Η μειωμένη παραγωγή χειμερινών φρούτων και λαχανικών, λόγω καιρικών συνθηκών, η έλλειψη εργατικών χεριών τόσο στο στάδιο της συγκομιδής όσο και της συσκευασίας σε συνδυασμό με το κόστος στις μεταφορές δημιουργούν προβλήματα στην ομαλή εμπορική τους πορεία.

Αυτό σχολιάζει μεταξύ άλλων ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS, στο δελτίο εξαγωγών από 13 έως 18.11.2021.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία εξαγωγών, η εξαγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών ανέρχεται σε 58.850 τόνους σημειώνοντας μείωση 13,9%.

Η εκστρατεία των επιτραπέζιων σταφυλιών ολοκληρώνεται και στην περιοχή της Καβάλας, μια από τις κύριες περιοχές παραγωγής και εξαγωγής. «Μέχρι σήμερα είναι προβληματική η εκστρατεία για τις κύριες ποικιλίες, αλλά θετική ως προς τις επιδόσεις των νέων ποικιλιών δείχνοντας τον δρόμο για την επίσπευση υλοποίησης προγράμματος αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών», σχολιάζει ο Incofruit Hellas.

Με χαμηλούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εξαγωγές μήλων και από 1/9 έως 19/11/21 η εξαγωγή τους ανέρχεται σε 20.421 τόνους. Να σημειωθεί ότι στο αντίστοιχο διάστημα οι εισαγωγές μήλων ανήλθαν σε 15.660 τόνους, εκ των οποίων οι 12.877 εισήλθαν από την Βόρεια Μακεδονία. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι κύριες περιοχές εξαγωγής και εισαγωγής τους είναι η Πέλλα (εξαγωγές 6.987 τόνους και εισαγωγές 6.963 τόνοι) και η Ημαθία (εξαγωγές 3.302 τόνους και εισαγωγές 4.748 τόνοι).

Ο Σύνδεσμος Incofruit Hellas εφιστά την προσοχή σε τυχόν περιπτώσεις εξαγωγής εισαγομένων μήλων στην ανάλυσή τους για υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Επίσης, από 1/9/2021 έως και 19/11/2021 οι αναγγελίες φορτίων καταχωρήθηκαν στο ΜΕΝΟ για εξαγωγή-διακίνηση ακτινιδίων 52.760 τόνων εκ των οποίων προς Ιταλία κατευθύνθηκαν 29.053 τόνοι (το 55% των εξαγωγών τους).

Διακίνηση ατυποποίητων εσπεριδοειδών στην Πελοπόννησο

Την ίδια στιγμή, συνεχίστηκε η συγκομιδή και εξαγωγή πορτοκαλιών και μανταρινιών. Η έναρξη αυτής της περιόδου εσπεριδοειδών χαρακτηρίστηκε από την χαμηλή ζήτηση αντιμετωπίζοντας δυσκολίες στην πώληση.

Ειδικότερα, για τα πορτοκάλια, οι πωλήσεις ήταν υποτονικές στην αρχή και οι τιμές πολύ χαμηλές, κυρίως λόγω εισαγωγών από το νότιο ημισφαίριο. Η αύξηση της ζήτησης είναι απαραίτητη προκειμένου να καλυφθεί η αύξηση του κόστους παραγωγής και μεταφοράς. Το γεγονός ότι ο καιρός έχει γίνει πιο κρύος νωρίτερα φέτος, εκτιμάται θετικά από τον Σύνδεσμο των εξαγωγέων, το οποίο αντικατοπτρίζεται στην αύξηση της ζήτησης και ελπίζεται στην αξία πώλησης των προϊόντων.

«Δυστυχώς και φέτος στις παραγωγικές περιοχές της Πελοποννήσου παρατηρούνται φαινόμενα διακίνησης ατυποποίητων εσπεριδοειδών (κατευθείαν από τον αγρό) από «βαλκάνιους εμπόρους», που δεν έχουν φορολογικό εκπρόσωπο και δεν είναι εγγεγραμμένοι ως οφείλουν στο ΜΕΝΟ. Χωρίς κανένα έλεγχο και την τρέχουσα εμπορική περίοδο εκτοπίζουν από τις αγορές της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας τις υγιείς ελληνικές εξαγωγικές μονάδες, με συνέπεια την δυσφήμιση των ελληνικών πορτοκαλιών και μανταρινιών στους καταναλωτές αυτών των χωρών».

Συμφωνία ΕΕ – Μαρόκου

Το Συμβούλιο της ΕΕ συμφώνησε να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (TGUE), που δημοσιεύτηκε στις 29 Σεπτεμβρίου, η οποία ακύρωσε μέρος της γεωργικής συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και του Μαρόκου, και συγκεκριμένα αυτή που αφορούσε τη διεύρυνση προς τις δυτικές Σαχάρα των προτιμήσεων που δόθηκαν στο Μαρόκο, ώστε μέχρι να επιλυθεί αυτή η διαφορά, τουλάχιστον ένα χρόνο.

«Με αυτόν τον τρόπο, όλα θα παραμείνουν ίδια για τις μαροκινές εξαγωγές φρούτων και λαχανικών στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των κηπευτικών από τη Δυτική Σαχάρα, οι οποίες, πιστεύουμε ότι βλάπτουν τον κοινοτικό παραγωγικό τομέα, καθώς τα ίδια προϊόντα, με τη ίδια ημερολογιακά παραγωγή και χωρίς οι συνθήκες ανταγωνισμού στον κοινωνικό, περιβαλλοντικό τομέα … να είναι ίδιες. Η αύξηση στο κόστος παραγωγής και επεξεργασίας των ενωσιακών νωπών οπωροκηπευτικών προϊόντων, (εργατικών, καλλιεργητικών δαπανών συμπεριλαμβανομένων των συσκευασιών και του μάρκετινγκ) και μεταφορικών σε συνδυασμό με τον αθέμιτο ανταγωνισμό που υφίστανται στην Ευρωπαϊκή αγορά από εισαγόμενα προϊόντα τρίτων χωρών χαμηλού κόστους ζητούμε την αναθεώρηση των τιμών εισόδου που ορίζονται για τις τρίτες χώρες στις προτιμησιακές συμφωνίες, για προσαρμογή τους στο τρέχον κόστος των ευρωπαϊκών παραγωγών Είναι απαραίτητο η Κυβέρνηση να υπερασπιστεί την απαίτηση να αναθεωρηθούν αυτές οι συμφωνίες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή που ενεργεί για ολόκληρη την ΕΕ», σχολιάζει σε δήλωσή του ο Γ ιώργος Πολυχρονάκης, ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Incofruit Hellas.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
Αγρότες: Μικρές και μεγάλες γεωργικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη
AGRO |

Ανισότητες μεταξύ μικρών και μεγάλων αγροτικών επιχειρήσεων - Κερδισμένοι και χαμένοι

Στην Ευρώπη, οι μεγάλες γεωργικές επιχειρήσεις αποκομίζουν κέρδη ρεκόρ όταν οι τιμές των τροφίμων εκτοξεύονται, ενώ οι μικρές φάρμες παλεύουν με ελάχιστα περιθώρια κέρδους