Συμφώνησαν πως… διαφωνούν για μια ακόμη φορά Κριστίν Λαγκάρντ και Γενς Βάιντμαν, καθώς στις ομιλίες τους στο ίδιο τραπεζικό συνέδριο στην Φρανκφούρτη υιοθέτησαν διαμετρικά αντίθετα γραμμή απέναντι στον πληθωρισμό και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να διαχειριστεί το ζήτημα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Προφανώς οι απόψεις του επικεφαλής της Bundesbank δεν εξέπληξαν κανέναν, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που τις εκφράζει. Αν και δεν θα έχει πολλές ευκαιρίες ακόμη δεδομένου πως έχει υποβάλλει την παραίτηση του και θα αποχωρήσει από το πόστο στα τέλη του έτους.
Το… γεράκι
Ο κ. Βάιντμαν εμφανίστηκε ανήσυχος για την άνοδο του πληθωρισμού προειδοποιώντας πως ο δείκτης μπορεί να μείνει πάνω από τα όρια ασφαλείας της ΕΚΤ για περισσότερο από ότι αναμένεται, με αποτέλεσμα να απαιτείται απομείωση των μέτρων στήριξης.
«Ο αυξημένος πληθωρισμός θα χρειαστεί πολύ περισσότερο (χρόνο) από ότι αναμενόταν να υποχωρήσει και πάλι» τόνισε ο κ. Βάιντμαν εκφράζοντας αμφιβολίες ότι ο δείκτης θα πέσει κάτω από το 2% στην επόμενη διετία.
«Δεδομένης της σημαντικής αβεβαιότητας στις προοπτικές του πληθωρισμού, η νομισματική πολιτική δεν πρέπει να μείνει δεσμευμένη στην τωρινή επεκτατική της στρατηγική για πολύ ακόμη» ξεκαθάρισε, επισημαίνοντας πως η προστασία της σταθερότητας των τιμών απαιτεί ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής.
Νωρίτερα, η επικεφαλής της ΕΚΤ υιοθέτησε διαφορετική άποψη επιμένοντας πως το συμβούλιο θα πρέπει να δείξει «υπομονή» και να αποφύγει να πάει σε πρόωρη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.
Και το… περιστέρι
Η κυρία Λαγκάρντ παραδέχτηκε πως ο πληθωρισμός στα επίπεδα αυτά είναι επώδυνος, ιδιαίτερα για τους φτωχότερους Ευρωπαίους πολίτες και διαβεβαίωσε το κοινό ότι η ΕΚΤ λαμβάνει τις ανησυχίες αυτές πολύ σοβαρά υπόψη της και παρακολουθεί στενά και προσεκτικά τις εξελίξεις. Όμως, υποστήριξε πως σε ένα διάστημα που η αγοραστική δύναμη πιέζεται από τις αυξημένες τιμές και το αυξημένο ενεργειακό κόστος, μια πρόωρη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα λειτουργούσε ανασχετικά για την ανάκαμψη.
«Η πρόωρη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα επιδείνωνε τις πιέσεις που δέχονται τα εισοδήματα των νοικοκυριών».
Οι επισημάνσεις της κυρίας Λαγκάρντ είχαν προκαλέσει τριγμούς στην αγορά συναλλάγματος, με το ευρώ να χάνει σημαντικό έδαφος έναντι του δολαρίου, κοντά σε χαμηλό 16 μηνών, ενώ απώλειες κατέγραψε και έναντι έτερων βασικών νομισμάτων. Για παράδειγμα κατέγραψε χαμηλό έξι ετών και έναντι του ελβετικού φράγκου.
Θυμίζουμε πως τον ερχόμενο μήνα, συγκεκριμένα στις 16 Δεκεμβρίου, η ΕΚΤ αναμένεται να συνεδριάσει για να αποφασίσει για το μέλλον των μέτρων στήριξης και τα προγράμματα αγοράς ομολόγων. Το έκτακτο πρόγραμμα λόγω πανδημίας PEPP αναμένεται να ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Μάρτιο, όμως ενδέχεται το συμβούλιο να αποφασίσει να αντισταθμίσει τυχόν τριγμούς στις αγορές, εφόσον οι οικονομικές συνθήκες το απαιτούν, ενισχύοντας το τακτικό πρόγραμμα APP. Στο τελευταίο αντιδρούν από τώρα τα γεράκια του συμβουλίου, όπως ο Βάιντμαν.
Latest News
Δήμαρχος στην Ιταλία παλεύει να σταματήσει πώληση ναπολιτάνικης νησίδας
Ο δήμαρχος του Bacoli, στην Ιταλία, υποστηρίζει πως θέλει να αγοράσει την Punta Pennata και να τη μετατρέψει σε «υπαίθριο μουσείο»
Κάτι τρέχει με τα κινεζικά ομόλογα
Πώς θέλει η Λαϊκή τράπεζα της Κίνας να στηρίξει το γιουάν
Πώς ο Μασκ προκάλεσε την ομόνοια των Βρετανών πολιτικών
Τα κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου ενώνονται προτρέποντας τον Τραμπ να επανεξετάσει την ανάμιξη του Μασκ
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων
Το χρυσό πάρεργο του Νάιτζελ Φάρατζ
Ο Νάιτζελ Φάρατζ πληρώθηκε 189.000 λίρες πέρυσι από εταιρεία χρυσού για να εργαστεί με μερική απασχόληση
Γιατί αποτυγχάνει το άνοιγμα της Κίνας στους ξένους τουρίστες
Η Κίνα προχώρησε σε ένα μεγάλο άνοιγμα προς ξένους τουρίστες όμως τα τουριστικά έσοδα απέχουν πολύ από το 2019
Ο Τραμπ απειλεί την ισορροπία ΕΕ και ΗΠΑ - Τι αλλάζει σε εμπόριο και αμυντικές δαπάνες
ΕΕ και ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι στον κόσμο -Πώς οι δασμοί θα επηρεάσουν την οικονομική τους σχέση
Η Σερβία δηλώνει έτοιμη να εξαγοράσει το μερίδιο της Gazprom στο διυλιστήριο NIS
«Έχουμε τα χρήματα» για να αγοράσουμε πίσω το ρωσικό μερίδιο στο Naftna Industrija Srbije, δήλωσε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Τι φέρνει το 2025 για την παγκόσμια οικονομία - Οι χρησμοί του ΔΝΤ και ο φόβος για τις ΗΠΑ
«Οι χώρες δεν μπορούν να δανειστούν για να ξεφύγουν», επισήμανε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα
Οι 9+1 κορυφαίες τάσεις για το 2025 - Στην κρυστάλλινη σφαίρα των FT
Οι προβλέψεις για το 2025 υποθέτουν ότι οι αλλαγές στην αγορά θα υπαγορευθούν από τον Τραμπ - Αλλά όχι μόνο...