
Νέα μέτρα που αφορούν κυρίως στους ανεμβολίαστους, αλλά και τους άνω των 60 ετών, ισχύουν από τη Δευτέρα, όπως προκύπτει από τον πίνακα, που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, λίγα λεπτά μετά το μήνυμα του πρωθυπουργού του Κυριάκου Μητσοτάκη για την πανδημία.
Συγκεκριμένα, με μάσκα, αλλά χωρίς έλεγχο covid pass (δηλαδή εμβολιασμένοι, νοσήσαντες και ανεμβολίαστοι) θα μπορούμε να μπαίνουμε σε αγορές τροφίμων (σ.σ σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνους, λαϊκές, ζαχαροπλαστεία και άλλα), φαρμακεία και ΜΜΜ – αστικές μετακινήσεις.
Με μάσκα και covid pass / edupass (εμβολιασμένοι, νοσήσαντες και ανεμβολίαστοι με αρνητικό pcr ή rapid test) θα μπορούμε να μπαίνουμε με ΜΜΜ – υπεραστικές μετακινήσεις, εκπαίδευση, χώρους εργασίας (σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα), σε χώρους λατρείας, σε λιανεμπόριο, κομμωτήρια και ανοιχτούς χώρους εστίασης*.
Τέλος, από τη Δευτέρα οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να μπουν πουθενά. Δηλαδή, σε κλειστούς χώρους εστίασης*, σε θέατρα και σινεμά*, σε μουσεία*, εκθέσεις και συνέδρια*, σε γυμναστήρια* και γήπεδα*, θα μπαίνουμε μόνο με μάσκα και έλεγχο covid pass (δηλαδή μόνο εμβολιασμένοι οι νοσήσαντες).
Τι αλλάζει για τους άνω των 60 ετών
Αξίζει να σημειωθεί πως, για όσες δραστηριότητες έχουν αστεράκι, από τις 13/12, για τους άνω των 60 ετών εμβολιασμένους πολίτες, θα είναι αναγκαία προϋπόθεση εισόδου η αναμνηστική δόση, μετά την παρέλευση του 7μήνου από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.
Δείτε τον πίνακα

Σε εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα προχωρήσει το πρωί τις Παρασκευής, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
Στην συνέντευξη Τύπου, μαζί με τον κ. Πλεύρη, θα παραστούν ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος.
Η συνέντευξη Τύπου είναι προγραμματισμένη για τις 09:30 το πρωί της Παρασκευής.
Τα πέντε μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός
Πρώτον, από την επόμενη Δευτέρα όλοι οι ενήλικες ανεμβολίαστοι πολίτες, πέραν της εστίασης, δεν θα εισέρχονται και σε άλλες κλειστές αίθουσες. Ούτε και με την επίδειξη τεστ. Σε σινεμά, θέατρα, μουσεία ή γυμναστήρια, για παράδειγμα. Είναι μία άμεση ενέργεια προστασίας και, ασφαλώς, μία έμμεση προτροπή να εμβολιαστούν.
Δεύτερον, το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες -επαναλαμβάνω, επτά μήνες- από την έκδοσή του. Θα δοθεί, δηλαδή, ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό τους με την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου. Και αυτό γιατί τα ιατρικά δεδομένα δείχνουν ότι, με τον καιρό, μειώνεται η άμυνα του εμβολίου.
Τρίτον, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο. Ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, ιδίως τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης, αλλά και ο πρόσθετος φόρτος σε συγκεκριμένες ώρες στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Βεβαίως, με ειδικές πρόνοιες για εργαζόμενους με παιδιά στο σχολείο.
Τέταρτον, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, ακόμα πιο εντατικά. «Δεν υπάρχουν «κορόιδα» και «έξυπνοι» σε μία εθνική μάχη. Και σε αυτήν πρέπει να μπουν πιο αποφασιστικά όλοι, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους: το κράτος, η αυτοδιοίκηση, οι επιστημονικοί φορείς αλλά και οι επιμέρους επαγγελματικές ενώσεις», είπε ο πρωθυπουργός.
Και πέμπτον, ενισχύεται κι άλλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Αξιοποιούνται, ήδη, ιδιωτικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Και στις περιοχές μεγάλης πίεσης επιτάσσονται και οι υπηρεσίες ιδιωτών γιατρών. Σήμερα, μάλιστα, υπέγραψα και τη σχετική διάταξη. Ενώ γίνονται προσλήψεις στη θέση ανεμβολίαστων υγειονομικών που παραμένουν σε αναστολή».


Latest News

Διαταγή Τραμπ για επιθέσεις εναντίον των Χούθι στην Υεμένη - «Ο χρόνος σας τελείωσε»
Για τουλάχιστον εννιά νεκρούς αμάχους κάνει λόγο το υπουργείο Υγείας των Χούθι – Μήνυμα του Ντόναλντ Τραμπ και προς το Ιράν

Κικίλιας: «Πρώτος στόχος μου να μην αυξηθούν τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια»
Ο νέος υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλης Κικίλιας παραλαμβάνοντας από τον Χρήστο Στυλιανίδη ανήγγειλε τέσσερις προτεραιότητες στη ναυτιλία και την ακτοπλοϊα

Ζελένσκι: Ο Πούτιν λέει ψέματα για την «περίπλοκη εκεχειρία»
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε με τους Ευρωπαίους ηγέτες που συγκεντρώθηκαν με πρωτοβουλία της Βρετανίας

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου δεν βρήκε αποδείξεις για περικύκλωση Ουκρανών στρατιωτών στο Κουρσκ
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ζητήσει την παράδοση των Ουκρανών στρατιωτών στο Κουρσκ, ενώ δεσμεύτηκε ότι, αν το κάνουν, θα τους χαρίσει τη ζωή.

Οι 6 πυλώνες της πολιτικής Παπασταύρου για την ενέργεια και το περιβάλλον
Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου στη διάρκεια παραλαβής των αρμοδιοτήτων του τόνισε τη σημασία της ενέργειας στα εθνικά ζητήματα

Βρετανία: Τι είπε στην τηλεδιάσκεψη 26 ηγετών για την Ουκρανία, o Κιρ Στάρμερ
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας σχοινοβατεί ανάμεσα στον ιστορικό υπερατλαντικό σύμμαχο και το φιλο-ουκρανικό πνεύμα που κυριαρχεί μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών.

Φιντάν: Αν προσφέρουμε στην ασφάλεια της Ευρώπης θα ζητήσουμε ανταλλάγματα
«Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ένας τομέας που πρέπει να επανεξετάζεται καθημερινά», είπε ο Χακάν Φιντάν

Τραμπ: Απειλές σε πολιτικούς, εισαγγελείς και δημοσιογράφους σε ομιλία του στο υπουργείο Δικαιοσύνης
Ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί τους αντιπάλους του με φυλάκιση σε ομιλία του στο υπουργείο Δικαιοσύνης

Δέσμευση Δήμα για «στοχοπροσήλωση, αποτελεσματικότητα και σεμνότητα» στο Υπ. Υποδομών και Μεταφορών
Τι δήλωσαν οι Χρίστος Δήμας και Κωνσταντίνος Κυρανάκης κατά την παράδοση – παραλαβή στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Μαρινάκης: Εξαιρετικά σημαντική η αναβάθμιση από τη Moody's
«Η κυβέρνηση έχει στόχο να μεταφέρει αυτή την επιτυχία στις ζωές των πολιτών, δημιουργώντας δουλειές και αυξάνοντας τους μισθούς», τόνισε ο Παύλος Μαρινάκης.