Οι τράπεζες πρέπει να αναπτύξουν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη της αγροτικής οικονομίας, τόνισε σε εκδήλωση της ΕΘΕΑΣ στο Αγρίνιο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, εκφράζοντας, παράλληλα, στη στήριξή του, αλλά και τη στήριξη της κυβέρνησης στο συνεταιριστικό και συνεργατικό κίνημα.

«Πιστεύω βαθιά στη συνεργατικότητα και στην υγιή συνεταιριστικότητα για τον αγροτικό χώρο. Τα συλλογικά αγροτικά σχήματα μπορούν να συνεισφέρουν ουσιαστικά και μακροπρόθεσμα στην αναδόμηση του αγροτικού τομέα και την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας. Μέσω της επίτευξης οικονομιών κλίμακας, της προώθησης της καινοτομίας, της αξιοποίησης της τεχνολογίας, οδηγούν στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων και, τελικά, στη βελτίωση του αγροτικού εισοδήματος.

Γι΄ αυτό, άλλωστε, η ενίσχυση του πνεύματος του συνεταιρίζεσθαι και η δημιουργία ισχυρών και υγειών συνεταιρισμών αποτελεί σαφή προτεραιότητα της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη», τόνισε ο ΥπΑΑΤ, σημειώνοντας ότι η στήριξη προς το συνεταιριστικό κίνημα γίνεται με πράξεις και όχι με λόγια, και υπενθύμισε ότι:

– Εφαρμόζουμε το μέτρο της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου για το 2022, για τους αγρότες που μετέχουν σε ομάδες παραγωγών, σε συνεταιρισμούς, στο πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας (και για νέους αγρότες).

– Μειώσαμε τη φορολογία στο 10% των κερδών των συλλογικών σχημάτων.

Με αφορμή την παρουσία στην εκδήλωση και διευθυντικών στελεχών της Τραπέζης Πειραιώς, ο κ. Λιβανός, κάλεσε και πάλι τις τράπεζες να δείξουν εμπιστοσύνη στον αγροτικό τομέα και τον αγροτικό κόσμο και τις προέτρεψε, να προωθήσουν ακόμα περισσότερα χρηματοδοτικά εργαλεία στοχευμένα στον αγροτικό τομέα. Γιατί, όπως χαρακτηριστικά είπε «πρέπει να αναδείξουμε όλοι μαζί τον πρωτογενή τομέα σε πρωταγωνιστή ανάπτυξης στη νέα εποχή. Γιατί έτσι μόνο θα κερδίσουμε όλοι. Ισχυρός αγροτικός τομέας σημαίνει ισχυρή οικονομία, σημαίνει ισχυρή κοινωνία».

Διαβάστε επίσης: Κορωνοενισχύσεις μόνο σε προϊόντα που υπάρχει τεκμηρίωση απώλειας

Αναφερόμενος στην Τράπεζα Πειραιώς είπε ότι βοηθά στο να γίνει πιο τεχνοκρατικός ο χώρος και στη δημιουργία νέων επενδύσεων. Όπως είπε έτσι θα δημιουργηθεί πλούτος. Και όταν δημιουργείται πλούτος, δημιουργείται πλούτος και για τους παραγωγούς με αποτέλεσμα να ενισχύεται ο πρωτογενής τομέα και η αγροτική επιχειρηματικότητα.

Σε αυτήν την προσπάθεια, εκτιμά ο κ. Λιβανός, καταλυτικός είναι και ο ρόλος της ΕΘΕΑΣ.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέφρασε τη στήριξή του και προς τις διεπαγγελματικές οργανώσεις ενώ, όπως σημείωσε, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, η κυβέρνηση παρέχει κίνητρα για συνεργασίες και συνεργατικά σχήματα με στόχο την καινοτομία και την εξωστρέφεια.

Αξιοποίηση μέσω Ταμείου Ανάκαμψης

Συνολικά, όπως είπε, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να κινητοποιήσουμε τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα.

Σε αυτά περιλαμβάνονται:

– 670 εκατ. ευρώ για τον Οικονομικό Μετασχηματισμό του Αγροτικού Τομέα, εκ των οποίων:

– 100 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα

– 100 εκατ. ευρώ για τον πράσινο αγρο-τουρισμό

– 217 εκατ. ευρώ για την αναδιάρθρωση καλλιεργειών

– 18 εκατ. ευρώ για τη γενετική βελτίωση ζώων και

– 235 εκατ. ευρώ για καινοτομία και πράσινη μετάβαση στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων.

Διαβάστε επίσης: Ιδρύεται Ταμείο Παροχής μικροπιστώσεων στον πρωτογενή τομέα

Ακόμα στο ίδιο πρόγραμμα, όπως είπε ο κ. Λιβανός, περιλαμβάνονται,

– 70 εκατ. ευρώ για την Υδατοκαλλιέργεια

– 47 εκατ. ευρώ για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του Αγροδιατροφικού

– 1 δισ. ευρώ για το Εθνικό Δίκτυο Άρδευσης

Παράλληλα ο κ. Λιβανός αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα αρδευτικών έργων «Ύδωρ 2.0», το μεγαλύτερο, όπως σημείωσε, ολοκληρωμένο πρόγραμμα αρδευτικών έργων που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα.

Έργα κατασκευής

Συνολικά περιλαμβάνονται 21 έργα κόστους κατασκευής 1,6 δισ. ευρώ και συνολικού κόστους (λειτουργίας και κατασκευής) σε βάθος 25ετίας που ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ.

Για την υλοποίηση αυτού του τεράστιου προγράμματος συμπληρωματικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, θα χρησιμοποιηθούν πόροι του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) και χρήματα από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ θα κινητοποιηθούν και ιδιωτικοί πόροι, από τους ιδιώτες που συμμετέχουν με την άντληση δανεισμού.

Διαβάστε επίσης: Νέοι αγρότες – Οι βασικοί στόχοι του Προγράμματος – Τι αλλάζει

Εκτίμηση του κ. Λιβανού είναι ότι το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο χαρακτήρισε  νέο σχέδιο Marshall θα αποτελέσει ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία που διαθέτουμε για να πετύχουμε τον απαιτούμενο μετασχηματισμό του παραγωγικού μας μοντέλου και την επούλωση των πληγών  από την πανδημία. Μαζί με την ΚΑΠ των 19,3 δις, συνιστούν, όπως είπε, τα δύο βασικά χρηματοδοτικά εργαλεία της Ελλάδας, για τον επανακαθορισμό του αγροτικού τομέα και τη μετάβασή του στη νέα εποχή σε ένα πρότυπο περισσότερο βιώσιμο, πράσινο, ψηφιακό, καινοτόμο, συνεργατικό και ανανεωμένο.

«Έχουμε πρόγραμμα, έχουμε στρατηγική και όραμα για να επαναφέρουμε την Ελλάδα σε δυναμική αναπτυξιακή τροχιά, με τον πρωτογενή τομέα σε πρωταγωνιστικό ρόλο και να ξαναβρούν οι  Ελληνίδες και οι Έλληνες αγρότες, τη θέση που τους αξίζει», κατέληξε ο κ. Λιβανός.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
Δήμας: Καμία αλλαγή στη διακίνηση μικρής ποσότητας ελαιολάδου – Τι γίνεται με το 17λιτρο τενεκέ
AGRO |

Δήμας: Καμία αλλαγή στη διακίνηση μικρής ποσότητας ελαιολάδου – Τι γίνεται με το 17λιτρο τενεκέ

«Το θεσμικό πλαίσιο που ρυθμίζει τη μεταφορά του ελαιολάδου ισχύει από το 2017», είπε ο κ. Δήμας, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση αλλαγής στο σημερινό καθεστώς