Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να κάνει κάποιες «παραχωρήσεις» στο θέμα των κρατικών επιδοτήσεων και να επιτρέψει τη χρηματοδότηση νέων εργοστασίων παραγωγής μικροτσίπ ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση με τις ελλείψεις στην παγκόσμια αγορά.

Η δήλωση έγινε από την Επίτροπο Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η οποία αντιστεκόταν στις πιέσεις κυρίως της Γαλλίας για μια απρόσκοπτη προσέγγιση των επιδοτήσεων.

Λόγω της εξάρτησης από τις ασιατικές βιομηχανίες παραγωγής μικροτσίπ, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χτυπηθεί σκληρά από την παγκόσμια έλλειψη σε ημιαγωγούς η οποία καθυστερεί τις παραδόσεις κάθε είδους αγαθών, από αυτοκίνητα μέχρι κονσόλες και κινητά τηλέφωνα, ανεβάζοντας παράλληλα τις τιμές παγκοσμίως.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδεχομένως εξετάσει την έγκριση δημόσιας στήριξης για την κάλυψη πιθανών χρηματοδοτικών κενών στο οικοσύστημα ημιαγωγών για τη δημιουργία ειδικότερα… των πρώτων στο είδος τους εγκαταστάσεων», ανέφερε σήμερα η κα Βεστάγκερ μιλώντας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Η Επιτροπή», η οποία επιβλέπει την αντιμονοπωλιακή πολιτική στις 27 χώρες της ΕΕ, «θα επιδιώξει να διασφαλίσει ότι η υποστήριξη αυτή υπόκειται σε ισχυρές διασφαλίσεις ανταγωνισμού και ότι τα οφέλη θα μοιραστούν ευρέως και χωρίς διακρίσεις σε όλη την ευρωπαϊκή οικονομία», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πέρυσι το νόμο CHIPS for America σε μια προσπάθεια να ανταγωνιστεί τις κινεζικές τεχνολογικές βιομηχανίες, τη στιγμή που η ΕΕ σχεδιάζει να υιοθετήσει ανάλογη νομοθεσία εντός του 2022. Όπως αναφέρει το Reuters, η Ένωση επιδιώκει να διπλασιάσει το μερίδιό της στην παγκόσμια παραγωγή ημιαγωγών στο 20% εντός της επόμενης δεκαετίας.

Σημειώνεται ότι ήδη η αμερικανική Intel έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την επένδυση έως και 80 εκατομμυρίων ευρώ στην Ευρώπη, σε βάθος δεκαετίας, με τις Γερμανία και Γαλλία να θεωρούνται οι βασικοί διεκδικητές για την εγκατάσταση των μελλοντικών εργοστασίων.

Πάντως και μεταξύ των κρατών-μελών υπάρχουν διαφωνίες για το θέμα των κρατικών επιδοτήσεων στο συγκεκριμένο θέμα. Η Γαλλία από τη μία πλευρά πιέζει την Ένωση να προωθήσει μία πολιτική λιγότερων περιορισμών. Ωστόσο, μικρότερες χώρες όπως η Ολλανδία και η Ιρλανδία θεωρούν ότι αν προχωρήσει μία πολιτική εκτεταμένης και χωρίς στόχευση προώθησης πόρων αυτό θα δημιουργούσε αθέμιτο ανταγωνισμό εντός της Ένωσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
ThreatScene Greece: Ανακοίνωση νέου εξειδικευμένου τμήματος για την ναυτιλία
Τεχνολογία |

«Ασπίδα» από τις κυβερνοεπιθέσεις και στη ναυτιλία στήνει η ThreatScene Greece

«Στην ThreatScene, η αποστολή μας δεν σταματά μόνο στη ναυτιλία. Δεσμευόμαστε να προστατεύουμε το σύνολο των επιχειρήσεων απέναντι στις κυβερνοαπειλές», είπε η διευθύνουσα σύμβουλος, Κατερίνα Τασιοπούλου

Τεχνητή Νοημοσύνη: Τα οφέλη, το υψηλό κόστος και οι κίνδυνοι κυβερνοασφάλειας
Tεχνητή νοημοσύνη |

Μιχάλης Μπλέτσας (MIT): Η AI μου έχει στερήσει τον ύπνο

Ο διοικητής της Αρχής Κυβερνοασφάλειας Μιχάλης Μπλέτσας προσδιόρισε ως ζητούμενο το «να αναπτύξουμε δεξιότητες που θα μας επιτρέψουν να δουλέψουμε με την τεχνητή νοημοσύνη και όχι για την τεχνητή νοημοσύνη»

Επιχειρήσεις: Αναγνωρίζουν την χρησιμότητα της AI αλλά δεν επενδύουν σε αυτή
Tεχνητή νοημοσύνη |

Οι ελληνικές επιχειρήσεις αναγνωρίζουν την χρησιμότητα της AI αλλά δεν επενδύουν σε αυτή

Τι έδειξε η έρευνα «Technology & Beyond: The impact of AI» που παρουσιάστηκε στο «Future Unfold» της Grant Thornton για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τη σχέση τους με την τεχνητή νοημοσύνη