Τα «πάνω – κάτω» που έχει φέρει στην Ευρώπη το νέο κύμα Covid 19 δεν θα μπορούσε, όπως φάνηκε, να αφήσει ανεπηρέαστο το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο αν και προσπάθησε την πρώτη ώρα της συνεδρίασης να συνεχίσει την ανοδική του αντίδραση, τελικά διολίσθησε σε αρνητικά εδάφη, αποτυπώνοντας και αυτό τις ανησυχίες του. Έτσι, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,87% στις 915,02 μονάδες, ροκανίζοντας έτσι στο 0,11% τα κέρδη της εβδομάδας.
Η αγορά εισέρχεται από την προσεχή Δευτέρα στο τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, του μήνα δηλαδή που τα ξένα χαρτοφυλάκια κλείνουν τις 12μηνες στρατηγικές τους και έχουν λάβει και τις αποφάσεις για την επόμενη χρονιά. Και μπορεί το στοίχημα να είναι να παραμείνουν αυτά τα κεφάλαια στη Λεωφόρο Αθηνών, εντούτοις οι προσδοκίες πλέον έχουν περιοριστεί, καθώς ένα νέο κύμα της Covid 19 απειλεί όχι μόνο την Ευρώπη, αλλά σαφώς και τη χώρα μας.
Πόσο θα επηρεαστεί η ανάκαμψη
Το πόσο θα επηρεάσει την ανακάμπτουσα ελληνική οικονομία, άρα και τις εισηγμένες, θα εξαρτηθεί από τα μέτρα που θα υποχρεωθεί το κυβερνητικό επιτελείο να λάβει, προκειμένου να ελέγξει αυτό το κύμα. Και οι εκτιμήσεις δεν είναι με το μέρος μιας οικονομίας χωρίς μέτρα, δεδομένης της επιδημιολογικής, μέχρι τώρα, εικόνας. Ούτε και θετικές, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι χώρες από τις οποίες έρχονται οι τουρίστες στην Ελλάδα βρίσκονται υπό καθεστώς περιορισμών, ακόμη και σε μια περίοδο που ο ελληνικός τουρισμός είναι σε χαμηλά επίπεδα.
Μια πρώτη εικόνα για την εκτίμηση των ξένων ίσως λάβει η αγορά σήμερα, όταν δηλαδή η Moody’s ανακοινώσει την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Αν και αρχικά καλλιεργήθηκαν προσδοκίες για τη σημερινή αξιολόγηση, πλέον υπάρχει επιφυλακτικότητα. Οι αναλυτές βλέπουν πιθανότητες η Ελλάδα – με “όπλο” τον εντυπωσιακό ρυθμό ανάπτυξης – να φτάσει ένα βήμα πιο κοντά στην πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα αφότου ο οίκος “ανεβάσει” την πιστοληπτική ικανότητα κατά μία βαθμίδα στο Ba2 από Ba3, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από το αν η χώρα μπει σε νέο lockdown.
Σε επίπεδο τίτλων, η Aegean υπέκυψε στους φόβους του Covid 19 και έκλεισε με απώλειες 2,16%, με τις ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Coca Cola, Motor Oil, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΛΧΑ και Eurobank να βαρύνουν επίσης την αγορά. Στον αντίποδα, ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Τέρνα Ενεργειακή, Alpha Bank και ΟΛΠ.
Latest News
Οι πρωταγωνιστές του ΧΑ - Πόσο αυξήθηκε η κεφαλαιοποίηση της αγοράς το 2024
Ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε το 2024 στις 1.469,67 μονάδες, έναντι 1.293,14 μονάδων το 2023, σημειώνοντας ετήσια άνοδο 13,65%.
Με rotation στους πρωταγωνιστές, συνέχισε την ανάβαση το ΧΑ
Μπορεί να μην έχει πιάσει υψηλές συναλλακτικές ταχύτητες, ούτε και να έχει κάνει το άλμα, αλλά το Χρηματιστήριο Αθηνών ακολουθεί μια σταθερή ανοδική πορεία, με τις διορθώσεις να περιορίζονται
Το μεγάλο στοίχημα των ελληνικών μετοχών για το 2025
Oι πάροχοι δεικτών FTSE Russell και S&Ρ DJI έχουν εντάξει το Χρηματιστήριο Αθηνών σε watch list
Βρίσκει στηρίξεις σε ΕΛΧΑ και τράπεζες το ΧΑ
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,05% στις 1.481,50 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 31,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 10,1 εκατ. τεμάχια
Ήπια profit taking στο ΧΑ, στηρίζουν ΕΛΧΑ και Βιοχάλκο
Η αγορά χρειάζεται να πάρει μέρος των κερδών που καταγράφονται από τις αρχές Δεκεμβρίου
Άγγιξε και τις 1.480 μονάδες το ΧΑ, οδηγός η Βιοχάλκο
Ισχυρούς συμμάχους στην προσπάθεια να διευρύνει την ανοδική κίνησή του βρήκε στην πρώτη συνεδρίαση του έτους, το Χρηματιστήριο Αθηνών
Βιοχάλκο και Ελλάκτωρ οδηγούν υψηλότερα το ΧΑ
Πρώτη του έτους για το Χρηματιστήριο της Αθήνας και πολλοί τηρούν στάση αναμονής
Deutsche Bank: Εκτός «10αδας» πρωταθλητών το ΧΑ το 2024 - Εντυπωσιακός ο Δεκέμβριος [γραφήματα]
Το ΧΑ ολοκλήρωσε τον τέταρτο συνεχόμενο χρόνο ανόδου - Τι δείχνει ανάλυση της Deutsche Bank
Επιβεβαιώνει τις 1.470 μονάδες - Ποιες μετοχές ξεχωρίζουν στο ξεκίνημα του 2025
Το Χρηματιστήριο Αθηνών βρέθηκε στην πρώτη θέση των αποδόσεων παγκοσμίως τον Δεκέμβριο
Τα δύο πρόσωπα του ΧΑ το 2024 και οι προσδοκίες για το 2025 [πίνακες]
Το ορόσημο στο Χρηματιστήριο Αθηνών για κεφαλαιοποίηση 100 δισ. ευρώ έχει κατακτηθεί - Τα μερίσματα των 4,6 δισ. που θα διανεμηθούν το 2025 και οι γεωπολιτικές προκλήσεις