Τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα πρέπει έως τον προσεχή Ιούλιο να έχουν διακόψει τα προγράμματα έκτακτης αρωγής προς τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία, ανακοίνωσαν την Πέμπτη οι Βρυξέλλες. Η αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού επίτροπος Μαργκρέτε Βεστάγκερ επιβεβαίωσε πάντως ότι οι υπηρεσίες που εποπτεύει θα αναθεωρήσουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες που διέπουν και ρυθμίζουν τα θέματα ανταγωνισμού και θα ανοίξουν το δρόμο για τη χορήγηση δημόσιων επιχορηγήσεων στον κλάδο της κατασκευής ημιαγωγών, η κρίση του οποίου εξελίσσεται σε τροχοπέδη για την ανάπτυξη πολλών βιομηχανικών δραστηριοτήτων.
Η δανέζα επίτροπος ανακοίνωσε ουσιαστικά την παράταση για ένα εξάμηνο της κρατικής στήριξης στις πληττόμενες από την πανδημία επιχειρήσεις, καθώς η περίοδος αναστολής των σχετικών απαγορευτικών κανόνων δεν θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2021, όπως αρχικά είχε οριστεί, αλλά στις 30 Ιουνίου 2022.
Πιο αισιόδοξη από την ΕΚΤ
«Η παράταση αυτή των έξι μηνών θα επιτρέψει να γίνει μια προοδευτική και συντονισμένη άρση των μέτρων που υιοθέτησαν οι κυβερνήσεις για να αντιμετωπίσουν την κρίση, λαμβάνοντας υπόψη την αναμενόμενη ισχυρή ανάκαμψη του συνόλου της οικονομίας», σημείωσε η Βεστάγκερ.
Εν προκειμένω διαπιστώνει κανείς μια πιο αισιόδοξη προσέγγιση της Κομισιόν στο θέμα της εξέλιξης της πανδημίας συγκριτικά με την προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δεδομένου ότι ένα εικοσιτετράωρο πριν από τις δηλώσεις της αρμόδιας επιτρόπου, σε ανάλυσή της η ΕΚΤ θεωρεί ότι, παρά τα σημάδια ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας, η πανδημία συνιστά πιο σοβαρή απειλή για την αναπτυξιακή διαδικασία ακόμα και από τον πληθωρισμό, που επανειλημμένως η ίδια η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει χαρακτηρίσει ως «παροδική», προβλέποντας ότι εντός εξαμήνου θα υποχωρήσει προς το ανώτατο ανεκτό ποσοστό 2%.
«Οι απειλές από την πανδημία παραμένουν παρούσες κυρίως λόγω της αργής εμβολιαστικής διαδικασίας σε πολλές περιοχές του πλανήτη, αλλά και από την επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες», διευκρίνισε στην εισαγωγική έκθεση της μελέτης ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς Ντε Γκίντος.
Χορηγήθηκαν επιδοτήσεις 3 τρισ. ευρώ
Το Μάρτιο του 2020 η Κομισιόν εν μέσω επέλασης του φονικού ιού στην Ευρώπη ανέστειλε την ισχύ βασικών κανόνων για την προστασία του ελεύθερου ανταγωνισμού επιτρέποντας στις κυβερνήσεις των «27» να κάνουν ζωτικές ενέσεις ρευστότητας στις εθνικές τους οικονομίες, δηλαδή στις επιχειρήσεις και στους πολίτες που πλήττονταν από τα μέτρα απαγόρευσης των μετακινήσεων, το κλείσιμο των επιχειρήσεων και εν γένει την αναγκαστική αναστολή πάμπολλων οικονομικών δραστηριοτήτων.
«Δίχως την έκτακτη κρατική βοήθεια και οι βιώσιμες επιχειρήσεις δεν θα κατάφερναν να ανταπεξέλθουν», εξήγησε η Μαργκρέτε Βεστάγκερ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης εκπροσώπων του Τύπου στις Βρυξέλλες. Κατά την επίτροπο η Κομισιόν ενέκρινε από την αρχή της πανδημίας την εκταμίευση κρατικών ενισχύσεων περίπου 3 τρισεκατομμυρίων ευρώ προς τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.
Η Βεστάγκερ προανήγγειλε μεν το κλείσιμο της στρόφιγγας ροής δημόσιου χρήματος προς τις επιχειρήσεις, διευκρίνισε όμως ότι ληφθεί μέριμνα ώστε να μη διακοπεί η αρωγή προς τον τεχνολογικό κλάδο και η διευκόλυνση των επενδύσεων προς αυτόν. Είπε επίσης η επίτροπος ότι θα εξασφαλιστεί εξίσου η χρηματοδότηση των σχεδίων και των δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Απεξάρτηση από την Ανατολή
«Η ΕΕ πρέπει να προχωρήσει στον ανηφορικό δρόμο της ανάκαμψης μετά τον κορωνοϊό επιτρέποντας στις ευρωπαϊκές βιομηχανίες να ισχυροποιηθούν τόσο ώστε να πετύχουν μια διπλή μετάβαση, περιβαλλοντική και ψηφιακή», τόνισε χαρακτηριστικά η Μαργκρέτε Βεστάγκερ. Το στοίχημα είναι η παραγωγή ημιαγωγών, των πανταχού παρόντων αυτών εξαρτημάτων στις ηλεκτρονικές συσκευές, στα αυτοκίνητα, στις τεχνολογικές υποδομές. Εξαρτημάτων που είναι απαραίτητα στην Ευρώπη αλλά έρχονται από την Κίνα, την Ταϊβάν και τη Νότια Κορέα.
Η επίτροπος είπε ότι η ΕΕ πρέπει να δημιουργήσει «τα δικά της ασφαλή αποθέματα ημιαγωγών» και για τον σκοπό αυτό «θα εγκρίνει την εκταμίευση δημοσίων κονδυλίων για να καλυφθούν τυχόν ελλείμματα χρηματοδότησης που θα προκύψουν». Διακηρυγμένος στόχος πλέον της Ευρώπης είναι η σταδιακή απεξάρτησή της από την Ανατολή σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές ημιαγωγών. Και η κρατική ενίσχυση των ιδιωτικών επιχειρήσεων σ’ αυτό ακριβώς αποσκοπεί, στην κάλυψη αυτής της τεχνολογικής υστέρησης.
Latest News
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες - Οι επενδυτές θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 60%
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων