηνο του 2021 από 1,7% το δεύτερο τρίμηνο.
Όλες οι χώρες της G7 εκτός από την Ιαπωνία παρουσίασαν αυξήσεις στο ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του 2021, αλλά μεταξύ του τέταρτου τριμήνου του 2019 και του τρίτου τριμήνου του 2021 δεν υπήρξε καμία αλλαγή στο ΑΕΠ για τις χώρες του G7 στο σύνολό τους.
Ενώ το ΑΕΠ των Ηνωμένων Πολιτειών υπερέβη το προπανδημικό επίπεδο κατά 1,4% το τρίτο τρίμηνο του 2021, το ΑΕΠ των άλλων έξι χωρών παρέμεινε κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα.
Το τρίτο τρίμηνο του 2021, η Γαλλία κατέγραψε την ισχυρότερη τριμηνιαία αύξηση του ΑΕΠ (3,0%, έναντι 1,3% το προηγούμενο τρίμηνο), ακολουθούμενη από την Ιταλία (2,6%, έναντι 2,7% το προηγούμενο τρίμηνο). Στη Γερμανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο , το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,8% και 1,3% αντίστοιχα, σε σύγκριση με 1,9% και 5,5% το προηγούμενο τρίμηνο.
Στον Καναδά , το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,5% το τρίτο τρίμηνο του 2021, αφού μειώθηκε κατά 0,3% το δεύτερο τρίμηνο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέγραψαν ρυθμό ανάπτυξης 0,5%, από 1,6% το προηγούμενο τρίμηνο. Η Ιαπωνία ήταν η μόνη χώρα της G7 που ανέφερε συρρίκνωση του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του 2021 (μείον 0,8% έναντι αύξησης 0,4% το προηγούμενο τρίμηνο).
Στη ζώνη του ευρώ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,2% και 2,1% αντίστοιχα το τρίτο τρίμηνο του 2021, μετά από αυξήσεις 2,1% και 2,0% το προηγούμενο τρίμηνο.
Latest News
Δήμαρχος στην Ιταλία παλεύει να σταματήσει πώληση ναπολιτάνικης νησίδας
Ο δήμαρχος του Bacoli, στην Ιταλία, υποστηρίζει πως θέλει να αγοράσει την Punta Pennata και να τη μετατρέψει σε «υπαίθριο μουσείο»
Κάτι τρέχει με τα κινεζικά ομόλογα
Πώς θέλει η Λαϊκή τράπεζα της Κίνας να στηρίξει το γιουάν
Πώς ο Μασκ προκάλεσε την ομόνοια των Βρετανών πολιτικών
Τα κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου ενώνονται προτρέποντας τον Τραμπ να επανεξετάσει την ανάμιξη του Μασκ
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων
Το χρυσό πάρεργο του Νάιτζελ Φάρατζ
Ο Νάιτζελ Φάρατζ πληρώθηκε 189.000 λίρες πέρυσι από εταιρεία χρυσού για να εργαστεί με μερική απασχόληση
Γιατί αποτυγχάνει το άνοιγμα της Κίνας στους ξένους τουρίστες
Η Κίνα προχώρησε σε ένα μεγάλο άνοιγμα προς ξένους τουρίστες όμως τα τουριστικά έσοδα απέχουν πολύ από το 2019
Ο Τραμπ απειλεί την ισορροπία ΕΕ και ΗΠΑ - Τι αλλάζει σε εμπόριο και αμυντικές δαπάνες
ΕΕ και ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι στον κόσμο -Πώς οι δασμοί θα επηρεάσουν την οικονομική τους σχέση
Η Σερβία δηλώνει έτοιμη να εξαγοράσει το μερίδιο της Gazprom στο διυλιστήριο NIS
«Έχουμε τα χρήματα» για να αγοράσουμε πίσω το ρωσικό μερίδιο στο Naftna Industrija Srbije, δήλωσε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Τι φέρνει το 2025 για την παγκόσμια οικονομία - Οι χρησμοί του ΔΝΤ και ο φόβος για τις ΗΠΑ
«Οι χώρες δεν μπορούν να δανειστούν για να ξεφύγουν», επισήμανε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα
Οι 9+1 κορυφαίες τάσεις για το 2025 - Στην κρυστάλλινη σφαίρα των FT
Οι προβλέψεις για το 2025 υποθέτουν ότι οι αλλαγές στην αγορά θα υπαγορευθούν από τον Τραμπ - Αλλά όχι μόνο...