Οι 11 λίρες ανά δολάριο μοιάζει να είναι η νέα «κανονικότητα» για το τουρκικό νόμισμα, μετά από μία καταστροφική εβδομάδα, η οποία σφραγίστηκε από τη νέα μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού κατά 100 μονάδες βάσης που αποφάσισε η κεντρική τράπεζα – με τη δαμόκλειο σπάθη του Ταγίπ Ερντογάν να κρέμεται πάνω της.
Η λίρα δεν δείχνει ικανή, όμως, να διατηρήσει για πολύ τη θέση αυτή. Η πλειοψηφία των αναλυτών εκτιμά, άλλωστε, ότι έχει εισέλθει σε ένα σχεδόν ανεξέλεγκτο σπιράλ υποτίμησης, χωρίς ουδείς να είναι – τουλάχιστον για την ώρα – σε θέση να προβλέψει εάν υπάρχει τέλος και πού βρίσκεται αυτό.
Σοκ και δέος από τους αριθμούς
Οι αριθμοί, άλλωστε, μιλούν από μόνοι τους, χωρίς να χρειάζονται περισσότερες επεξηγήσεις για να καταλάβουν όλοι την κατάσταση. Το νόμισμα της Τουρκίας, λοιπόν, έχει απωλέσει το 12,5% της αξίας του στη διάρκεια μόνο της τελευταίας εβδομάδας, το 20% τον προηγούμενο μήνα και το 50% μέσα στον τελευταίο χρόνο.
Συγκρίνοντας δε τα δεδομένα σε ευρύτερο χρονικό ορίζοντα, διαπιστώνουμε πως η υποτίμησή της είναι της τάξης του 100% την προηγούμενη διετία και του 230% από τον Νοέμβριο του 2016 μέχρι και σήμερα. Κι όλα αυτά, μάλιστα, σε μια στιγμή που τα κρατικά συναλλαγματικά αποθέματα έχουν εξανεμιστεί και ο πληθωρισμός «τρέχει» με ρυθμό 20% επισήμως – με αποτέλεσμα οι μισθοί και η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών κυριολεκτικά να εξανεμίζονται.
2016, η μεγάλη καμπή
Εκείνη η χρονιά, δηλαδή το 2016, φαίνεται ότι αποτέλεσε και την καμπή για τον Ερντογάν και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, καθώς από τότε φαίνεται πως τους έχει πάρει η… κάτω βόλτα. Είναι η χρονιά που, όπως ίσως θα θυμούνται οι περισσότεροι, σφραγίστηκε από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, το οποίο έδωσε την ευκαιρία στον «σουλτάνο» να εξαπολύσει ένα πογκρόμ διώξεων κατά δικαίων και αδίκων.
Έτσι, το καθεστώς του απέκτησε ταχύτατα ακραία αυταρχικά, αν όχι ολοκληρωτικά χαρακτηριστικά. Οι αντίθετες φωνές χαρακτηρίζονταν συλλήβδην προδοσία, οι αντίπαλοι του Ερντογάν και του ΑΚΡ ήταν ντε φάκτο «γκιουλενιστές», ενώ οι Κούρδοι απέκτησαν τη ρετσινιά των εχθρών του έθνους.
Επειδή δε είναι γνωστό ότι οι εξελίξεις στην οικονομία και την πολιτική συνδέονται άμεσα και οργανικά, εύκολα μπορούμε να υποθέσουμε ότι η παραπάνω «στροφή» κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν.
Το τέλος του «θαύματος» και η στροφή
Με άλλα λόγια: Συνειδητοποιώντας ότι το «οικονομικό θαύμα» που ξεκίνησε το 2002 έφτανε στο τέλος του και θα έπρεπε να αναμένονται έντονες κοινωνικές αντιδράσεις και πολιτικές αναταράξεις (η πρώτη σαφής ένδειξη ήταν, άλλωστε, τα επεισόδια στο Πάρκο Γκεζί, το 2013), ο Ερντογάν και το κόμμα του κατάλαβαν ότι δεν υπήρχε άλλο δρόμος για την παραμονή τους στην εξουσία από τον αυταρχισμό και την καταστολή.
Στην πορεία, όμως, αποδείχθηκε πως δεν μπορούσε να υπάρξει «μέτρο» και όρια σε αυτή την πολιτική. Πολύ περισσότερο καθώς οι πολεμικές περιπέτειες της Τουρκίας στην ευρύτερη «γειτονιά» περιέπλεξαν την κατάσταση, η σύγκρουση με τις ΗΠΑ έφερε το σύστημα μπροστά σε πρωτόγνωρους κινδύνους, ενώ η κρίση της πανδημίας έδωσε την χαριστική βολή.
Πλέον, η μοίρα της λίρας και του Ερντογάν μοιάζουν να είναι άρρηκτα δεμένες. Η Τουρκία, αργά ή γρήγορα, θα γνωρίσει σημαντικές ανακατατάξεις ή ακόμη και ανατροπές – είτε με ομαλό είτε με βίαιο τρόπο.
Latest News
Δήμαρχος στην Ιταλία παλεύει να σταματήσει πώληση ναπολιτάνικης νησίδας
Ο δήμαρχος του Bacoli, στην Ιταλία, υποστηρίζει πως θέλει να αγοράσει την Punta Pennata και να τη μετατρέψει σε «υπαίθριο μουσείο»
Κάτι τρέχει με τα κινεζικά ομόλογα
Πώς θέλει η Λαϊκή τράπεζα της Κίνας να στηρίξει το γιουάν
Πώς ο Μασκ προκάλεσε την ομόνοια των Βρετανών πολιτικών
Τα κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου ενώνονται προτρέποντας τον Τραμπ να επανεξετάσει την ανάμιξη του Μασκ
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων
Το χρυσό πάρεργο του Νάιτζελ Φάρατζ
Ο Νάιτζελ Φάρατζ πληρώθηκε 189.000 λίρες πέρυσι από εταιρεία χρυσού για να εργαστεί με μερική απασχόληση
Γιατί αποτυγχάνει το άνοιγμα της Κίνας στους ξένους τουρίστες
Η Κίνα προχώρησε σε ένα μεγάλο άνοιγμα προς ξένους τουρίστες όμως τα τουριστικά έσοδα απέχουν πολύ από το 2019
Ο Τραμπ απειλεί την ισορροπία ΕΕ και ΗΠΑ - Τι αλλάζει σε εμπόριο και αμυντικές δαπάνες
ΕΕ και ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι στον κόσμο -Πώς οι δασμοί θα επηρεάσουν την οικονομική τους σχέση
Η Σερβία δηλώνει έτοιμη να εξαγοράσει το μερίδιο της Gazprom στο διυλιστήριο NIS
«Έχουμε τα χρήματα» για να αγοράσουμε πίσω το ρωσικό μερίδιο στο Naftna Industrija Srbije, δήλωσε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Τι φέρνει το 2025 για την παγκόσμια οικονομία - Οι χρησμοί του ΔΝΤ και ο φόβος για τις ΗΠΑ
«Οι χώρες δεν μπορούν να δανειστούν για να ξεφύγουν», επισήμανε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα
Οι 9+1 κορυφαίες τάσεις για το 2025 - Στην κρυστάλλινη σφαίρα των FT
Οι προβλέψεις για το 2025 υποθέτουν ότι οι αλλαγές στην αγορά θα υπαγορευθούν από τον Τραμπ - Αλλά όχι μόνο...