Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να κάνει κάποιες «παραχωρήσεις» στο θέμα των κρατικών επιδοτήσεων και να επιτρέψει τη χρηματοδότηση νέων εργοστασίων παραγωγής μικροτσίπ ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση με τις ελλείψεις στην παγκόσμια αγορά.
Η δήλωση έγινε από την Επίτροπο Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η οποία αντιστεκόταν στις πιέσεις κυρίως της Γαλλίας για μια απρόσκοπτη προσέγγιση των επιδοτήσεων.
Λόγω της εξάρτησης από τις ασιατικές βιομηχανίες παραγωγής μικροτσίπ, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χτυπηθεί σκληρά από την παγκόσμια έλλειψη σε ημιαγωγούς η οποία καθυστερεί τις παραδόσεις κάθε είδους αγαθών, από αυτοκίνητα μέχρι κονσόλες και κινητά τηλέφωνα, ανεβάζοντας παράλληλα τις τιμές παγκοσμίως.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδεχομένως εξετάσει την έγκριση δημόσιας στήριξης για την κάλυψη πιθανών χρηματοδοτικών κενών στο οικοσύστημα ημιαγωγών για τη δημιουργία ειδικότερα… των πρώτων στο είδος τους εγκαταστάσεων», ανέφερε σήμερα η κα Βεστάγκερ μιλώντας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Η Επιτροπή», η οποία επιβλέπει την αντιμονοπωλιακή πολιτική στις 27 χώρες της ΕΕ, «θα επιδιώξει να διασφαλίσει ότι η υποστήριξη αυτή υπόκειται σε ισχυρές διασφαλίσεις ανταγωνισμού και ότι τα οφέλη θα μοιραστούν ευρέως και χωρίς διακρίσεις σε όλη την ευρωπαϊκή οικονομία», πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πέρυσι το νόμο CHIPS for America σε μια προσπάθεια να ανταγωνιστεί τις κινεζικές τεχνολογικές βιομηχανίες, τη στιγμή που η ΕΕ σχεδιάζει να υιοθετήσει ανάλογη νομοθεσία εντός του 2022. Όπως αναφέρει το Reuters, η Ένωση επιδιώκει να διπλασιάσει το μερίδιό της στην παγκόσμια παραγωγή ημιαγωγών στο 20% εντός της επόμενης δεκαετίας.
Σημειώνεται ότι ήδη η αμερικανική Intel έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την επένδυση έως και 80 εκατομμυρίων ευρώ στην Ευρώπη, σε βάθος δεκαετίας, με τις Γερμανία και Γαλλία να θεωρούνται οι βασικοί διεκδικητές για την εγκατάσταση των μελλοντικών εργοστασίων.
Πάντως και μεταξύ των κρατών-μελών υπάρχουν διαφωνίες για το θέμα των κρατικών επιδοτήσεων στο συγκεκριμένο θέμα. Η Γαλλία από τη μία πλευρά πιέζει την Ένωση να προωθήσει μία πολιτική λιγότερων περιορισμών. Ωστόσο, μικρότερες χώρες όπως η Ολλανδία και η Ιρλανδία θεωρούν ότι αν προχωρήσει μία πολιτική εκτεταμένης και χωρίς στόχευση προώθησης πόρων αυτό θα δημιουργούσε αθέμιτο ανταγωνισμό εντός της Ένωσης.
Latest News
Facebook: Το ψεύτικο «μήνυμα απενεργοποίησης λογαριασμού» – Τι πρέπει να κάνετε
Έρχεται μήνυμα από φίλους για απενεργοποίηση λογαριασμού του Facebook
Νέο μπλόκο ΗΠΑ στις εξαγωγές μικροτσίπ και τεχνολογίας ΑΙ
Στόχος των νέων περιορισμών είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες να διατηρήσουν την κυρίαρχη θέση τους στην τεχνητή νοημοσύνη
Meta και Amazon «κόβουν» τα προγράμματα συμπερίληψης – Νέα συνάντηση Τραμπ και Ζάκερμπεργκ
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ συνεχίζει την επίθεση φιλίας στον Τραμπ καθώς οι αμερικανικές επιχειρήσεις προετοιμάζονται για ισχυροποίηση των συντηρητικών φωνών.
Οι Κινέζοι ανταγωνιστές «ροκανίζουν» το μερίδιο αγοράς των iPhone της Apple - Ο ρόλος της AI
Το iPhone υποχώρησε κατά μία μονάδα στο 18% του μεριδίου αγοράς το 2024
Ένας Cosmos γεμάτος ανθρωπόμορφα ρομπότ
Θα μπορούν να κάνουν δουλειές στο σπίτι ή σε χώρους εργασίας όπως τα εργοστάσια
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ κατακρίνει την Apple για έλλειψη καινοτομίας
O Μαρκ Ζάκερμπεργκ είπε για την Apple, μεταξύ άλλων , πως «Δεν έχουν εφεύρει κάτι σπουδαίο εδώ και καιρό»
Γιατί 1 στους 4 Αμερικάνους αποφεύγουν την Τεχνολογία Tesla
Είναι εξαιρετικά σπάνια η εμπλοκή ενός επιχειρηματία τόσο ανοιχτά στην πολιτική με τρόπο που να οδηγεί σε μποϋκοτάζ της Tesla
Γιατί η Meta έπρεπε να «υποκλιθεί στον Τραμπ» πριν από την ορκωμοσία του
Η Meta έχει πολλά να διακινδυνεύσει, γι' αυτό και επαναπροσδιορίζει τη θέση της ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις - Τι κάνει τώρα με τον Τραμπ
Η Google αλλάζει τον τρόπο που μαθαίνουμε τις ειδήσεις – Τι είναι η λειτουργία «Daily listen»
Η Google δοκιμάζει μια νέα λειτουργία, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, που θα αλλάξει για πάντα τον τρόπο ενημέρωσης των χρηστών.
Στη «Silicon Valley» της Ταϊβάν - Εκεί που χτυπά η καρδιά της τεχνολογίας
Το νέο επιστημονικό πάρκο εισφέρει το 6% του ΑΕΠ της Ταϊβάν - Στο Σίντσου έχουν εγκατασταθεί εκατοντάδες τεχνολογικές επιχειρήσεις