Τις… Κασσάνδρες που ήθελαν το Λονδίνο να χάνει λίγη από την λάμψη του στα μάτια του διεθνούς τζετ-σετ λόγω του Brexit διαψεύδουν τα στοιχεία που δείχνουν την αγορά ακινήτων της βρετανικής πρωτεύουσας να ζει ημέρες μεγάλης ευημερίας που έχουν εκτινάξει τις τιμές στα ύψη. Τελευταία απόδειξη η πολύκροτη εξαγορά από τον Αμερικανό μεγιστάνα Λίον Μπλακ ενός από τα ακριβότερα, προς διάθεση, σπίτια στην ελιτίστικη συνοικία της Μπελγκράβια.

Το deal «έπαιξε» πολύ ψηλά στις σελίδες του βρετανικού και όχι μόνο οικονομικού Τύπου, αντανακλώντας το δυναμικό «comeback» του Λονδίνου στις τάξεις των σούπερ-πλουσίων.

Ο Λίον Μπλακ, ο οποίος παραιτήθηκε από το τιμόνι του επενδυτικού μέγα fund της Apollo Global Management τον περασμένο Μάρτιο, επειδή βρέθηκε να είχε επιχειρηματικές σχέσεις με τον «βρώμικο» Τζέφρι Έπσταϊν, αποφάσισε να φύγει από τις ΗΠΑ και να εγκατασταθεί στο Λονδίνο. Και βέβαια έχοντας… γεμάτες τις τσέπες του έψαξε και βρήκε ένα από τα ακριβότερα προς πώληση σπίτια, ιδιοκτησίας μέχρι πρόσφατα από τον Χένρι Φορντ ΙΙ, της ομώνυμης αυτοκινητοβιομηχανίας.

Το έξι δωματίων διαμέρισμα στην 93 Eaton Square του κόστισε 21 εκατ. στερλίνες, όμως θα του διασφαλίσει την παραμονή του σε μια γειτονιά από την οποία έχουν περάσει ονόματα όπως ο Ρώσος μεγιστάνας Ρόμαν Αμπράμοβιτς κα ο ισχυρός άντρας της διαφημιστικής βιομηχανίας, Τσαρλς Σαάτσι.

Σε κάθε περίπτωση, η πώληση έρχεται να προστεθεί σε μια μακρά λίστα από σημαντικά deals που έχουν κλείσει από τις αρχές της χρονιάς και δη, από το καλοκαίρι στην αγορά ακινήτων του Λονδίνου, αξίας δεκάδων εκατομμυρίων στερλίνων.

Οι συμφωνίες αυτές και όχι μόνο εκτόξευσαν το ρυθμό ανάπτυξης των τιμών των ακινήτων στη βρετανική πρωτεύουσα στο υψηλότερο σημείο από το 2015 και επανέφεραν στο Λονδίνο τον τίτλο μιας από τις πιο ακριβές πόλεις παγκοσμίως.

Η επιστροφή του τζετ σετ

Μόνο από τις αρχές της χρονιάς, οι τιμές στο ευρύτερο κέντρο που απλώνεται από το Τσέλσι και το Κάμντεν έως το Νότινγκ Χιλ και το Γουέστμινστερ έχουν αυξηθεί ένα επιπλέον 1,1%, σύμφωνα με την κτηματομεσιτική Knight Frank. Και μέσα στο τελευταίο εξάμηνο ακολουθούν σταθερά ανοδική τάση, κάτι που η αγορά του κλάδου έχει να βιώσει από πριν το δημοψήφισμα για το Brexit, που έλαβε χώρα το 2016. Έτσι, μέχρι τα τέλη της χρονιάς, ο ρυθμός αύξησης των τιμών αναμένεται να διαμορφωθεί στο 8% σε ετήσια βάση.

Την ανοδική αυτή τάση οδηγεί κυρίως η… μαζική επιστροφή των ξένων και προφανώς των πλούσιων ξένων, κυρίως μετά και την άρση των περιοριστικών μέτρων για τα ταξίδια, λόγω κορωνοϊού, από την κυβέρνηση Τζόνσον.

«Κόσμος από όλο τον κόσμο επιστρέφει και πάλι στο Λονδίνο, από τη Μέση Ανατολή, από την Ευρώπη, από πολλές χώρες» επισημαίνει ο Τομ Μπιλ, της Knight Frank. Μάλιστα, αν και η πορεία της πανδημίας και η αναζωπύρωση των κρουσμάτων αποτελεί ένα παράγοντα ανησυχίας, για την ώρα δεν φαίνεται να επηρεάζει τη ζήτηση. Ο αριθμός των νέων (κυρίως ξένων) αγοραστών αυξήθηκε τον Οκτώβριο κατά 56% σε σχέση με πέρυσι! Σύμφωνα με τον ίδιο, οι προσφορές για κατοικίες κυρίως στις ακριβότερες περιοχές ανήλθαν συνολικά σε 250 εκατ. στερλίνες, μόνο τον τελευταίο μήνα!

Ο… λαουτζίκος στο ενοίκιο 

Την ίδια ώρα, για τον… απλό λαό και τους εργαζομένους που πρέπει να στραφούν στο ενοίκιο, τα πράγματα είναι εξίσου δύσκολα. Το κόστος των μισθωμάτων έχει ανέβει κατά τουλάχιστον 10% σε σχέση με το μέσο όρο του 2019, παρόλ’ αυτά η ισχυρή ζήτηση αναμένεται να συνεχίσει να πιέζει ανοδικά τις τιμές.

Σύμφωνα με την εταιρεία ενοικιάσεων ακινήτων Vesper Group, τα σπίτια προς ενοικίαση «φεύγουν» μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα, όταν το 2020 χρειάζονταν μίνιμουμ ένα μήνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Reuters Αποκλειστικό: Πιέσεις ΕΚΤ προς Raiffeisen και UniCredit για τη δημιουργία αποθεματικού για τη Ρωσία
Διεθνή |

Reuters Αποκλειστικό: Πιέσεις ΕΚΤ προς Raiffeisen και UniCredit για τη δημιουργία αποθεματικού για τη Ρωσία

Η ΕΚΤ επιδιώκει να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι δύο τράπεζες από τη λειτουργία τους σε μια χώρα στην οποία δεν έχουν πλέον αποτελεσματικό έλεγχο των δραστηριοτήτων του