«Η άνοδος του ονομαστικού ΑΕΠ, σε συνδυασμό με τα χαμηλά ονομαστικά επιτόκια τα επόμενα έτη, εκτιμάται ότι θα βοηθήσουν σημαντικά στην αποκλιμάκωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ» (από το Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της Διευθύνσεως Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank- 17 Νοεμβρίου 2021).
Η Νέα Αρχή για το Νερό
Μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου του 2023 θα πρέπει να έχει συσταθεί και να λειτουργεί η νέα ρυθμιστική αρχή για τα ύδατα και τα λύματα. Πρόκειται, δίχως άλλο, για μια κρίσιμης σημασίας μεταρρύθμισης σε μια εποχή οι πολίτες βιώνουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Οι σχετικές πληροφορίες κάνουν λόγο για ισχυρές πιέσεις από τους Θεσμούς προκειμένου να γίνει πραγματικότητα η σύσταση ενός ενιαίου φορέα, όπως η εθνική ρυθμιστική αρχή για τα ύδατα. Το project για τη σύσταση της νέας Αρχής, της ΡΑΕ του νερού, η οποία θα είναι αρμόδια για την εφαρμογή της πολιτικής ορθολογικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων που έχει σχεδιαστεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 . Η νέα αρχή, όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, αναμένεται να ενισχύσει το θεσμικό πλαίσιο και να εποπτεύσει τον τομέα, συμπεριλαμβανομένου του εξορθολογισμού της τιμολογιακής πολιτικής για το νερό σύμφωνα με την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», καθώς και με τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των υπηρεσιών ύδρευσης στην Ελλάδα.
Ο Επόπτης και οι Εποπτευόμενοι: Η νέα Αρχή θα είναι ο επόπτης της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ – οι δύο εισηγμένες εταιρείες ύδρευσης και αποχέτευσης- αλλά και για τις εκατοντάδες μικρές τοπικής και περιφερειακής εμβέλειας εταιρείες που ανήκουν στους Δήμους ( στη δύναμη της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης που έχει την έδρα της στη πόλη της Λάρισας ανήκουν 122 επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα).
Το Στοίχημα: Το κρίσιμο στοίχημα για τις μέρες που διανύουμε είναι η υλοποίηση ενός γενναίου επενδυτικού προγράμματος για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των δικτύων με έμφαση στα ζητήματα της ασφάλειας και της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών. Και αυτό το πρόγραμμα δεν μπορεί να βασιστεί μόνο σε δημόσιους ή ενωσιακούς πόρους αλλά απαιτεί και συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων και επενδυτών μέσα σχήματα συμπράξεων.
Μέσα στο 2023 αλλά πολύ νωρίτερα από την νέα Αρχή ύδρευσης θα πρέπει να έχει συσταθεί και να λειτουργεί η νέα ρυθμιστική αρχή για τα απόβλητα.
Σκληρά, αυστηρά χρονοδιαγράμματα που πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα προκειμένου να μην κλείσει η στρόφιγγα των χρημάτων που έρχονται από τις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της λειτουργίας του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
To Γερμανικό Mπλόκο
Δεν έφτασε ακόμα η ώρα της λειτουργίας του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, καθώς η αρμόδια Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων της Γερμανίας (Bundesnetzagentur) δεν έδωσε την απαραίτητη αδειοδότηση. Ο συγκεκριμένος αγωγός, που θα μεταφέρει απευθείας το φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία από τη Βαλτική, παρακάμπτοντας την Ουκρανία και προκαλώντας έτσι την αντίδραση τόσο των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης όσο και των ΗΠΑ, είναι ήδη έτοιμος, αλλά προκειμένου να λειτουργήσει θα πρέπει η εταιρία που το διαχειρίζεται να οργανωθεί με βάση το γερμανικό δίκαιο. Αυτό συμβαίνει καθώς σύμφωνα με την οδηγία της ΕΕ για το φυσικό αέριο, η λειτουργία του αγωγού και η διανομή του φυσικού αερίου πρέπει να διαχωρίζονται επαρκώς. Έτσι, η διαχειρίστρια Nord Stream 2 AG με έδρα την Ελβετία ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει μία θυγατρική, η οποία θα είναι ιδιοκτήτρια του μέρους του αγωγού που βρίσκεται εντός Γερμανίας και θα το διαχειρίζεται, οργανωμένη σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία, και στην οποία –τη θυγατρική- θα περάσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία της καθώς και το έμψυχο δυναμικό που αφορά το γερμανικό κομμάτι.
To Ραντεβού του Ιανουάριου: Αυτό θα πρέπει να συμβεί μέχρι τον Ιανουάριο, ώστε να επανεξεταστεί το αίτημα αδειοδότησης, ενώ στη συνέχεια, η λειτουργία του αγωγού θα πρέπει να πάρει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προτού λάβει την οριστική άδεια από την αρμόδια γερμανική υπηρεσία. Αμέσως πάντως μόλις ανακοινώθηκε η απόφαση, η τιμή του φυσικού αερίου αυξήθηκε στην ολλανδική αγορά, που είναι το σημείο αναφοράς, κατά 10% σε σχέση με τη Δευτέρα.
Το Ομόλογο της Μεταποίησης
Μια εύστοχη επισήμανση του γενικού διευθυντή του Κλάδου Αλουμινίου της ΕlvalHalcor Λάμπρου Βαρούχας, όχι μόνο δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη αλλά να προβληματίσει όλους όσοι υπερασπίζονται στη πράξη την ανάγκη της παραγωγικής ανασυγκρότησης στη χώρα μας. Το υψηλόβαθμο στέλεχος της ηγέτιδας δύναμης στην αγορά του αλουμινίου και του χαλκού με αφορμή την εκκίνηση της διαπραγμάτευσης του εταιρικού ομολόγου, αξίας 250.000.000 ευρώ, θεώρησε απαραίτητο να υπογραμμίσει ότι το ομόλογο της ElvalHalcor «είναι ένα από τα ελάχιστα Ομόλογα ανάμεσα στα 15 που θα διαπραγματεύονται από σήμερα στο ελληνικό Χρηματιστήριο που προέρχεται από τον τομέα της μεταποίησης, καταδεικνύοντας εκτός των άλλων και το δυναμισμό της ελληνικής Βιομηχανίας».
Το Εργαλείο: Ο ίδιος που ανέλαβε να κτυπήσει το παραδοσιακό καμπανάκι δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής: H έκδοση του εταιρικού μας ομολόγου «πιστοποιεί την εμπιστοσύνη που τόσο οι επιχειρήσεις, όσο και το επενδυτικό κοινό δείχνουν στην εγχώρια αγορά ομολόγων η οποία αναπτύσσεται ταχέως και αποτελεί πλέον ένα πρόσθετο χρηματοδοτικό εργαλείο για τις επιχειρήσεις και μια διέξοδο στους αποταμιευτές οι οποίοι μπορούν να εμπιστευτούν κάποιες εταιρίες και να επενδύσουν σ’ αυτές. Είμαστε πολύ περήφανοι για τη μεγάλη ανταπόκριση του επενδυτικού κοινού στην πρόσκλησή μας, ιδιαίτερα των ιδιωτών επενδυτών, αλλά και των θεσμικών, που υπερκάλυψαν την έκδοση κατά σχεδόν τρεις φορές, 2,94 για την ακρίβεια, τιμώντας την εταιρία μας και δίνοντάς μας δύναμη να συνεχίσουμε την αναπτυξιακή μας πορεία με σεβασμό και υπευθυνότητα».
To «Πρώην Αλατισμένο» Οικόπεδο
Ψάχνοντας για μικρές λεπτομέρειες στο εμβληματικό έργο υπό την επωνυμία Αθηναϊκή Ριβιέρα, αναπόσπαστο μέρος του σχεδίου για τις Στρατηγικές Αστικές Αναπλάσεις που έχουν ενταχθεί προς χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας βρήκα και το εξής ενδιαφέρον: Tο ΤΑΙΠΕΔ – η νέα αυτοτελής επιχειρησιακή μονάδα του οποίου θα έχει την ευθύνη να «τρέξει» τα της Αθηναϊκής Ριβιέρας- διαθέτει παραθαλάσσιο οικόπεδο 600.000 τ.μ., ένα πρώην αλατισμένο οικοπέδο στην Ανάβυσσο, το οποίο θα δημοπρατηθεί προς πώληση και ανάπτυξη. Τώρα το γιατί ονομάζεται το συγκεκριμένο οικόπεδο «πρώην αλατισμένο οικόπεδο» σηκώνω τα χέρια ψηλά! Προφανώς, και θα έχει να κάνει με κάποια παλιά Αλυκή της περιοχής.
Η Ριβιέρα: Τώρα ως προς το υποέργο της Αθηναϊκής Ριβιέρας που στοχεύει στην ενοποίηση της αστικής και φυσικής ακτογραμμής του παραθαλάσσιου κομματιού της Αττικής, που εκτείνεται από το λιμάνι του Πειραιά μέχρι το ακρωτήριο του Σουνίου θα έχει να αντιμετωπίσει ως βασικό πρόβλημα τον κατακερματισμό και την έλλειψη προσβασιμότητας.
Η ακτογραμμή διαθέτει επίσης πολλά ξενοδοχεία, όπως το Μεγάλο Θέρετρο Λαγονήσι, η παραλία Eden, το Plaza Resort, το Ακρωτήριο Σούνιο κ.ά. Με λίγα λόγια, καλή δύναμη και καλό κουράγιο (ή καλή τύχη!).
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Λονδίνο κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχε με ξένους επενδυτές και στις οποίες συμμετείχαν οι επικεφαλής χρηματοπιστωτικών οργανισμών και εταιρειών διαχειρισης κεφαλαίων καθώς και οι επικεφαλής επιχειρήσεων διεθνούς εμβέλειας στους τομείς της ενέργειας, του real estate, των υποδομών, της τεχνολογίας και της βιομηχανίας μιλώντας για τις νέες δυνατότητες της χώρας, πέρα από τις μεταρρυθμίσεις, τη μείωση των φόρων και το φιλικό επενδυτικό περιβάλλον -στοιχεία που καταγράφονται στις εκθέσεις των διεθνών οργανισμών για την Ελλάδα- στάθηκε ιδιαίτερα στο ταλέντο και τις δεξιότητες των Ελλήνων που ζουν εντός και εκτός της χώρας.
Όπως διαβάζω σε σχετική ανάρτηση στο primeminister.gr «σημείωσε ως προς αυτό πως οι επιχειρήσεις που αποφασίζουν να επενδύσουν στην Ελλάδα προσφέρουν καλά αμειβόμενες -και συχνά υψηλής εξειδίκευσης- θέσεις εργασίας σε Έλληνες, συμβάλλοντας παράλληλα και στην αντιστροφή του brain drain που έπληξε τη χώρα την προηγούμενη δεκαετία». Πάντα, σύμφωνα με την ανάρτηση στο primeminister.gr: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε επίσης με έμφαση τα φορολογικά κίνητρα που θέσπισε η κυβέρνηση για όσους επιλέγουν την Ελλάδα ως μόνιμη φορολογική έδρα αλλά και για τους Έλληνες που επιλέγουν να επιστρέψουν στη χώρα μας».
Latest News
Γεννά(ρης) κέρδη το ΧΑ, περιμένουν σήμα οι εισηγμένες, ο «κόσμος» της Γκίλφοϊλ, κλείνει το μάτι στον Μασκ η Ράπτη, «σπάει» η Θεσσαλία, το λάθος με τα Airbnb, τα στεφάνια του Σημίτη
Βέλτιστο σενάριο
Βλέπει υψηλότερα το χρηματιστήριο, εν αναμονή του ν/σ για την κεφαλαιαγορά, έδωσε στο πιάτο τη σύσταση η Goldman Sachs, το κακό timing των ασφαλιστικών, φουντώνει η κόντρα για τα σκουπίδια
Ημέρα διανομής
Παίρνει ύψος το χρηματιστήριο, ο γιος του Τραμπ (;) στην Ελλάδα, σπάνε συμβόλαια υγείας, σιγή ιχθύος από κλινικάρχες, ποιος τελικά είναι υπεύθυνος για τις golden visa;
Μπετόν αρμέ το χρηματιστήριο
Το January effect στο ΧΑ, στο βάθος η JP Morgan, τα σχέδια της AKTOR, ο «πυροσβέστης» Λιβάνιος, τα «παιχνίδια» με το Υπερταμείο, ο ελληνικός ΝΟΚ στην… Ευρώπη
Σύννεφα
Σηκώνει μανίκια η ΑΑΔΕ, οι «αόρατες» καθαρίστριες των Airbnb, αλήθειες από τον Μυτιληναίο, «ζεσταίνονται» οι λογαριασμοί ρεύματος, η επένδυση της CMBlu Energy, η «ενέδρα» Ανδρουλάκη
Θετικά τα μηνύματα
Η «είδηση» της χρονιάς, κληρώνει για Ηλέκτωρ, η «χυλόπιτα» στην Goldman, οι ελπίδες για το January effect στο ΧΑ, η «βόμβα» των ασφαλίστρων
Η είδηση της χρονιάς
Τα «βρήκαν» οι Αθηναίοι την Πρωτοχρονιά, μάγεψε η Ρομπόλη, τα «τραπέζια» του Καρέλια, καμπανάκι Βέττα, ενεργειακός «χειμώνας» στην Ευρώπη, η ανακούφιση Ρόκα, το ρεκόρ του ΤΑΙΠΕΔ
Έλαμπε η Αθήνα
Συναγερμός στις διαφημιστικές, το τεστ της Κρουαζιέρας, οργανώνονται οι αγρότες, οι part time δουλειές, τα ξεκαθαρίσματα στις κλινικές, τα business plan (;) του Ελλάκτωρ και της Allwyn
Ψηφιακή ασφάλεια
Ο Δεληβοριάς και η ΕΡΤ, το στοίχημα του Χατζηδάκη, προσοχή με τα κρυπτονομίσματα, οι Άγγλοι για την Metlen, το σπριντ της Hellenic Hydrogen, τα καρφιά για ΔΕΣΦΑ
Οι εκδηλώσεις
Πέφτει μισό δισ. στην αγορά, τα αντανακλαστικά Σκυλακάκη, έρχεται το Kids Wallet, το santa rally του Ελλάκτωρ, το «χέρι» του Κορεάτη στην Intralot, το καμπανάκι ΣΕΤΕ
Μισό δισ. στην αγορά